Οι οπαδοί της ύφεσης

Οι επαΐοντες εκτιμούν ότι με τα μέτρα περιοριστικής πολιτικής της κυβέρνησης θα αφαιρεθεί δαπάνη από την αγορά – οικονομία περίπου 15 δισ. ευρώ, όπερ σημαίνει κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και ύφεση.
Και παρότι μέτρα πήραμε και παρότι επαινέθηκε αρκούντως το Πρόγραμμα Σταθερότητας από τους εταίρους μας, τα σπρεντ κινούνται σε απαγορευτικό επίπεδο και η χώρα αδυνατεί να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια. Και «ματώσαμε» και οι αγορές δεν συγκινήθηκαν. Κατ’ ανάγκη η οικονομία μας οδεύει στον δρόμο της ύφεσης και αφού οι εταίροι μας αρνούνται επί του παρόντος να δείξουν την αλληλεγγύη τους, στο τέλος φθάσαμε στα πρόθυρα του ΔΝΤ.
•Ταυτόχρονα διάφοροι που το παίζουν επαΐοντες εισηγούνται περικοπές αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου λένε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Κι αγνοούν ή κάνουν ότι αγνοούν τις επιπτώσεις στην κατανάλωση και στην ήδη στεγνή αγορά, από την περαιτέρω μείωση της λοιπής κατανάλωσης. Πρόκειται για οπαδούς της ύφεσης, που πιστεύουν ότι τα προβλήματα της χώρας θα διορθωθούν με τον δραστικό περιορισμό του λαϊκού εισοδήματος. Όμως ο δραστικός περιορισμός του λαϊκού εισοδήματος θα φέρει ασφυξία στην αγορά, βαθιά ύφεση και νέα φτώχεια – με επακόλουθο την ανάγκη για νέα σκληρά μέτρα, αφού θα μειωθούν και τα έσοδα του Δημοσίου, άλλωστε ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Ας το καταλάβουν καλά οι εραστές της ύφεσης, η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα – την ανταγωνιστικότητα τη βελτιώνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της αγοράς, καθώς και οι επενδύσεις.
•Η κρατούσα κατάσταση οφείλει να βάλει τελεία και παύλα σε κάθε ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων, ο λαϊκός παράγοντας δεν αντέχει κι άλλα μέτρα, η λαϊκή κατανάλωση δεν αντέχει κι άλλη συρρίκνωση και η οικονομία δεν αντέχει πρόσθετη ύφεση. Επίσης οι κυβερνώντες οφείλουν να φροντίσουν οι θυσίες του λαού να πιάσουν επιτέλους τόπο, να διαμορφώσουν πλαίσιο δίκαιης κατανομής βαρών και πρωτίστως να προωθήσουν μέτρα ανάπτυξης, μπας και δούμε κάποιο φως στο βάθος του τούνελ.


Σχολιάστε εδώ