XΡΗΜΑτιστήριο

> Τρώγοντας έρχεται η όρεξη! Αληθεύει ότι τουλάχιστον τρεις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις ήταν «πελάτες» του κυκλώματος του υπουργείου Οικονομικών που διέγραφε φόρους και πρόστιμα; Είναι γεγονός ότι σε δύο εξ αυτών οι επανέλεγχοι «έκοψαν» τις αρχικές επιβαρύνσεις κατά περίπου 80%;

>Το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν είναι «βαθύ», έτσι οι συναλλαγές των αλλοδαπών κεφαλαίων είναι ικανές να το οδηγήσουν σε διακυμάνσεις! Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που παραμένει υψηλός ο δανεισμός μετοχών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και είναι αυξημένες οι θέσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

> Δεν είναι λίγες οι διοικητικές συνεργασίες που ακολουθούν την πρακτική των γάμων, καθώς λίγο πριν από την κουλούρα πέφτουν οι πρώτες πισώπλατες μαχαιριές! Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη και στην Attica Bank, που μετά την αποχώρηση Κολλίντζα δεν μπορεί ακόμη να καταλήξει στα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

> Πολύς λόγος για το τίποτε, καθώς δεν πρόκειται για εξαγορά ή συγχώνευση, αλλά για μια συνεργασία! Με νωπές τις ευθύνες των ελεγκτικολογιστικών εταιρειών για την οικονομική κρίση και ελέω του περιορισμού των προμηθειών τους λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, η ΣΟΛ ΑΕ και η Crowe Horwath International ενώνουν τις δυνάμεις τους.

> Πώς αλλιώς θα ικανοποιηθούν οι βασικοί της μέτοχοι; Με ποιον άλλο τρόπο θα παραμείνει στη θέση του ο κ. Καπράλος; Σε μια περίοδο που η ρευστότητα είναι δυσεύρετη και τα κέρδη αναζητούνται «με το κιάλι», το ΔΣ της ΕΧΑΕ αποφάσισε να προτείνει αφενός την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,13 ευρώ ανά μετοχή και αφετέρου τη διανομή μερίσματος 0,22 ευρώ ανά μετοχή.

> Όταν σύμφωνα με τον ΓΑΠ έχουμε χάσει μέρος της κυριαρχίας μας, εκχωρώντας τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής σε υπερεθνικά όργανα, τότε ως κοινωνία είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κρυβόμαστε πίσω από την ανηθικότητα του… τζόγου! Από τη στιγμή που οι απαγορεύσεις στις ιντερνετικές εταιρείες δεν αποδίδουν, η οικονομική εξαθλίωση βοηθά την ανάπτυξη της «παρατυπίας» και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης αναμένεται να αποφέρουν 4,8 δισ. ευρώ, ίσως η επιβολή ενός προκαταβολικού φόρου της τάξεως του 10% στον ούτως ή άλλως υπαρκτό ετήσιο «μαύρο» τζίρο τους, θα αποτελούσε λύση που θα έβαζε στα ταμεία έσοδα της τάξεως των 5,4 δισ. ευρώ ετησίως.

> Η κατάσταση στον κλάδο είναι εξαιρετικά δύσκολη και αναμένονται σύντομα εξελίξεις! Η έλλειψη ρευστότητας στη ναυτιλία, μετά το πάγωμα της τραπεζικής χρηματοδότησης, και η μείωση εσόδων, ως αποτέλεσμα της πτώσης των ναύλων, αναγκάζουν αρκετούς εφοπλιστές να ακυρώσουν παραγγελίες στα ναυπηγεία και να παροπλίσουν κάποια από τα πλοία τους.

> Η Ελλάδα δεν πτώχευσε, αλλά σίγουρα φτώχυνε! Μπαράζ προσφορών εν όψει του Πάσχα ετοιμάζουν οι λιανέμποροι, ενώ εμφανίζονται διατεθειμένοι να απορροφήσουν και την επιπλέον επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων, προκειμένου αφενός να συγκρατήσουν την πτώση στον τζίρο και αφετέρου να συγκρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

> Όλα στο πόδι… Όλα στου… κασίδη το κεφάλι! Η εισαγωγή του ευρώ δεν είχε αποτέλεσμα την άμβλυνση των οικονομικών ανισοτήτων ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ένωσης ούτε οδήγησε σε σύγκλιση των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά αντίθετα δέκα χρόνια μετά ο γενικός κανόνας στην Ευρωζώνη είναι ότι η ψαλίδα έχει ανοίξει, με αποτέλεσμα να αναμένεται κλιμάκωση των εντάσεων.

