Οι Τούρκοι πάνε να κάνουν Ύμια το Φαρμακονήσι

Η Άγκυρα όχι μόνο δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τις μονομερείς της διεκδικήσεις και τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, αλλά προκαλεί συνεχώς και με τις βόλτες που κάνουν πολεμικά τους πλοία μέχρι το… Σούνιο, βόλτες που δήθεν αποτελούν… αβλαβείς διελεύσεις κι εμείς το αποδεχόμαστε και δεν αντιδρούμε.
Διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους υπογραμμίζοντας πως πρέπει άμεσα η Αθήνα να δείξει αποφασιστική στάση και ο πρωθυπουργός να κλείσει στην πράξη τα παράθυρα που έχει ανοίξει με την απαντητική του επιστολή στον Ερντογάν, τον οποίο κάλεσε για διάλογο στην Αθήνα στις αρχές του καλοκαιριού.
Οι Τούρκοι ξεπερνώντας κάθε όριο και αποθρασυνόμενοι από την «ήπια στάση» της Αθήνας, προχώρησαν σε μια πρωτοφανή ενέργεια (την Παρασκευή το πρωί) πάνω από το Φαρμακονήσι.
Συγκεκριμένα δύο τουρκικά F-16 προσέγγισαν, στις 8:02, ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου, από ύψος 1.000 ποδών, την ώρα που το ελικόπτερο πετούσε στα 200 πόδια, βόρεια του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικού εναέριου χώρου.
Δύο ελληνικά F-16 προσέγγισαν τα τουρκικά μαχητικά σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου και τελικά τα τουρκικά αεροσκάφη εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 8:04.
Το ελικόπτερο που πετούσε στο πλαίσιο επιχείρησης της Frontex, εκτέλεσε κανονικά την αποστολή του (Κως, Σάμος, Κως, με ώρα απογείωσης 6:13 και προσγείωσης 8:22).
Είχαν προηγηθεί συνολικά 11 εκπομπές από τα τουρκικά ραντάρ (Datca).
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι Τούρκοι είχαν περιοριστεί στην παρενόχληση των ελικοπτέρων της Frontex μέσω εκπομπών ασυρμάτου και είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται προσέγγιση από μαχητικά.


Σχολιάστε εδώ