Ξεχάστε το ΠΑΣΟΚ αν πάμε στο ΔΝΤ
Είναι πλέον φανερό, το ομολογούν τα περισσότερα στελέχη αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση στην οικονομία, η ελληνική κοινωνία θα αντιδράσει έντονα και η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και θα πέσει.
Στη Βουλή το κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές είναι απογοητευτικό. Όλοι συζητούν για το ΔΝΤ και δεν αποκλείουν τίποτα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι μοιρασμένη. Άλλοι επιθυμούν μια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα, όπως το ΔΝΤ, με όρους που δεν θα βοηθούν την κοινωνία αλλά θα αλλάζουν το μέχρι σήμερα πολιτικό σκηνικό, και άλλοι πιστεύουν πως το ΔΝΤ θα ήταν ό,τι χειρότερο: «Αυτό θα έχει ως συνέπεια ακόμη και να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ που μέχρι τώρα γνωρίζουμε. Θα αλλάξουν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Ζητήματα ιδεολογικά και όχι μόνο θα επιφέρουν σημαντικές συγκρούσεις στο εσωτερικό τους».
Μέχρι τώρα, υπέρ της λήψης δραστικών μέτρων και αποφάσεων που μας φέρνουν πιο κοντά το ΔΝΤ είναι το οικονομικό επιτελείο που βλέπει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο δανεισμός της χώρας με τους σημερινούς όρους. Το επόμενο δίμηνο χρειάζεται να δανειστούμε 20 δισ. Με τι επιτόκιο; αναρωτιούνται όλοι. Υπέρ της λύσης του ΔΝΤ τάσσονται και μερικοί εκ των υπουργών που θεωρούν, όπως η Λούκα Κατσέλη, ότι είναι μύθος όσα λέγονται ότι επιφέρει η έλευσή του. Αντίθετοι δηλώνουν εκείνοι που σχετίζονται με το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χρήστος Παπουτσής. Από εκεί και πέρα υπάρχει και άλλη μια κατηγορία βουλευτών, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, που όταν ερωτώνται αν είναι θετικοί ή αρνητικοί στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, απαντούν: «Να δούμε πρώτα το μενού. Από την Ευρώπη ξέρουμε, έχουμε τα μέτρα που υλοποιούνται. Από το ΔΝΤ όμως δεν ξέρουμε τι θα ζητήσουν επιπλέον, οπότε σε μια τέτοια εξέλιξη θα δούμε, ανάλογα με το τι ζητάνε».
Με την άποψη Φλωρίδη φαίνεται ότι συντάσσονται και άλλοι στην κυβέρνηση, όμως διατηρούν επιφυλάξεις για λόγους πολιτικούς, αλλά και εσωκομματικούς. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που πιστεύει ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι η καλύτερη, αλλά δεν θέλει πριν σταθμίσει όλα τα δεδομένα να προκαλέσει μια κόντρα με τον Παπανδρέου. Όσοι γνωρίζουν λένε πως ο υπουργός Άμυνας κρατά κλειστά τα χαρτιά του, δεν θέλει να τα φανερώσει προτού υπάρξουν αντιδράσεις στο σύνολο της κυβέρνησης και θα πράξει αναλόγως προς τα πού θα κινηθούν.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είναι επίσης επιφυλακτική. Αποφεύγει να μιλήσει ευθέως για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, άλλοι όμως που βρίσκονται κοντά της, πολιτικά στελέχη και βουλευτές, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, είναι αρκετά απαισιόδοξοι σε μια τέτοια περίπτωση: «Δεν θα έχουμε δικαιώματα, θα απολέσουμε πολλές κατακτήσεις της κοινωνίας, και όπου έχει πάει το ΔΝΤ, αλλάζει ακόμη και το σχήμα των κομμάτων εξαιτίας των αντιδράσεων που σημειώνονται από στελέχη. Το θέμα είναι και ιδεολογικό καθώς τα μέτρα που θα αναγκαστούμε να λάβουμε δεν θα έχουν καμία σχέση με την ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ». Ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας θεωρεί σίγουρο ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει έντονη κινητικότητα. Η οποία εκφράστηκε και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου από στελέχη που δεν υιοθετούν τις απόψεις και τις επιλογές της κυβέρνησης, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο Παπανδρέου παίζει το χαρτί των ΗΠΑ. Ύστερα μάλιστα από τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, εκτιμούν ότι αν προσφύγει στη λύση του ΔΝΤ (και δεν το κάνει για λόγους πιέσεων προς τους ευρωπαίους ομολόγους του), τα ανταλλάγματα από την ηγεσία των ΗΠΑ θα φανούν το προσεχές διάστημα. Προσθέτουν όμως ότι «αν συμβεί κάτι τέτοιο και αλλάξει στρατηγικό χαρακτήρα και κατεύθυνση η χώρα και από ευρωπαϊκή δώσει χείρα βοηθείας για να ανέβει το αμερικανικό δολάριο, τότε θα πρόκειται για ιστορικό λάθος με σοβαρές συνέπειες για τη χώρα τα επόμενα χρόνια».