Το ταξίδι έληξε, τα δύσκολα αρχίζουν

Δεν είναι η στιγμή να προβούμε στην τελική αξιολόγηση-αποτίμηση των πρωθυπουργικών επισκέψεων. Θα περιμένουμε να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες των επισκέψεων και κυρίως το περιεχόμενο των σχετικών συζητήσεων και τις αντιδράσεις των συνομιλητών του πρωθυπουργού, ώστε να καταγράψουμε τα ασφαλή συμπεράσματα.

Ασχέτως όμως αυτού, οι συντελέσαντες στην οργάνωση των ταξιδιών (είναι πολλοί που τη διεκδικούν και συνωστίζονται για την είσπραξη των ευσήμων…) πρέπει να είναι ικανοποιημένοι.

Και φυσικά αναφερόμαστε κυρίως στον Χάρη Παμπούκη που σήκωσε το βάρος της όλης οργάνωσης.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Δεν θα μεμψιμοιρήσουμε για τη συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία και τη χαοτική κατάσταση των δημοσιονομικών μας, αλλά θα σταθούμε για μια ακόμη φορά στα εθνικά μας θέματα. Και φυσικά με κυρίαρχη ματιά στα Ελληνοτουρκικά. Πώς είναι δυνατόν να αισιοδοξούμε και να ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα γυρίσει απότομα σελίδα στο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την προσεχή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, όταν για τα πιο απλά ή μάλλον τα λιγότερο ακανθώδη θέματα η Άγκυρα συνεχώς υπαναχωρεί, άλλα υπόσχεται και τελικά άλλα κάνει; Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της Σχολής της Χάλκης. Τον περασμένο Αύγουστο πολλοί προέτρεξαν να αναγγείλουν την απαρχή νέας περιόδου σχέσεων Φαναρίου – Άγκυρας, όταν ο τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά. Είχαμε προβλέψει και τότε τα αποτελέσματα σε άρθρο μας με τίτλο «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Φυσικά τίποτε δεν άλλαξε από τότε. Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξακολουθεί να είναι ο «Πατριάρχης του Φαναρίου» για την Άγκυρα. Την περασμένη ακόμη Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς εξέφρασε την ελπίδα και την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να επιτρέψει σύντομα τη λειτουργία της σχολής.

Τις σχετικές μάλιστα δηλώσεις τις έκανε ο κ. Αρίντς μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τους θρησκευτικούς ηγέτες, όπως ανακοινώθηκε από την τουρκική πλευρά, των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στο Παλάτι του Ντολμά Μπαξέ.

Και άλλες όμως φορές ακούσαμε τέτοιες δηλώσεις, που στη συνέχεια ακυρώθηκαν με το επιχείρημα ότι η λειτουργία της Σχολής της Χάλκης προϋποθέτει την αναθεώρηση του ισχύοντος τουρκικού Συντάγματος. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί τα αναγράφουμε όλα αυτά! Η απάντηση είναι απλή. Για να τονίσουμε ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές που διανύουμε σαν χώρα δεν μπορούμε -κι όχι βέβαια με δική μας υπαιτιότητα- να βρούμε μια λύση σ’ ένα σχετικά απλό, σε σύγκριση με τα άλλα, θέμα, επομένως πώς μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι το αύριο των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα είναι ευοίωνο και απαλλαγμένο προβλημάτων; Πώς θα πείσουμε την Τουρκία να παραιτηθεί των επιδιώξεών της στο Αιγαίο και να συμβιώσει μαζί μας σ’ ένα ειρηνικό και ήρεμο περιβάλλον πραγματικής καλής γειτονίας;

Αυτές τις απλές διαπιστώσεις φανταζόμαστε ότι θα μετέφερε ο πρωθυπουργός τους υψηλούς συνομιλητές του. Έτσι, όταν σε λίγες μέρες, στα τέλη του μηνός, η καγκελάριος κ. Μέρκελ θα επισκεφθεί την Άγκυρα να μπορέσει να ρωτήσει απλώς τον οικοδεσπότη της κ. Ερντογάν, γιατί ενώ τόσο πολύ ευαγγελίζεται τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της επίλυσης ενός έστω και μικρότερου προβλήματος, που ταλανίζει τις δύο χώρες και υποβαθμίζει το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων ορθόδοξων σ’ όλο τον κόσμο;

Και στο μεταξύ η τουρκική διπλωματία εισπράττει εύσημα μέσω του προσώπου του κ. Νταβούτογλου. Σταχυολογούμε ένα απ’ αυτά! Όπως μάθαμε, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατετάγη μεταξύ των τεσσάρων «Κίσινγκερ» του κόσμου, διάκριση που απονέμει το περιοδικό «Εξωτερική Πολιτική» της εκδοτικής ομάδας της «Ουάσινγκτον Ποστ», που έχει πάρει την ονομασία του από τον πρώην Αμερικανό ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ. Κι όλα αυτά λίγες μέρες αφότου η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της απ’ την Ουάσινγκτον, αμέσως μετά το πρόσφατο ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου για την αρμενική γενοκτονία.

Γι’ αυτό ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Νταβούτογλου θα είναι ο μόνος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ΥΠΕΞ προσκεκλημένος σήμερα στο Lapland της Φινλανδίας, όπου στην εκεί συγκαλούμενη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθούν τα θέματα της ενδυνάμωσης του ρόλου της ΕΕ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και η πολιτική γειτονίας της ΕΕ.

Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Εσθονίας και η νέα ύπατη εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ κυρία Κάθριν Άστον.


Σχολιάστε εδώ