Κυβερνητικό μπάχαλο

Και αυτό το κλίμα, αυτές οι παθογένειες, φαίνεται ότι καθοδηγούν την κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, με αποτέλεσμα να εξευτελίζονται και έννοιες και πολιτικές και νεόκοπες πράσινες εκφράσεις.
Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες ασκείται οξύτατη κριτική προς την υπουργό
Υγείας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, για τις επιλογές της τις αφορώσες τον διορισμό των νέων διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων και υγειονομικών μονάδων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κριτική ασκείται για τον εξευτελισμό -για άλλη μια φορά- της καταταλαιπωρημένης έννοιας «διαβούλευση»!
Καθότι, όπως κατηγορούν την υπουργό τα μέλη του αρμόδιου ΚΤΕ Υγείας, αλλά και οι περισσότεροι βουλευτές, ύστερα από περίπου έξι μήνες (!) «διαβούλευσης» τελικά διορίστηκαν είτε παλιοί βουλευτές είτε αποτυχόντες υποψήφιοι του περασμένου Οκτώβρη είτε παρατρεχάμενοι των κομματικών και πολιτικών γραφείων!
Φυσικά και υπήρξαν και εξαιρέσεις (για παράδειγμα, του πρώην βουλευτή Λαμπίρη) πράγματι αξιοκρατικών διορισμών. Μόνο που ήσαν οι εξαιρέσεις που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπως καταλογίζουν στη Μαριλίζα οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Και μάλιστα όλα αυτά συνέβησαν ενώ υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στους διορισμούς των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα τα χρέη να έχουν διογκωθεί, όπως κατήγγειλε σε κομματική συνεδρίαση ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Έκτορας Νασιώκας!
Και είναι αυτό ένα επιπλέον σημείο έντονης κριτικής προς την υπουργό Υγείας, η οποία έτσι κι αλλιώς τείνει να απομυθοποιηθεί. Κι από κει που ήταν απ’ τα αγαπημένα κομματικά παιδιά, πλέον θεωρείται «λίγη» και υπεύθυνη για πολλά λάθη…
Θέλετε άλλο παράδειγμα κυβερνητικής
αφασίας και προχειρότητας;
Το Εθνικό Τυπογραφείο το υπήγαγαν στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Λύτρα, και έπειτα από έξι μήνες αντελήφθησαν ότι είχαν φρακάρει ένα σωρό αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, που έπρεπε να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, αφού ο άνθρωπος δεν προλάβαινε.
Έτσι αναγκάστηκαν προχθές να τοποθετήσουν την έμπειρη Βάσω Τσιμπίδα, που είχε και πριν χρηματίσει ειδικός γραμματέας του
Εθνικού Τυπογραφείου. Βέβαια η σκέψη να υπαχθεί στον έλεγχο του Μαξίμου το Εθνικό Τυπογραφείο δεν ήταν χωρίς λόγο και αιτία. Ήθελαν να ξέρουν και να ελέγχουν ποιους διορίζουν οι υπουργοί! Και να έχει άμεση γνώση ο «αντ’ αυτού» Χάρης Παμπούκης.
Ο καρφώσας του… καρφώσαντος!
Ίσως δε τα προαναφερθέντα να είναι και παραδείγματα όχι απ’ τα πιο ενδεικτικά του χάους, των αλληλοκαρφωμάτων και της αλληλοϋπονόμευσης που καλά κρατούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Με σχεδόν καθημερινά μάλιστα επεισόδια, ώστε να… μην προκύψει ρουτίνα!
Ας πούμε, απ’ το γνωστό μέτωπο των Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη δεν μείναμε παραπονεμένοι ούτε αυτήν τη βδομάδα. Από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών, αλλά -και είναι χαρακτηριστικό αυτό- και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή έγιναν διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Φορολογικό κάποια παρέμβαση της Λούκας αντιμετωπίστηκε σκωπτικά, ακόμα και απ’ τον Χ. Παμπούκη!
Ενώ απ’ τα ίδια… περιβάλλοντα κατευθύνθηκαν επίσης σε ελεγχόμενους δημοσιογράφους πληροφορίες ότι ο Παπακωνσταντίνου προσέφυγε στον Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας τη Λούκα πως στο γεύμα που παρέθεσε σε δημοσιογράφους άφησε αιχμές εναντίον του άσπονδου φίλου της, του υπουργού Οικονομικών!
Και βέβαια δεν λείπουν και οι κριτικές, ότι ακόμα η Λούκα δεν έχει φέρει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ότι δεν έχει δώσει αρμοδιότητες στον υφυπουργό της Αρναουτάκη κ.λπ.
Και το περίεργο (;) είναι ότι αυτοί οι οποίοι ως εκ της θέσεώς τους στην κυβέρνηση θα έπρεπε να δρουν πυροσβεστικά, αυτοί ειδικά είναι που ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Ένα τέτοιο… φωτεινό παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος. Απ’ το περιβάλλον του οποίου ή εν πάση περιπτώσει από στελέχη που ισχυρίζονται πως αποτελούν το περιβάλλον του, διοχετεύονται επίσης διάφορα κατά της Λούκας…
Ενώ λίγες μέρες πριν το ΠΑΣΟΚ «μετακομίσει» στη Θεσσαλονίκη (για τη σύνοδο, έπειτα από πολύ… κοιλοπόνεμα, του Εθνικού Συμβουλίου) ο Πάγκαλος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ακροδεξιούς και οπαδούς του Καρατζαφέρη (!) τα στελέχη της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ τα οποία «τόλμησαν» (άκουσον, άκουσον!) να εκδώσουν ψήφισμα εναντίον του νόμου (πλέον) για την απόδοση της ιθαγένειας σε μετανάστες. Ο αντιπρόεδρος δεν δίστασε μάλιστα να ζητήσει να κλειστούν σε άσυλο!
Κι αν πει κάποιος ότι εντάξει, αυτός είναι ο Πάγκαλος, τι να πει και για τον νεόκοπο γραμματέα Σωκρ. Ξυνίδη, ο οποίος επίσης δεν εφείσθη χαρακτηρισμών περί… ακροδεξιών για τους ίδιους… συντρόφους του;
Εντάξει, τα καρφώματα εναντίον του Χρ. Παπουτσή μετά τα όσα έσουρε εναντίον του άτυχου υφυπουργού Φ. Σαχινίδη είναι λίγο πολύ γνωστά. Και επίσης προερχόμενα από ανώτερα και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη…
Μέσα σε όλο αυτό το χάος και το απίστευτο (;) μπάχαλο, έχουν αρχίσει και άλλες επικοινωνιακές επιχειρήσεις, όπως αυτή περί επικείμενων αλλαγών στην κυβέρνηση, επίσης από «κύκλους» και «περιβάλλοντα» που υποτίθεται πως είναι σε θέση να γνωρίζουν.
Και αυτό έχει εντείνει την ανασφάλεια πολλών υπουργών (και υφυπουργών), αλλά και τα καρφώματα, στη λογική του «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω»!
Μια ματιά δηλαδή να ρίξει κάποιος σε παραπολιτικά, αλλά και σε «ρεπορτάζ» εφημερίδων, ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μπλογκ κ.λπ. και θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα… Για το ποιος καρφώνει ποιον!


Σχολιάστε εδώ