Πάταξη της διαφθοράς και εκσυγχρονισμός

Στην τελική ευθεία τα μέτρα για ανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και μέσα στη βδομάδα πιθανότατα ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Μιχ. Χάλαρης θα παρουσιάσει το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και την έκθεση πεπραγμένων του 2009.
Με λιγοστές δυνάμεις και με μέσα που δεν επιτρέπουν μέχρι στιγμής συνεχείς και αποτελεσματικούς ελέγχους (πέρα από τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν έστω και μεμονωμένα και αυτό το δημόσιο Σώμα) η νέα ηγεσία φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη και να ενισχύσει το ΣΕΠΕ και να πατάξει φαινόμενα διαφθοράς όπου αυτά εμφανίζονται. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, ο κ. Χάλαρης και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Ηλ. Κιούλος βρίσκονται σε συνεργασία προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το Σώμα και να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Την προσπάθεια στηρίζουν η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας και η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου.
Το ΣΕΠΕ επιχειρείται να συντονιστεί με τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες (του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ) ώστε να υπάρξουν μεικτά ελεγκτικά κλιμάκια που να διασφαλίζουν και την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια.
Ο πρώτος απολογισμός δράσης του ΣΕΠΕ για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2009 και για τον Ιανουάριο του 2010 είναι ενθαρρυντικός. Τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν καταδεικνύουν ότι:
= Οι έλεγχοι το 2010 είναι πιο στοχευμένοι και πιο ποιοτικοί, με αποτέλεσμα αφενός να ανακαλύπτεται η παραβατικότητα, αφετέρου να μην υπάρχει ατιμωρησία των παραβατών, όπως αυτό φαίνεται από την αύξηση τόσο στις επιβληθείσες ποινές (μηνύσεις, μηνυτήριες αναφορές, πρόστιμα) όσο και στα ποσά των προστίμων.
= Αύξηση παρουσιάζουν οι επιλυθείσες εργατικές διαφορές (11,26%) σε συνδυασμό με την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση (ποσοστό 22,4%) των καταβληθέντων χρηματικών ποσών στους εργαζομένους, συνεχίζοντας την πολιτική που έχει εγκαθιδρυθεί από το τέλος του 2009. Οι μεταβολές αυτές αποδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ενίσχυση του συμφιλιωτικού χαρακτήρα του έργου του ΣΕΠΕ, που αποτελεί προτεραιότητά του, δεδομένου ότι η εξωδικαστική επίλυση των εργατικών διαφορών απαλλάσσει κυρίως τους εργαζομένους αλλά και τους εργοδότες από τα δικαστικά έξοδα και τη λοιπή ταλαιπωρία.
Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζουν οι εξής μεταβολές:
=Ο σχεδόν τριπλασιασμός (αύξηση 185,6%) του συνολικού αριθμού των ελέγχων και των επανελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τους κοινωνικούς επιθεωρητές κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.
= Η μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν οι επιλυθείσες εργατικές διαφορές (30,7%) σε συνδυασμό με την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση (ποσοστό 72,5%) των καταβληθέντων χρηματικών ποσών στους εργαζομένους. Οι μεταβολές αυτές αποδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ενίσχυση του συμφιλιωτικού χαρακτήρα του έργου του ΣΕΠΕ, με τη σύμφωνη γνώμη αλλά και απαίτηση από τη διοίκηση.


Σχολιάστε εδώ