Πρόβλημα επιβίωσης έχουν και οι ημερήσιες εφημερίδες της επαρχίας

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν και οι ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες. Και αυτό ήταν το θέμα γενικής συνέλευσης που έγινε την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν και που θα στοχεύουν στην αύξηση της διαφήμισης, που αποτελεί και τον βασικό αιμοδότη στην επιβίωση των περιφερειακών εφημερίδων. Ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ, Λεωνίδας Βαρουξής, υπογράμμισε ότι «όποιος δεν καταλάβει τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να αντιληφθεί την επιβεβλημένη πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΗΠΕ προκειμένου να σταθεί όρθιος και να ατενίσει με αισιοδοξία το αύριο.
Αν δεν αλλάξουμε», είπε χαρακτηριστικά, «θα βουλιάξουμε και αυτό δεν θα το αποφύγουμε αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε με λάθος τρόπο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Λασκαράκης, που τόνισε ότι οι παλιές εποχές λειτουργίας των εφημερίδων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και είναι πλέον μονόδρομος η εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα στη διαφήμιση που σχετίζονται με την καταφυγή στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κρατική διαφήμιση ουσιαστικά έχει εξαφανιστεί. Προχώρησε δε παραπέρα μιλώντας για συνέργειες που πρέπει να γίνουν και που φτάνουν μέχρι και τη δημιουργία ενός κοινού ένθετου από τις εφημερίδες του ΣΗΠΕ.
Οι εκδότες των εφημερίδων-μελών του ΣΗΠΕ απηύθυναν έκκληση για ενίσχυση των εφημερίδων από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αρνούμενοι όμως να συμπράξουν σε οποιαδήποτε διαπλοκή με αντάλλαγμα την παροχή διαφημιστικών πακέτων. Στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΣΗΠΕ συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τη βιομηχανία αγωγών που έχει στηθεί κατά των εφημερίδων, την ανάγκη για προβολή προς τα έξω της μεγάλης κυκλοφορίας που έχουν οι τοπικές εφημερίδες σε σχέση με τις αθηναϊκές, αλλά και γενικά τη σημασία που διαδραματίζει στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και όχι μόνο ο περιφερειακός Τύπος.
Στο μεταξύ, στην εφημερίδα «Θεσσαλία» η ιδιοκτησία επέβαλε τη «διαθεσιμότητα»: Εναλλάξ το μισό προσωπικό βρίσκεται σε «διαθεσιμότητα», ενώ το υπόλοιπο μισό εργάζεται για να εκδοθεί η εφημερίδα.


Σχολιάστε εδώ