> Προβλήματα χρηματοδότησης… Ε, και; Λύσεις υπάρχουν, αρκεί οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών να «ξυπνήσουν από τον λήθαργό τους»! Η Πειραιώς πάντως στράφηκε ήδη στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, η Eurobank αναμένεται να εκδώσει καλυμμένες ομολογίες και η Εμπορική δανείζεται από τη μητρική της, Credit Agricole.

> Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μη δείξει μεγαλοθυμία, ελπίζουμε οι πολίτες να μη χρειαστεί να πληρώσουν τα σπασμένα άλλων! Στα χαρακώματα υπουργείο Εργασίας και διοίκηση του ΟΤΕ, σχετικά με τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών του εισφορών, καθώς αν αλλάξει από μηνιαίος σε εφάπαξ, τότε ο οργανισμός αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος είτε με τους λοιπούς βασικούς μετόχους είτε με τους συνταξιούχους. Και όλα αυτά ενώ ο ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς θεωρεί ότι δεν τηρήθηκε η κοινοτική οδηγία σχετικά με τη δημόσια προσφορά εξαγοράς από την Deutsche Telekom, ματαιώνoντας έτσι κάθε προσπάθεια επιπλέον εξαγοράς και θέτοντας θέμα αποζημίωσης των μικρομετόχων.

> Πολιτικάντηδες γραφειοκρατικού παρασιτισμού, επιτήδειοι κομπιναδόροι, οικότροφοι της εξουσίας! Για πολλοστή φορά κάποιοι από τους φωστήρες των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών φαίνεται να εργάστηκαν για τα συμφέροντα των τραπεζών που έχουν μεγάλο απόθεμα ΙΧ, λόγω κατασχέσεων. Περί της επιβολής φόρου πολυτελείας ακόμα και σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αξίας 12.000 ευρώ ο λόγος.

> H υποχώρηση της χρηματιστηριακής αποτίμησης, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων και την άπνοια που επικρατεί στις αυξήσεις κεφαλαίου, οδηγεί μία ακόμη εταιρεία εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό! Το «μάζεμα» των χαρτιών της Μπενρουμπή μεσοβδόμαδα, συνοδεύτηκε από την υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της από την εταιρεία Sandrina και τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα.

> Άλλο πολιτική, άλλο αγορές! Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις στήριξης στον «ΟΜΑΜΑ» από τους Ομπάμα, Σαρκοζί, Μέρκελ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το spread των ελληνικών ομολόγων εξακολουθεί να κινείται σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που καθιστά απαγορευτικό το κόστος δανεισμού μας.

> Νόμιμο και κερδοφόρο… για την εγχώρια τράπεζα, «ανήθικο» και ζημιογόνο… για τη χώρα… καθώς η πρώτη δεν ασφαλίζεται απέναντι σε έναν υπαρκτό κίνδυνο της δεύτερης! Αληθεύει ότι οι τοποθετήσεις σε CDS, ενός εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων που η διοίκησή του ορίζεται από την κυβέρνηση, είναι πολύ περισσότερες από τα κρατικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό του;

> Έχει ο καιρός γυρίσματα!

Από «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» κατά την περίοδο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, βρέθηκε «παγωμένος στη διεύθυνση-ψυγείο» του ομίλου κατά τη θητεία της «πράσινης νομενκλατούρας». Για ποιον από τους διευθυντάδες της ATEbank «χτυπά η καμπάνα»;

> Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησαν! Στις 5/7/2009 ρωτάγαμε μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη «τι είδους αλισβερίσια μπορεί να έχει ο Πρινιωτάκης με παλιό φιλότεχνο χρηματιστή» και τρεις μήνες μετά προέκυψε η εμπλοκή των εταιρειών τους, Ακρόπολις και Πορταλάκης ΑΧΕΠΕΥ, στο παιχνίδι της εταιρείας Hitech, ενώ 4 μήνες αργότερα έγινε στη Βουλή αναφορά των ονομάτων τους σε ύποπτους λογαριασμούς.

