Πορεία προς τον… Γολγοθά θυμίζει η πορεία του ΣΥΝ προς το Συνέδριο!
Πρώιμη «Εβδομάδα των Παθών» αποδείχθηκε για τον ΣΥΝ η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που ασχολήθηκε με την εισήγηση για το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, το οποίο με κόπους και βάσανα προώθησε ο Α. Τσίπρας. Η πορεία προς το συνέδριο θυμίζει πορεία προς τον Γολγοθά, με ζητούμενο το ποιος στο τέλος θα είναι αυτός που θα σταυρωθεί. Ήδη οι εσωκομματικές τάσεις «βράζουν», τέμνονται κάθετα και όλοι κάνουν τον σχεδιασμό τους για την επόμενη μέρα.
Ο Α. Τσίπρας, που με επιμονή προωθούσε την πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, βλέπει ότι το κυρίαρχο Αριστερό Ρεύμα που τον ανέδειξε στην ηγεσία και τον στηρίζει από τη μέρα της εκλογής του, βρίσκεται σε πορεία διάσπασης, όπως φάνηκε από την κατάθεση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή από τον Π. Λαφαζάνη και άλλα κορυφαία στελέχη του Ρεύματος χωριστού κειμένου (δεν μπήκε τελικά στην ψηφοφορία) που διαφοροποιούνταν από την «επίσημη» θέση της Επιτροπής Θέσεων υπό τον Γ. Δραγασάκη (στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος).
Έτσι, η πορεία προς το συνέδριο κάθε άλλο παρά ανέφελη θα είναι και δεν είναι σίγουρο αν σε αυτό θα επιτευχθεί ο στόχος του Α. Τσίπρα να δημιουργηθεί μια νέα ηγετική ομάδα στο κόμμα -κυρίως από νέα στελέχη- που δεν θα κουβαλάει τα βαρίδια της
εξάρτησης από τις κυρίαρχες εσωκομματικές τάσεις.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΝ είναι και το γεγονός ότι η επίσημη πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής προς το συνέδριο εγκρίθηκε διά βοής -για κάποια στελέχη οριακά-, θεωρήθηκε ότι αποτελεί «κορμό» προτάσεων και ορίστηκε επιτροπή από τους Ν. Βούτση, Π. Λαφαζάνη και Γ. Μπαλάφα να διερευνήσει τη δυνατότητα σύνθεσης και ενσωμάτωσης μέρους των διαφορετικών κειμένων στο βασικό κείμενο που υπερψηφίστηκε.
Παρά την ερμηνεία που δόθηκε -από στελέχη όλων των τάσεων- για την κίνηση Λαφαζάνη, ότι δηλαδή συμπλέει με τις κινήσεις Αλαβάνου, που κινείται πλέον αυτόνομα και παράλληλα με τον ΣΥΝ, στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι ο Λαφαζάνης θα ήταν ο τελευταίος που θα υπονόμευε τη συγκροτημένη παρουσία του ΣΥΝ, ειδικά αυτήν την περίοδο που το κόμμα πρέπει να βγει μπροστά στον αγώνα για την απόκρουση των μέτρων της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΝ βρίσκεται σε μια περίοδο αναζήτησης νέων ισορροπιών και το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το συνέδριο το κομματικό τοπίο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το σημερινό.
Ήδη η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει διαμηνύσει ότι αποτελεί γι’ αυτήν «κόκκινη γραμμή» οποιαδήποτε προσπάθεια οργανωτικής ομογενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο στελέχη της θεωρούν όχι μόνο τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ΣΥΝ αλλά και παράγοντα που θολώνει και αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του κόμματος. Έτσι, με καθαρό τρόπο και δημόσια, θέτουν το θέμα της απεμπλοκής του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησής τους από το κόμμα εάν στο συνέδριο δεν υπάρξουν -που δεν θα υπάρξουν- αποφάσεις που θα οριοθετούν καθαρά -«από μακριά και αγαπημένοι»- την αποστασιοποίηση του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα τεκταινόμενα στον ΣΥΝ έχουν -όπως είναι φυσικό- επίπτωση και στον ΣΥΡΙΖΑ, η Γραμματεία του οποίου κατέληξε ανάμεσα στα άλλα σε απόφαση για εθνικοποίηση των τραπεζών και για δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, θέση που πρωτοεξέφρασε ο Α. Αλαβάνος. Οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, η οποία κάνει πλέον λόγο για αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΝ, οι αποφάσεις του οποίου διορθώνονται «επί το αριστερό» από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.