ΟΡΑΤΟ ΤΟ… ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗ ΓΣΕΕ

Τα κυβερνητικά μέτρα για το πάγωμα των συντάξεων, τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τον νέο ασφαλιστικό νόμο που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, τον νέο εργασιακό νόμο που γενικεύει και θεσμοθετεί την επισφάλεια και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης – με κοινή την αντίθεση όλων.
Τόσο η πολιτική όσο και η συνδικαλιστική φωνή του ΠΑΜΕ δεν ακούστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου για τα καυτά προβλήματα των εργαζομένων, καθώς τα μέλη του αποχώρησαν μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά (σ.σ.: αποδοκιμάστηκαν και οι δύο από το ΠΑΜΕ) – και βεβαίως δεν παραβρέθηκε στο συνέδριο ούτε εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Σημειώνεται ότι μέχρι την τελευταία στιγμή παιζόταν και η αποχώρηση από τις εργασίες του συνεδρίου της Αυτόνομης Παρέμβασης, η οποία το βράδυ της Παρασκευής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση των συνέδρων, καταγγέλλοντας την παρουσία ανάμεσά τους «νόθων αντιπροσώπων».
Οι εκπρόσωποι και μέλη της παράταξης μίλησαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους τόσο την Παρασκευή το απόγευμα όσο και το Σάββατο, οπότε και τελικώς αποχώρησαν με καταγγελίες για εκφυλισμό των διαδικασιών, εξαιτίας της απουσίας μεγάλου αριθμού συνέδρων.
Και αυτή πάντως η μερική αποχώρηση δεν βρήκε σύμφωνους όλους τους συνέδρους, καθώς αρκετοί υποστήριζαν ότι η συνδικαλιστική αυτή παράταξη της Αριστεράς όφειλε να παραμείνει και να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη μέσα στον χώρο του συνεδρίου.
Ιδιαιτέρως επεισοδιακό υπήρξε το τμήμα των χαιρετισμών, κατά την έναρξη του συνεδρίου.
Ο πρωθυπουργός έκανε την έκπληξη φιλικά και, παρά τις πολλές αντίθετες συστάσεις που δέχθηκε, πήγε στο συνέδριο, όπου έγινε δεκτός με συνθήματα ενθουσιασμού και στήριξης από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και αποδοκιμασιών από συνέδρους του ΠΑΜΕ. Απολύτως σουρεαλιστική η στιγμή που ο κ. Παπανδρέου στο σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι του κεφαλαιοκράτη», απάντησε με ετοιμότητα λέγοντας: «Σε αυτό συμφωνώ κι εγώ».
Ο πρωθυπουργός εντυπωσίασε με την εναγώνια προσπάθεια που κατέβαλε να δικαιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησής του απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αποδεχόμενος ότι τα μέτρα είναι σκληρά (σ.σ.: χωρίς όμως να πείσει ούτε τα δικά του συνδικαλιστικά στελέχη, όπως φάνηκε από τις ομιλίες που ακολούθησαν).
Η άφιξη του πρωθυπουργού στον χώρο του συνεδρίου συνέπεσε με την εναρκτήρια ομιλία του απερχόμενου προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος διέκοψε για να μιλήσει ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε αμέσως μετά. Ήταν ίσως η πρώτη ομιλία προέδρου της συνομοσπονδίας που έγινε σε… δύο δόσεις. Εντυπωσίασε ο πρωθυπουργός με τη φράση «η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού».
Με θερμά χειροκροτήματα έγινε δεκτός από τους συνέδρους της ΔΑΚΕ ο αρχηγός της ΝΔ που συνοδευόταν από τον γραμματέα Συνδικαλιστικού Γ. Μανώλη και τον ευρωβουλευτή (και πρόεδρο της ΔΑΚΕ) Κ. Πουπάκη (σ.σ.: αυτονόητο ότι ο κ. Σαμαράς αποδοκιμάστηκε, ηπίως όμως, από πολλούς συνέδρους).
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα που έχει τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο» και ζήτησε μέτρα-ανάσες από την κυβέρνηση για να τονωθεί η αγορά και να μη διαλυθεί η κοινωνία.
Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ ζήτησε «να ενεργοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό το συνδικαλιστικό κίνημα για έναν άλλο προσανατολισμό της οικονομίας και της κοινωνίας» και τάχθηκε υπέρ του πολλαπλασιασμού και όχι της διαίρεσης των συνδικαλιστικών δυνάμεων.
Πολύ μελανό σημείο του συνεδρίου, ένα πεντάλεπτο κατά το οποίο μέλη του ΠΑΜΕ, επιχειρώντας να ματαιώσουν τον χαιρετισμό του γενικού γραμματέα της ΣΕΣ Τομ Τζένγκινς, δημιούργησαν επεισόδια, με αποτέλεσμα να πέσει πολύ ξύλο με άλλους συνέδρους που θέλησαν να προστατέψουν τον ευρωπαίο συνδικαλιστή.
Όπως επανειλημμένως γράψαμε, από τις αρχαιρεσίες του 34ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ πρώτη δύναμη και ενισχυμένη προβλέπεται να βγει η ΠΑΣΚΕ κερδίζοντας μία έδρα, ενώ ψήφους θα χάσουν η ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ (που θα διατηρήσουν όμως τις έδρες τους στη νέα διοίκηση) και η Αυτόνομη Παρέμβαση η οποία, εκτός απροόπτου, θα χάσει μία έδρα.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ
«Το πιο ακραίο διεθνές όργανο για αντιλαϊκές πολιτικές», χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας στο 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική, εκφράζοντας εμμέσως τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο δανεισμού της χώρας από αυτό και επισημαίνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι ενωμένο, συσπειρωμένο και να συνεχίσει τους αγώνες του.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «παγιδεύτηκε σε έναν δρόμο που ρίχνει μονομερώς τα βάρη σε αυτούς που δεν ευθύνονται για την κρίση», ισχυρίστηκε ότι παρά τις αντίθετες δημόσιες δηλώσεις «μαγειρεύεται εν κρυπτώ» το Ασφαλιστικό και τόνισε ότι η ενότητα και οι αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος «είναι η λύση», ώστε να μην οδηγηθούν «τα δικαιώματα των εργαζομένων στον βωμό και στο ολοκαύτωμα».
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Παπασπύρος χειροκροτήθηκε από το σύνολο σχεδόν των συνέδρων.


Σχολιάστε εδώ