Στήριξη του Τύπου ζητούν οι εκδότες

Τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΗΕΑ. Αντικείμενό της η αλλαγή ή το κλείσιμό της, όπως τίθεται από την κίνηση των «4» (Ψυχάρης, Μπόμπολας, Αλαφούζος, Τεγοπούλου). Οι εναπομείναντες εκδότες έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόταση για μείωση του κόστους λειτουργίας της ΕΙΗΕΑ και αλλαγή, με αναλογικό τρόπο, της καταβολής της ετήσιας εισφοράς.
Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΙΗΕΑ, πρέπει να ληφθούν με αυξημένη πλειοψηφία, αν και δεν είναι βέβαιο ότι οι μικροί εκδότες θα δεχθούν τις απαιτήσεις των ισχυρών. Στην πραγματικότητα οι μεγάλοι θεωρούν ότι κανονικά οι μικροί δεν πρέπει να μετέχουν και βάζουν όριο τα 500 φύλλα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων επανέρχεται η παλιά ατζέντα που καλύπτει την κατάργηση των ισολογισμών, το αίτημα για στήριξη του Τύπου από την κυβέρνηση και το νεώτερο για συμφωνία επί των προσφορών. Μια πιθανή κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών θα πλήξει τους μικρούς εκδότες και γι’ αυτό η ΕΙΗΕΑ αμύνεται σθεναρά, ενώ θα έχει επιπτώσεις και προς την άλλη πλευρά, γι’ αυτό και ο Πήγασος εξετάζει το ενδεχόμενο στο μέλλον η «Ημερησία» να προσφέρεται ως ένθετο μαζί με το
«Έθνος».
Οι μεγάλοι εκδότες θέλουν να ζητήσουν υποστήριξη από την κυβέρνηση, φέρνοντας ως υπόδειγμα την απόφαση της ΝΔ για στήριξη των τραπεζών, με το επιχείρημα της προστασίας της πληροφόρησης. Ήδη τα μηνύματα, κυρίως από την τραπεζική αγορά, είναι αρνητικά, καθώς η διαφημιστική δαπάνη του συγκεκριμένου κλάδου που στηρίζει τον Τύπο μειώθηκε κατά 80% στο δίμηνο, σημαίνοντας συναγερμό στους μεγάλους εκδοτικούς ομίλους, οι οποίοι πάντοτε υπολόγιζαν και στις τραπεζικές χορηγίες.
Τέλος, υπάρχει και η συζήτηση -μεταξύ των μεγάλων- για κατάργηση, ή έστω μείωση, των προσφορών. Εδώ βρίσκονται πολλά θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων, από την κατάργηση των DVD ή και των επιπλέον περιοδικών μέχρι την καθιέρωση της αρχής της μίας προσφοράς.


Σχολιάστε εδώ