Παράταση αγωνίας…

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής (25 – 26 Μαρτίου) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το αίτημα της χώρας μας για ουσιαστική πολιτική (και οικονομική) στήριξη. Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών δεν επέτρεψαν να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στις συνεδριάσεις του Ecofin και του Eurogroup. Αποφάσεις οι οποίες προσέκρουσαν στην άρνηση της Γερμανίας, η κυβέρνηση της οποίας (λόγω και των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει) μπλόκαρε τις σχετικές διαδικασίες. Τα αρμόδια κοινοτικά όργανα έχουν επεξεργαστεί και έχουν έτοιμα εναλλακτικά σενάρια και απομένουν οι τελικές αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για να υλοποιηθούν. Το βέβαιο είναι ότι στο διάστημα που μεσολαβεί θα υπάρξουν στο παρασκήνιο σκληρές διαπραγματεύσεις τόσο για τη μορφή που θα έχει η βοήθεια όσο και για τους όρους που θα τεθούν από τους Ευρωπαίους για τη χώρα μας. Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες, καθώς το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι απρόθυμο, με την Άνγκελα Μέρκελ να θέτει θέμα αποπομπής από την Ευρωζώνη όσων χωρών καθʼ υποτροπή παραβαίνουν τους κοινοτικούς όρους.
Πάντως η κυβέρνηση, διά στόματος του ιδίου του Γ. Παπανδρέου, διαμηνύει ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις η Ελλάδα θα προσφύγει αναγκαστικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα επισημαίνει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με τόσο υψηλά επιτόκια.
Στο εσωτερικό μέτωπο, με καθυστέρηση μηνών η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, αλλαγές επώδυνες, σε ορισμένες περιπτώσεις άδικες, οι οποίες προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αυξάνεται ο φόρος στα μεσαία και στα υψηλότερα εισοδήματα, ορίζονται τεκμήρια διαβίωσης, στα οποία θα υπολογίζονται ακίνητα, ΙΧ, πισίνες, οικιακές βοηθοί κ.ά. Επίσης μειώνεται το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για φορολογική επιδρομή και για άδικα μέτρα που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Εξάλλου μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι ταμειακές μηχανές σε ταξί, βενζινάδικα κ.λπ. θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Ανατροπές
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς της χώρας επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο μέσα στον Μάιο. Κεντρικοί άξονες των αλλαγών η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ο δραστικός περιορισμός των πρόωρων συντάξεων. Πιθανότατα θα μπει πλαφόν ως προς το ύψος των συντάξεων του Δημοσίου, αλλά και θα καθιερωθεί εισφορά επί των συντάξεων (τύπου «Λάφκα») για τη χρηματοδότηση των Ταμείων. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2015 να έχει αυξηθεί κατά δύο χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης. Ως αποτέλεσμα των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο θα παραταθεί ο χρόνος εργασίας για χιλιάδες εργαζομένους, ενώ άμεσα θιγόμενες είναι και οι γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο. Στην προοπτική αυτή χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (για 250.000 κάνουν λόγο οι πληροφορίες) ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη. Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση προκαλούν έντονες αντιδράσεις, με την ΑΔΕΔΥ να προγραμματίζει απεργιακές κινητοποιήσεις.
«Μύλος»
ΑΙΣΘΗΣΗ και πολλές συζητήσεις προκάλεσε η αναφορά του Αντ. Σαμαρά στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ για «αυτοκάθαρση» στη Νέα Δημοκρατία. Προανήγγειλε δε και προγραφές στελεχών, με την επισήμανση ότι «όσοι με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του δεν έχουν θέση στο κόμμα μας». Αρκετά στελέχη επικρότησαν την πρόθεσή του να απομακρύνει όσα στελέχη ζημίωσαν την παράταξη ή ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, ωστόσο άλλα θέτουν το ερώτημα με ποια κριτήρια θα γίνει το… ξεσκαρτάρισμα. Ο Αρ. Παυλίδης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν διέπραξε τίποτα μεμπτό και άρα δεν τον αφορά η απόφαση για «κάθαρση», ενώ ο Γ. Βουλγαράκης ζήτησε να πάρει τον λόγο στο συνέδριο. Από τη Ρηγίλλης διευκρινίζουν ότι την κατάλληλη χρονική στιγμή ο κ. Σαμαράς θα ξεκαθαρίσει πώς θα γίνει η «κάθαρση» και ποια στελέχη αφορά. Και μέσα στη σύγχυση, ο Γ. Αλογοσκούφης με επιστολή του προς τον Αντ. Σαμαρά και τον Κ. Καραμανλή υπεραμύνεται της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε και καλεί αμφότερους να… υπερασπιστούν δημόσια τη συγκεκριμένη πολιτική! Αντιδράσεις προκάλεσαν και νεώτερες επικριτικές αναφορές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στις κυβερνήσεις από το 2004 έως το 2009, με τον Π. Παυλόπουλο να δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να διαγράψουμε τον Καραμανλή».
«Λασπολογία»
ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ των Εξεταστικών Επιτροπών και στην υπόθεση της Ζήμενς αντιδράσεις προκάλεσε η κατάθεση στελέχους του ΟΣΕ, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική εταιρεία κινούσε τα νήματα στο ζήτημα του Προαστιακού. Κι αυτό τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί Νέας Δημοκρατίας. Κατονόμασε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τους Χρ. Βερελή, Ντ. Ρόβλια και Μιχ. Λιάπη, την περίοδο που ήσαν στο υπουργείο Μεταφορών. Ο κ. Ρόβλιας μίλησε για «λασπολογία» και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εις βάρος του στελέχους του
ΟΣΕ. Εξάλλου άλλος συνδικαλιστής στον Οργανισμό ενέπλεξε στην υπόθεση των προμηθειών από τη Ζήμενς τους Τ. Μαντέλη και Ευρ. Στυλιανίδη, ενώ συνέδεσε την υπογραφή σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία με το ταξίδι του Μιχ. Λιάπη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο στη Γερμανία.
Αντικείμενο σχολίων και ερμηνειών αποτέλεσε η κίνηση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και του ηγουμένου Αρσένιου, οι οποίοι με επιστολή τους ζήτησαν να καταθέσουν στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή. Την προηγούμενη φορά που είχαν προσκληθεί είχαν αρνηθεί να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις για το πώς οργανώθηκε το «σκάνδαλο» με την ανταλλαγή των εκτάσεων. Οι Εφραίμ και Αρσένιος αναμένεται να κληθούν αμέσως μετά το Πάσχα.


Σχολιάστε εδώ