Ο Δένδιας είχε αρνηθεί να υπογράψει το ΠΔ για τις χάρες

Ενοχλήθηκε ο κύριος υπουργός, πλην όμως το ΠΔ ήταν απόλυτα εύγλωττο και μιλούσε από μόνο του. Και βέβαια εμείς δεν συμφωνούμε καθόλου με την άποψη του κ. Καστανίδη ότι από τη στιγμή που ήταν ομόφωνη η γνώμη του Συμβουλίου Χαρίτων δεν μπορούσε να πει «όχι» ο υπουργός και ότι η υπογραφή του υπουργού πλέον είναι… τυπική!
Δηλαδή, κύριε Καστανίδη, ο υπουργός υπογράφει ό,τι του φέρουν; Ξεχνάτε τι έγινε με το Βατοπέδι; Δεν κατηγορήθηκαν υπουργοί γιατί αποδέχθηκαν τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους; Αλλά και επί της ουσίας που ξεπερνάτε. Το Συμβούλιο Χαρίτων ποιος το διορίζει; Και τις από κάτω επιτροπές που προτείνουν; Αλίμονο αν δεν έχει άποψη ο υπουργός. Τότε δεν θα χρειαζόταν… Περίπου το ίδιο δεν ισχυρίζονται και οι επιτροπές που δίνουν άδειες σε βαρυποινίτες; Και είδατε το αποτέλεσμα στον Βύρωνα. Τυπική η διαδικασία και γι’ αυτές τις επιτροπές που ξεχνούν να δουν την ουσία και ουσιαστικά είναι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων που διαπράττουν οι κρατούμενοι κατά τη διάρκεια της… εξόδου τους, πολλοί από τους οποίους ακόμα να γυρίσουν… Και τώρα ο ίδιος έχετε ανακοινώσει ότι επανεξετάζετε τη σχετική διαδικασία…
Τις χάρες και τις αμνηστεύσεις επεσήμανε μιλώντας στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας και προκάλεσε αναταραχή, με τον υπουργό Χ. Καστανίδη να απειλεί να τον σύρει στα δικαστήρια (ρεπορτάζ στη συνέχεια).
Πέρα όμως από τους διαξιφισμούς, σημαντική ήταν η αποκάλυψη του Τζαβάρα ότι ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, είχε αρνηθεί να υπογράψει το ΠΔ που υπέγραψε ο Καστανίδης. Κι αυτό θα έπρεπε να είχε προβληματίσει τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης.
Το θέμα έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, που κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι με Προεδρικό Διάταγμα «δίνετε χάρη σε εμπόρους ναρκωτικών, που είναι φίλοι σας».
Αμέσως μετά η ΝΔ αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής χωρίς ο κ. Τζαβάρας να ανακαλέσει, όπως ζητούσε όρθιος από τα υπουργικά έδρανα ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Αμέσως αντέδρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, που προσερχόμενος στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών απαίτησε από τον βουλευτή της ΝΔ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, απειλώντας ότι αν δεν το πράξει, ή δεν τον καταδικάσει το κόμμα του, τότε για πρώτη φορά υπουργός Δικαιοσύνης θα ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης βουλευτή.
Ο κ. Καστανίδης παρουσίασε έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι οι απονομές χάριτος είχαν αποφασιστεί ομοφώνως από το Συμβούλιο Χαρίτων σε συνεδρίαση της 15ης και 22ας Σεπτεμβρίου 2009 υπό την προεδρία του τότε γ.γ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης Αθανάσιου Ανδρεουλάκου. Τόνισε μάλιστα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης την περίοδο αυτή Νίκος Δένδιας δεν είχε προλάβει να υπογράψει τις σχετικές πράξεις επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές, τις οποίες υπέγραψε ο ίδιος όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του καθώς ήταν ομόφωνες.
Ο κ. Τζαβάρας υποστήριξε ότι γεννάται θέμα από τη στιγμή που ο κ. Καστανίδης υπέγραψε τις γνωμοδοτήσεις, που σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Δένδιας είχε αρνηθεί να υπογράψει, και επέμενε στο δικαίωμα άρνησης του υπουργού ακόμα και στην περίπτωση θετικών εισηγήσεων, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή είναι στη διακριτική του ευχέρεια. Ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι δεν καταλαβαίνει από απειλές και λεονταρισμούς, τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνο να απειλεί ένας υπουργός με ποινικοποίηση του πολιτικού λόγου μέσα στη Βουλή και αργότερα κάλεσε τον υπουργό να παραιτηθεί για λόγους κοινοβουλευτικής ευπρέπειας.
Το σκηνικό άλλαξε ωστόσο την επομένη, καθώς ο κ. Τζαβάρας προχώρησε σε διευκρινίσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, τις οποίες αποδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να θίξει την πολιτική ή προσωπική υπόληψη του κ. Καστανίδη.
Ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι «τίθεται το εξής ζήτημα, που για μένα είναι κορυφαίο. Πρώτον, στρέφεται εναντίον βουλευτού ο κύριος υπουργός και τον απειλεί με μηνύσεις. Εγώ βέβαια δεν πτοούμαι ούτε από βραχείας ούτε από μακράς γραφάς. Πεδίον δόξης λαμπρόν. Να το πούμε και στα δικαστήρια, παρόλο που πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές αντιπαλότητες στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και οι αντιδικίες κατ’ αντιλογία επιλύονται σε αυτή την αίθουσα».


Σχολιάστε εδώ