> Τη βουβή αγανάκτηση αυτού του λαού, που περιμένει μια αφορμή για να μετασχηματιστεί σε ανεξέλεγκτη οργή, δε την έχουν υπολογίσει σωστά! Παρά τις δικαστικές αποφάσεις, οι ελληνικές τράπεζες στην πλειονότητά τους εξακολουθούν να χρεώνουν ποσά για καταθέσεις, μεταφορά ποσών σε λογαριασμούς τρίτων, ερώτηση υπολοίπου μέσω ΑΤΜ άλλων τραπεζών κ.λπ. Τώρα, όσον αφορά τα μέτρα που «υποτίθεται» ότι κάποιες τράπεζες λαμβάνουν «αυτοβούλως και οικειοθελώς», βλέπε Εθνική, δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία με αριθ. 2007/64/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις υπηρεσίες πληρωμών, έχουν πλέον υποχρεωτικό χαρακτήρα και αναμένεται να εφαρμοσθούν εντός διμήνου.

> Η πλάκα είναι ότι δεν δουλεύουν μόνο εμάς αλλά και τις θεσμοθετημένες αρχές… χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται! Στις 25/2 ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική ΑΕ προέβη σε αγορά 365.000 κοινών ονομαστικών μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας του, ενώ στις 4/3/2010 προχώρησε σε πώληση 60.000 τεμαχίων.

> Τώρα που μπορούν, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει; Η εξαγγελία για αύξηση του φόρου των μερισμάτων από την επόμενη χρονιά, φαίνεται ότι λειτούργησε καταλυτικά για εφέτος, με αποτέλεσμα ορισμένες εισηγμένες εταιρείες να προχωρούν στη διανομή αυξημένου ποσοστού, έναντι της μεταβολής των κερδών τους.

> Στη χώρα της θεσμοθετημένης ατιμωρησίας, η οργανωμένη πλεονεξία υπερτερεί της ανοργάνωτης Πολιτείας! Σε μια περίοδο όπου η «πράσινη» διακυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα απίστευτο «γιουρούσι» κατά των χαμηλόμισθων, το οικονομικό επιτελείο ανέχεται τη φοροδιαφυγή των εγχώριων τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Για του λόγου το αληθές, οι μητρικές τους εταιρείες χρηματοδοτούν τις θυγατρικές με ευνοϊκό επιτόκιο που τους αποφέρει έσοδα, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους, τα οποία φορολογούνται στην αλλοδαπή με χαμηλούς συντελεστές.

> Προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών! Το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου εκμετάλλευσης των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, με υποχρέωση του παραχωρησιούχου να εκτελέσει

ιδίοις πόροις κάποιο άλλο μεγάλο έργο εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας, μέσω της δημιουργίας όρων ανάπτυξης.

> Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες οικιστικών ακινήτων, όπως είναι τα διαμερίσματα και οι κατοικίες, οι τιμές των οικοπέδων φαίνεται ότι παραμένουν μέχρι στιγμής ανέγγιχτες από τις αλλεπάλληλες δονήσεις που δέχεται η αγορά λόγω της κρίσης.

> Ίδιες απόψεις, ίδια πολιτική,

ίδια κι απαράλλαχτα αποτελέσματα! Η πτώση των εταιρικών κερδών στις εισηγμένες είναι βέβαιη, το μέγεθός της είναι το θέμα και εξαρτάται από την αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα, την όξυνση του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες, την υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων στο εμπόριο κ.λπ.

> Μόνον το κράτος μπορεί να σπάει τα ρεκόρ ηλιθιότητας που το ίδιο θέτει! Από τη μια προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα περικόπτοντας τις συντάξεις και από την άλλη παρέχουν το δικαίωμα σε όσους έχουν συμβόλαιο νοσοκομειακής περίθαλψης σε

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ εταιρείες που έχουν βάλει λουκέτο, να ασφαλιστούν χωρίς επιβάρυνση στο ταμείο του Δημοσίου έως ότου αλλάξει χέρια το χαρτοφυλάκιό τους.

