Στο… παρά πέντε «γλίτωσε» το Lidl!

Οι εταιρείες του κλάδου βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται σταθερά, ενώ το Lidl ήταν έτοιμο να εγκαταλείψει τη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού το 2009 είχε 5% πτώση πωλήσεων σε σχέση με το 2008, που λειτουργούσε και λιγότερα καταστήματα! Η… παρτίδα για τη συγκεκριμένη φίρμα σώθηκε τον περασμένο Γενάρη, οπότε είχε ανάκαμψη κατά 2% στις πωλήσεις, και τον Φεβρουάριο, που η άνοδος των πωλήσεων ήταν θεαματική, αφού έφτασε στο 7%. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πέρασε στον κόσμο το μήνυμα πως πουλάει φθηνά, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτα σωστό. Κατάφερε πάντως με επιθετική πολιτική να περάσει αυτό το μήνυμα και να κερδίσει τελικά.
Οι παράγοντες του χώρου των σουπερμάρκετ ανησυχούν τον τελευταίο καιρό από τη δραματική αύξηση των πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή αυτών στα οποία βάζει τη φίρμα της η κάθε εταιρεία σουπερμάρκετ, όπως Carrefour, Marata (της φίρμας Σκλαβενίτη) κ.λπ. Μέχρι τώρα τα προϊόντα αυτά κατείχαν το 15% των πωλήσεων και οι καταναλωτές τα έπαιρναν ως συμπλήρωμα στα υπόλοιπα ψώνια τους. Τώρα έχουν κυριαρχήσει στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αφού έφτασαν να κατέχουν το 25% της συνολικής αγοράς. Δηλαδή οι καταναλωτές έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σ’ αυτά, αφού είναι και φθηνότερα! Αυτό σημαίνει πως οι βιομηχανίες που παράγουν και διαθέτουν επώνυμα προϊόντα δεν έχουν τις πωλήσεις που περιμένουν, οπότε θα υποχρεωθούν είτε να προχωρήσουν σε απολύσεις είτε να αναστείλουν τη λειτουργία τους, αν συνεχιστεί για καιρό αυτή η κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν θα υπάρχουν εργοστάσια για να παράγουν προϊόντα με ιδιωτική ετικέτα, αφού θα έχουν κλείσει! Έτσι θα πωλούνται μόνο είτε εισαγόμενα είτε των εργοστασίων που επιβίωσαν, με αποτέλεσμα να ανέβουν και οι τιμές, κάτι που θα έχει αντίκτυπο πρώτα στον καταναλωτή και μετά στα σουπερμάρκετ, που θα αντιμετωπίσουν και πάλι σοβαρά προβλήματα.
Όλα αυτά έχουν ανησυχήσει τους παράγοντες του χώρου, που βλέπουν το μέλλον εξαιρετικά δυσοίωνο και ήδη ψάχνουν τρόπο να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα που έρχεται…


Σχολιάστε εδώ