Κάτω στον Πειραιά

Αν και υπάρχει απόφαση του Διαμερισματικού Συμβουλίου του Γ΄ Διαμερίσματος και του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, στις συζητήσεις που ακολούθησαν μεταξύ αντιπροσωπειών του δήμου και της ΔΕΗ κάτι πήγε να γίνει, αλλά τώρα μάλλον το θέμα δείχνει να… πελαγοδρομεί μέσω μνημονίων, αναζητήσεων, προτάσεων κ.λπ. Η πλευρά του δήμου έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες και έχει παραδώσει στη ΔΕΗ συγκεκριμένους φακέλους με προτάσεις, επισημάνσεις, ιστορικό, πολεοδομικά σχέδια κ.λπ. Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, ζητάει μνημόνια και συζητήσεις επί συζητήσεων, αποφεύγοντας να πει ξεκάθαρα αν δέχεται να παραχωρήσει για χρήση τους χώρους του παλαιού εργοστασίου της στον κόσμο του Ν. Φαλήρου, που έχει υποστεί τα πάνδεινα την εποχή της λειτουργίας του.

Αυτές τις μέρες αναμένεται να αποσταλεί στη ΔΕΗ από τον δήμο και το μνημόνιο που έχει ζητηθεί, οπότε ο κύκλος των συζητήσεων και των ανταλλαγών εγγράφων ολοκληρώνεται. Απομένουν πλέον τα έργα. Κι εδώ τον πρώτο λόγο τον έχει η ΔΕΗ…

// Για μεγάλο όνομα, που να μην έχει σχέση με την πολιτική αλλά να είναι αναγνωρίσιμος και αγαπητός στους Πειραιώτες από την ενασχόλησή του με τον Ολυμπιακό, ψάχνει η ΝΔ προκειμένου να τον κατεβάσει για υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά.

Οι επαφές γίνονται και στόχος της γαλάζιας παράταξης είναι να πετύχει κάτι σαν αυτό που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ με τον Φασούλα πριν από 3,5 χρόνια. Σημειώνουμε πάντως ότι τις επαφές τις κάνουν στελέχη της Ρηγίλλης πολύ κοντά στον Σαμαρά και μέχρι στιγμής, ειδικά για το θέμα αυτό, έχει αγνοηθεί παντελώς ο Β. Μιχαλολιάκος, αν και είναι επικεφαλής του τομέα αυτοδιοίκησης του κόμματος.

Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει πως δεν «μετράει» ο πειραιώτης βουλευτής, απλώς η Ρηγίλλης έχει επιλέξει το θέμα του Πειραιά να μην το χειριστούν πειραιώτες παράγοντες, μια και στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο της πόλης επικρατεί εμφύλιος πόλεμος…

// Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η ΟΝΝΕΔ του Πειραιά έχει χωριστεί… στα τρία! Ο πρόεδρος της οργάνωσης στην πόλη Δημ. Κουβάτσος και η ομάδα που ελέγχει –ενάριθμη ομολογουμένως– στηρίζει ανοιχτά τον Κώστα Χατζή. Μια άλλη ομάδα, που φαίνεται ότι έχει τη στήριξη του πρώην γραμματέα της ΔΑΠ – ΝΔ Δημ. Βολουδάκη αφού απαρτίζεται από μέλη που πρόσκεινται στον τοπικό πολιτευτή της ΝΔ Γιάννη Βουτσινά, που είναι φίλος του Βολουδάκη, υποστηρίζει την υποψηφιότητα Αξιώτη, ενώ μια τρίτη ομάδα που ελέγχεται από τον έτερο πολιτευτή της ΝΔ Κώστα Κατσαμάδο τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Παπαμιμίκου, ο οποίος πάντως έχει τις λιγότερες συμπάθειες στον Πειραιά ως Θεσσαλονικιός και οπαδός του ΠΑΟΚ.

Το γεγονός όμως είναι ότι η νεολαία της ΝΔ στον Πειραιά είναι χωρισμένη στα τρία, κάτι που σημαίνει ότι το «μικρόβιο» του διχασμού που παρατηρείται στους μεγάλους, δυστυχώς έχει πλήξει και τη νεολαία…

// Μεγαλώνει το χάσμα Παρασκευόπουλου – Φασούλα. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη ο ανεξάρτητος –πλέον– δημοτικός σύμβουλος επιτέθηκε και πάλι κατά του δημάρχου επιβεβαιώνοντας με τον πιο πειστικό τρόπο τη δήλωσή του στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ότι θα κατέβει με δικό του συνδυασμό απέναντι στον δήμαρχο.

