Ο… τσιγγάνος ήταν το μεγάλο ψάρι!

Οι 1.573 τοποθετήθηκαν στο αρχείο, για τις 310 συνεχίζονται οι έρευνες, ενώ τον δρόμο για τον Eισαγγελέα πήραν οι 166 και οι απαντήσεις θα δοθούν σε 4-6 χρόνια. Στην εποχή της αναζήτησης της διαφάνειας και της… άγριας καταδίωξης της φοροδιαφυγής που διάγουμε, ο κ. Γκρόζος περιέγραψε ως δυσχερέστατο το έργο που έχει αναλάβει η επιτροπή εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, τεχνολογικού εξοπλισμού και δικτύου πληροφοριών, εικόνα που κατατάσσει την Ελλάδα στην γκρίζα ζώνη της Διεθνούς Ένωσης Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος (FAFT). Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι το εξειδικευμένο προσωπικό της επιτροπής, 28 υπάλληλοι, χρηματοοικονομικοί αναλυτές κατά κύριο λόγο, ασχολούνται με 600 υποθέσεις ο καθένας τον χρόνο! Τα μέλη της επιτροπής επέμεναν στη διερεύνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων επιχειρηματιών που τα τελευταία χρόνια προκαλούν «ίλιγγο». Ο Απόστολος Κακλαμάνης πρότεινε η επιτροπή για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε 4-5 πρόσωπα που κινούνται στον χώρο του Τύπου, των φαρμάκων και των αερομεταφορών, ενώ ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναφέρθηκε σε «μεγάλα ψάρια» που καταφέρνουν να διαφεύγουν, επειδή δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.
Από τα λεγόμενα πάντως του κ. Γκρόζου, που διαδέχτηκε τον Γιώργο Ζορμπά στην προεδρία της Αρχής, προέκυψε ότι σε περίπτωση που κάποιος ξεπλένει χρήμα με πολυδιάσπαση ποσών, δεν μπορεί να τον ανακαλύψει η επιτροπή, γιατί ο νόμος υποχρεώνει τις τράπεζες να ενημερώνουν την επιτροπή για καταθέσεις από 15.000 ευρώ και πάνω!
Χαρακτηριστική ωστόσο των υποθέσεων που τέθηκαν στο αρχείο γιατί δεν μπορούσε να αποδειχτεί η παρανομία, ήταν η περίπτωση ενός τσιγγάνου ο οποίος είχε 650.000 ευρώ καταθέσεις. Τον έψαξαν, είχε καθαρό ποινικό μητρώο, τον φώναξαν, «είναι νόμιμα», τους είπε, «αποδείξτε εσείς ότι είναι παράνομα»!
Αναφέρθηκε επίσης, η περίπτωση γιατρού, χειρουργού του ΕΣΥ, που στον τραπεζικό του λογαριασμό έμπαιναν 16.000 με 17.000 ευρώ κάθε μήνα, για 5-6 χρόνια, και είχαν συγκεντρωθεί συνολικά 900.000 ευρώ. Ο γιατρός κλήθηκε στην επιτροπή και δικαιολόγησε το ποσόν λέγοντας ότι προέρχεται από άσκηση ψιλο-ιδιωτικής ιατρικής, που κάνει τα απογεύματα. Η επιτροπή φυσικά δεν το πίστεψε και, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Γκρόζος, ασφαλώς προέρχονται από φακελάκια. Όμως δεν μπόρεσε να στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα ως δωροδοκία, γιατί δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία. Έτσι, για να μην μπει στο αρχείο, έστειλε την υπόθεση στην ΥΠΕΕ.
Οι αποκαλύψεις του κ. Γκρόζου περιορίστηκαν στον γιατρό και στον… γύφτο (όπως τον αποκάλεσε) και δυστυχώς δεν ακούστηκε στην ενημέρωση κάποιο όνομα περισσότερο γνωστό που θα μπορούσε να εξάψει το ενδιαφέρον της επιτροπής.
Στις καλές στιγμές της εξιστόρησης των πεπραγμένων της επιτροπής με το γλαφυρό ύφος του κ. Γκρόζου, εντάσσεται και η ανάπτυξη του αιτήματός του για αύξηση του προσωπικού που ζήτησε να είναι ειδικό και εξειδικευμένο στα οικονομικά. Αυτήν τη στιγμή το προσωπικό ανέρχεται σε 28 υπαλλήλους, όλοι αποσπασμένοι. Όταν λήγουν οι αποσπάσεις εγκαταλείπουν την υπηρεσία. Πολλές φορές όμως έτυχε να αποσπάσουν στην επιτροπή «ακατάλληλους υπαλλήλους» προερχόμενους, για παράδειγμα, από νοσοκομεία…


Σχολιάστε εδώ