ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Κι αυτό διότι αρκετά από τα συγκεκριμένα στελέχη δεν φαίνονται διατεθειμένα να αποχωρήσουν οικειοθελώς, αντίθετα επιμένουν να μετέχουν στις κομματικές δραστηριότητες και να διεκδικούν ρόλους. Πόσω μάλλον που ορισμένοι θεωρούν ότι δεν τους αφορά το τελεσίγραφο του κ. Σαμαρά ότι «στελέχη που πλήγωσαν το φιλότιμο του ελληνικού λαού δεν έχουν θέση στην παράταξη». Από τη Ρηγίλλης επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος, με την αναφορά του στο πρόσφατο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, έθεσε το πλαίσιο της γενικής πολιτικής που θα ακολουθήσει και την κατάλληλη στιγμή θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ως προς τα πρόσωπα και τις διαδικασίες. Πάντως δεν πρέπει να καθυστερήσει για πολύ, διότι διαφορετικά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τους δει, μαζί του και ο ελληνικός λαός, στις πρώτες θέσεις του Συνεδρίου της ΝΔ τον προσεχή Ιούνιο.
Το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία θα είναι επίπονη, ενώ θα πρέπει να αναζητηθεί η φόρμουλα εκείνη που θα προκαλέσει τις λιγότερες δυνατόν αναταράξεις. Τις προσεχείς εβδομάδες θα ενταθούν (με δηλώσεις, ανακοινώσεις) οι πιέσεις, ώστε να πεισθούν τα συγκεκριμένα στελέχη ότι «το κλίμα δεν τους σηκώνει» και καλό θα ήταν να αποσυρθούν ησύχως. Αν η προσπάθεια δεν αποδώσει καρπούς, το πιθανότερο είναι ο κ. Σαμαράς να καταφύγει σε πιο δραστικά μέτρα, δηλαδή να τους παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της διαγραφής, επικαλούμενος το άρθρο 6 του καταστατικού του κόμματος. Άρθρο το οποίο προβλέπει ότι ένα στέλεχος χάνει την ιδιότητα του μέλους μεταξύ των άλλων αν «με το ήθος και την εν γένει συμπεριφορά του εκθέτει το κόμμα». Αν και στενοί συνεργάτες του (Μιχαλολιάκος, Μανώλης κ.ά.) έσπευσαν να κατονομάσουν συγκεκριμένα πρόσωπα, από τη Ρηγίλλης αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά, προφανώς για να αποφύγουν την ανακύκλωση των σεναρίων που ήδη κυκλοφορούν και προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις. Στον… μακρύ κατάλογο θα περιληφθούν τόσο στελέχη που έμειναν εκτός εκλογικών συνδυασμών από τον Κ. Καραμανλή, όσο και άλλα που διεκδίκησαν την ψήφο των ελλήνων πολιτών, αλλά δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Περίοπτη θέση στον κατάλογο αυτό έχουν -μεταξύ άλλων- οι Γ. Βουλγαράκης και Αρ. Παυλίδης, οι οποίοι έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν, διότι δεν ενεπλάκησαν σε κανένα σκάνδαλο. Ο πρώτος μάλιστα ζήτησε να μιλήσει στο Συνέδριο με την ιδιότητα του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ο δεύτερος… εξήγησε ότι «δεν είναι υπάλληλος της
Ολυμπιακής» και ως εκ τούτου δεν τον αφορά η προτροπή του κ. Σαμαρά για «εθελουσία έξοδο» από το κόμμα. Ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης, που «είδε» τον εαυτό του μεταξύ των «υπό απόλυση», αντέδρασε αποστέλλοντας επιστολές προς τους κ. Σαμαρά και Καραμανλή διαμαρτυρόμενος γιατί δεν υπερασπίζονται την οικονομική πολιτική που άσκησε στο διάστημα 2004-7.
Στην μπλακ λιστ της Ρηγίλλης μια θέση διεκδικούν στελέχη όπως οι Μιχ. Λιάπης (τον μπλέκουν εκ νέου στο σκάνδαλο της «Ζήμενς»), Β. Μπασιάκος, Π. Δούκας κ.ά., ενώ είναι άγνωστο τι θα πράξει ο κ. Σαμαράς με στελέχη που η προηγούμενη ηγεσία άφησε εκτός συνδυασμών, όπως οι Β. Μαγγίνας, Σ. Τσιτουρίδης που έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να επανέλθουν προκειμένου να… δικαιωθούν.
Αλλαγές
ΑΛΛΑΓΕΣ εκ βάθρων στην οργάνωση και τη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας προωθεί ο Αντ. Σαμαράς σε μια προσπάθεια -πέραν των άλλων- να διευρύνει την απήχηση του κόμματος στην κοινωνία. Μεταξύ των αλλαγών που θα αποφασισθούν στο συνέδριο του Ιουνίου και θα περιληφθούν στο νέο καταστατικό, είναι:
– Καθιερώνεται η άμεση εκλογή, με ανοιχτή διαδικασία και με άμεση προσφυγή στην κοινωνία κυρίαρχων διοικητικών οργάνων του κόμματος. (Μέλη του Συνεδρίου, πρόεδροι των ΝΟΔΕ, ηγεσία ΟΝΝΕΔ κ.ά.)
– Διαδικασία πολιτικής λογοδοσίας του προέδρου σε κάθε Εθνικό Συνέδριο που θα συνέρχεται κάθε δύο χρόνια.
– Άνοιγμα στη νέα γενιά: Το 25% των μελών του συνεδρίου, όπως και όλων των αιρετών οργάνων, να απαρτίζεται από άτομα μέχρι 35 ετών.
– Οι Τοπικές Οργανώσεις του κόμματος μετεξελίσσονται σε «Οργανώσεις Κοινωνικής και Πολιτικής Πρωτοβουλίας» προσανατολισμένες σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε τοπική κοινωνία.
– Καθιερώνονται διαδικασίες πλήρους οικονομικής διαφάνειας στη λειτουργία και τη διοίκηση του κόμματος, ιδιαιτέρως στη συλλογή των οικονομικών του πόρων.


Σχολιάστε εδώ