Όλα ρευστά στον ΔΟΛ

Επιστροφή στη Χρήστου Λαδά; Το ενδεχόμενο πώλησης του κτιρίου στη Μιχαλακοπούλου και την επιστροφή στη Χρήστου Λαδά (αλλά και το αντίστροφο) εξετάζουν μεταξύ άλλων στον ΔΟΛ για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ η εθελουσία έξοδος παγώνει. Η απόφαση για αλλαγή του τρόπου καταβολής της μισθοδοσίας, με τη μετάθεση κατά 15 ημέρες της προκαταβολής και της εξόφλησης, προκάλεσε συναγερμό μεταξύ των εργαζομένων, καθώς θεωρήθηκε πως είναι ένας τρόπος αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος στον Οργανισμό. Το ζητούμενο όμως είναι πώς θα γίνει η καταβολή του δώρου του Πάσχα, το οποίο ρητά στη σχετική οδηγία αναφέρεται πως θα δοθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις. Στους διαδρόμους κυκλοφορεί η φήμη ότι ενδεχομένως ο Οργανισμός να μην υπολογίσει το δώρο με βάση το ύψος των αποδοχών, αλλά με τη Συλλογική Σύμβαση…

Το mail (δημοσιεύεται και στο www.typologies.gr) που εστάλη στις 9 Μαρτίου 2010 από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού αναφέρει πως από τον Απρίλιο του 2010 «ο τρόπος καταβολής της μισθοδοσίας για όλες τις εταιρείες του Ομίλου θα είναι ο εξής:
Στις 15 κάθε μήνα θα καταβάλλεται η προκαταβολή τρέχοντος μηνός και την τελευταία εργάσιμη η εκκαθάριση. Ειδικά για τον μήνα Μάρτιο οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν ως εξής: 22 Μαρτίου 2010 Εκκαθάριση Μαρτίου 2010. 31 Μαρτίου 2010 Καταβολή Επιδόματος Πάσχα 2010».
Σε ανακοίνωσή της η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ αναφέρει πως «είναι αντιδεοντολογική και αναντίστοιχη προς το πνεύμα της μέχρι σήμερα άψογης θεσμικής επικοινωνίας η μετατροπή του τρόπου καταβολής της μισθοδοσίας μας χωρίς προηγούμενη θεσμική διαβούλευση με τους εκπροσώπους».
Ακόμη τονίζεται ότι «η απόφαση της εταιρείας να μεταθέσει κατά ένα δεκαπενθήμερο την καταβολή του μισθού μας, εκμηδενίζοντας έτσι το δώρο του Πάσχα, αποτελεί ουσιαστικά επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα της κυβερνητικής μείωσης των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό (όχι μόνο κατά 30%), τουλάχιστον για φέτος».
Ακόμη, δεν είναι σαφές και τι θα συμβεί με την εθελουσία έξοδο. Λέγεται πως η συμμετοχή δεν είναι αναμενόμενη και ο ΔΟΛ, υπό το πρίσμα των κυβερνητικών μέτρων, δεν θα είχε πρόβλημα να «παγώσει» τη διαδικασία, αφού εκτιμάται πως θα αλλάξει το καθεστώς των απολύσεων. Η Εργασιακή
Επιτροπή μεταξύ άλλων σημειώνει πως ζητάει «από την εταιρεία μια ενημέρωση σε σχέση με το άτυπο πρόγραμμα ”εθελουσίας” που βρίσκεται σε εφαρμογή στην εταιρεία, καθώς σε ορισμένα τμήματα δηλώθηκε αναστολή, άρση ή ακύρωση του προγράμματος αυτού».
Είναι χαρακτηριστικό ότι πολιτικός συντάκτης των «Νέων» ζήτησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και υπήρξε άρνηση από τη διεύθυνση του φύλλου. Από τον ΔΟΛ μεταδίδουν πως οι σχέσεις του Σ. Ψυχάρη με τον Β. Ρέστη είναι σε καλό επίπεδο και πως η επικοινωνία τους για τα ουσιώδη ζητήματα είναι συχνή, αν και η δραστηριότητα του εφοπλιστή δεν φανερώνει πως έχει άλλες διαθέσεις. Υπάρχει παράλληλα και μια φημολογία για είσοδο στο συγκρότημα άλλου εφοπλιστή, διά της μεθόδου της «καραμπόλας».
Η πλευρά του ΔΟΛ δεν αποκλείει ο Arrena να πουληθεί και εκτός συγκροτήματος, ίσως στο Φάληρο.
Για την πορεία των οικονομικών του λένε πως ο Οργανισμός είναι σε θέση να δανειστεί αν χρειαστεί. Το ερώτημα είναι με ποιους όρους και αν οι αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες γίνονται για να λάβει δάνειο με καλύτερους όρους ο ΔΟΛ.
Ο Οργανισμός δηλώνει πως εξακολουθεί να στηρίζει τα έντυπά του και σημειώνει πως το ημερήσιο «Βήμα» θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, θεωρώντας πως έχει βελτιωθεί, ενώ η όλη προσπάθεια θα αξιολογηθεί το καλοκαίρι.


Σχολιάστε εδώ