> Χρηματοδοτούν τις παραγωγικές τους μονάδες μέσω της χώρας μας! Από ό,τι φαίνεται, οι πλούσιοι του Βορρά δανείζουν τους φτωχούς του Νότου, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για να αγοράζουν τα προϊόντα τους, βοηθώντας έτσι τις χώρες τους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

> Από τα 73 φυσικά πρόσωπα που στελέχωναν την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ το 2001 επί υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη… φτάσαμε στα 270 το 2009 επί Χατζηγάκη! Με την από 2/11/2009 γνωμοδότηση του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και πρώην υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Σπύρου Φλογαΐτη, την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, την επικύρωσή της από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και το πέρας δίμηνης προϋπηρεσίας, φαίνεται να κατοχυρώθηκαν πλήρως τα «γαλάζια στρουμφάκια» με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

> Μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα… που δεν είναι άλλος από τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου! Από τη μια ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε ότι «εάν υπήρχε κάποιος τρόπος να κρατηθεί ψηλά τότε ο δείκτης του χρηματιστηρίου, αυτό εξυπηρετούσε τον πολιτικό στόχο της κυβέρνησης εν όψει των εκλογών» και από την άλλη ο συνήγορος υπεράσπισης φωνασκούσε ότι «δεν μπορούν να τα λένε αυτά οι δράστες του μεγάλου εγκλήματος κατά της χώρας και ο εμπνευστής του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων». Περί της δίκης των πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΚΑ ο λόγος.

> Τι είναι τα ΕΤFs; Είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο.

Αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης του ΧΑ, μέσω των μελών του ΧΑ, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να πραγματοποιήσουν διασπορά κινδύνου μέσω της έκθεσης σε διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αξιών.

δΜε ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της ATEbank και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης η χώρα μας αναμένεται να μετατραπεί από πλεονασματική σε ελλειμματική στη… ζάχαρη προς όφελος των πολυεθνικών! Οι εσφαλμένες επιλογές της ΝΔ, που μείωσε τη θεσμική τιμή και περιέκοψε την τευτλοκαλλιέργεια στο μισό, σε συνδυασμό με τις ολέθριες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, που πίεσε την τιμή στα τεύτλα με βάση τον ζαχαρικό τίτλο και κατάργησε το στρεμματικό ποιοτικό πριμ, θα οδηγήσουν άλλη μία καλλιέργεια στην εξαφάνιση και τους εργαζόμενους ενός σημαντικού διατροφικού κλάδου στην ανεργία.

δΣαν κεραυνός εν αιθρία! Επειδή πολλά ακούγονται και ακόμα περισσότερα φημολογούνται, μήπως η Alpha Bank θα έπρεπε να μας ενημερώσει με ακρίβεια, σχετικά με το ποιες ήταν οι δαπάνες που δεν αναγνωρίστηκαν στον τακτικό φορολογικό της έλεγχο, με αποτέλεσμα να προκύψουν πρόσθετοι φόροι ύψους 8.200.000 ευρώ;

δΔεν γνωρίζουμε αν το ξέρει, γνωρίζουμε όμως ότι όφειλε να το μάθει! Κυρία Μπιρμπίλη, γιατί 1) καταργήθηκε τελικά η απόσυρση, αφού δεν προκαλούσε πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και 2) πότε θα εισπράξουν τα χρήματα οι ενδιαφερόμενοι, που με δική σας υπαιτιότητα έχουν μείνει χωρίς αυτοκίνητο;

δΌποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται στην εξουσία, συναντάμε συνεχώς τα ίδια διαχρονικά προβλήματα! Αληθεύει ότι παρά την ύπαρξη του Ν 3758/2009, οι εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν 1) να καλούν από τηλεφωνικές γραμμές με απόκρυψη αριθμού 2) να ενοχλούν στους χώρους εργασίας 3) να έχουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων με στοιχεία της πιστοληπτικής ικανότητας των οφειλετών και 4) να επιδεικνύουν προσβλητική συμπεριφορά;


Σχολιάστε εδώ