1 δισ. ευρώ ψάχνει να βρει ο ΟΑΕΕ για το 2010!

Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ απαιτείται για το 2010, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία του οργανισμού.
Στις προτάσεις της διοίκησης του ΟΑΕΕ για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του περιλαμβάνονται και οι εξής:
• Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του οργανισμού με την οριστική ένταξη σε αυτόν επαγγελματιών περιοχών κάτω των 2.000 κατοίκων. Το μέτρο αυτό βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης και περιλαμβάνει την ένταξη 70-100.000 επαγγελματιών στα μητρώα του ΟΑΕΕ. Η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων συγκεκριμένων περιοχών και επαγγελματικών κατηγοριών, με την παράλληλη εξαίρεσή τους, αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της συγκεκριμένης ενέργειας. Εν τούτοις, η διαπίστωση ότι συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού των περιοχών αυτών βρίσκονταν εκτός ασφαλιστικού συστήματος ή δεν συνεισέφεραν τα ανάλογα της οικονομικής δραστηριότητάς τους, εκμεταλλευόμενες τις ασάφειες του σχετικού νόμου (3050/02), αποτελεί απόδειξη κοινωνικής αδικίας και έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης.
• Μείωση δαπανών κλάδου ασθενείας. Στη συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνεται ο έλεγχος, από ειδικά συνεργεία, των αμοιβών των παρακλινικών εξετάσεων και των συνταγών της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης, με αντίστοιχη επιβολή κυρώσεων στους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς που παραβαίνουν τον νόμο. Η ίδια διαδικασία προβλέπεται να ακολουθηθεί και για τις καταβαλλόμενες δαπάνες προς τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα, τις ιδιωτικές κλινικές, τα νοσήλια εξωτερικού, τις δαπάνες για πρόσθετα θεραπευτικά μέσα καθώς και τις λοιπές παροχές σε είδος. Επισημαίνεται ότι η προσπάθεια θα συνοδευτεί από διαδικασίες ανακοστολόγησης των φαρμάκων και από την καθιέρωση λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων με ιδιαίτερα μεγάλο οικονομικό όφελος. Παράλληλα επεκτείνεται η επιβολή πλαφόν και καθορισμού ανωτάτων τιμών σε όλα τα υγειονομικά υλικά, τις θεραπείες και τις ειδικές επεμβάσεις.
• Είσπραξη καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών. Μέχρι τώρα εφαρμόζεται πρόγραμμα διεκδίκησης των οφειλομένων εισφορών, που προβλέπει την αποστολή επιστολών προς ενημέρωση και κλήση για διευθέτηση της οφειλής, την τηλεφωνική ενημέρωση των οφειλετών και την αναγραφή της οφειλής τους στις ταχυπληρωμές. Ακολουθεί η αποστολή Πράξεων Επιβολής και, πλέον, η αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για όσους εξακολουθήσουν να υπεκφεύγουν της ασφαλιστικής τους υποχρέωσης. Παράλληλα, έχει προταθεί στο αρμόδιο υπουργείο και βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης η θεσμοθέτηση της δυνατότητας σε όσους αδυνατούν να είναι συνεπείς και οφείλουν, να μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από τις τράπεζες, τα οποία θα χορηγούνται με εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), προκειμένου να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, τα προβλήματα που διέπουν τη λειτουργία του είναι διαρθρωτικά, γι’ αυτό και υπογραμμίζεται με έμφαση ότι η υποβολή των συγκεκριμένων προτάσεων δεν έχει στόχο μόνο την ταμειακή διευκόλυνση του ΟΑΕΕ σήμερα, αλλά και τη ριζική αναδιοργάνωση της λειτουργίας του και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.


Σχολιάστε εδώ