// Στην ίδια συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης πειραϊκών αθλητικών σωματείων, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος πλειοψηφίας και τ. αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβάκης τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής για ενίσχυση των αθλητικών συλλόγων της πόλης, αλλά διευκρίνισε ότι όπως βρίσκονται λεφτά για τα σωματεία, θα πρέπει να βρεθούν χρήματα και για να πληρωθούν οι εργαζομένοι στις δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΕΠΑΠ, ΔΗΡΑΠ) οι οποίοι είτε έχουν να πληρωθούν μήνες είτε πληρώνονται με το… σταγονόμετρο. Επισήμανε δε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα αυτό γιατί έρχεται και Πάσχα…

// Μια ακόμα διάκριση για τον καταξιωμένο πειραιώτη συγγραφέα και δικηγόρο Τάκη Δέγλερη. Με απόφαση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, τοποθετήθηκε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του ΠΔ 118/2007 (Κανονισμός Προμηθειών Δημοσίου) ενώ μετέχει ήδη και στο νέο ΔΣ της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ.

// Ένα ακόμη βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών γίνεται από τον Δήμο Κορυδαλλού με την τοποθέτηση καλαίσθητων ενημερωτικών και κατευθυντήριων πινακίδων στους δρόμους της πόλης. Το έργο, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, έχει στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης δημοτών και επισκεπτών στα δημοτικά και δημόσια κτίρια, καθώς και σε άλλους χώρους δημόσιου ενδιαφέροντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κορυδαλλού, θέλοντας να δώσει δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες του σε όλους τους δημότες, έχει αποκεντρώσει τις δραστηριότητές του σε όλες τις γειτονιές.

// Μαραθώνιος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και της πρεσβείας της Χιλής με στόχο την ενίσχυση των πληγέντων από τον καταστρεπτικό σεισμό της Χιλής. Με το σύνθημα «Η Χιλή σε χρειάζεται», πλήθος κόσμου, ως ένα ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης, έδωσε το παρών στο κέντρο «ENZZO DE CUBA» σε μια εκδήλωση-μαραθώνιο που κράτησε 12 ώρες. Τη βραδιά λάμπρυναν με την παρουσία τους 100 καλλιτέχνες μουσικοί, χορευτές και συγκροτήματα από Κούβα, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Άγιο Δομίνικο, Μεξικό, Περού και Ουρουγουάη.

// Απόλυτα επιτυχημένη και παραγωγική ήταν η συνάντηση του νομάρχη Αθήνας Γιάννη Σγουρού με τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας – Πειραιά Γρ. Γουρδομιχάλη, που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΣΥΔΑΠ ενημέρωσε αναλυτικά τον νομάρχη για θέματα που αφορούν την πυροπροστασία του όρους Αιγάλεω, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων λόγω της μη καταβολής από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της επιχορήγησης για τις σχετικές δαπάνες του 2008 και 2009, τις δράσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ που αφορούν την ποιότητα ζωής (έλεγχος περιβαλλοντικού θορύβου, έλεγχος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κ.λπ.).

Ο νομάρχης Αθήνας δήλωσε ότι εκτιμά θετικά τη δράση και την προσφορά του συνδέσμου και για τον λόγο αυτόν η νομαρχία θα συνδράμει στο έργο του.

Όσον αφορά το πρόβλημα της μη καταβολής χρηματοδότησης για τα αδέσποτα ζώα, ο νομάρχης Γ. Σγουρός δεσμεύτηκε να παρέμβει στην υπουργό Κ. Μπατζελή και στον υφυπουργό Μ. Καρχιμάκη, αφού, όπως είπε, θεωρεί ότι η δουλειά του ΔΙΚΕΠΑΖ είναι υποδειγματική στον τομέα αυτόν και οι πολίτες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

// Ο… μισός Πειραιάς βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Μάνη για τον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης του ’21, η οποία, κατά τους Μανιάτες, άρχισε στην Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου 1821. Μεταξύ άλλων διακρίναμε τους δημοτικούς συμβούλους Λίτσα Καλαγιά και Λεωνίδα Κούβαρη, πολιτευτές της ΝΔ στον Πειραιά, συνδικαλιστές και άλλους παράγοντες της πόλης μας. Ήταν βέβαια και ο Π. Μαντούβαλος που οι διοργανωτές τον προσφώνησαν ως υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά. Μαζί του σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στη Μάνη και ο Πιέρρος Βοϊδονικόλας, που εντάχθηκε πρόσφατα στον στενό κύκλο των συνεργατών του πρώην βουλευτή.

// Σε ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο, που στην ουσία ήταν λαϊκή συνέλευση, γιατί συμμετείχαν και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων των Μεθάνων, συζητήθηκε το θέμα του «Καλλικράτη» και αποφασίστηκε ομόφωνα ότι ο Δήμος Μεθάνων θα πρέπει να παραμείνει αυτόνομος και να μη συνενωθεί με άλλον.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα Μέθανα για ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους θα πρέπει να παραμείνουν όπως είναι σήμερα, γιατί κάθε απόπειρα συνένωσής τους με άλλον δήμο θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη και τη λειτουργία τους.


Σχολιάστε εδώ