Πόλεμος κυβέρνησης και τηλεοπτικών σταθμών

Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, μετά την τετραετή «εκεχειρία» της περιόδου Ρουσόπουλου, που τους έφερε στα πρόθυρα μετοχικής συνεργασίας με την ΕΡΤ, επιστρέφουν στο καθεστώς της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το ζήτημα της ταυτόχρονης άντλησης εσόδων από τη διαφημιστική αγορά και από το ανταποδοτικό τέλος, θέτουν και ζήτημα καταβολής τέλους συχνοτήτων από τότε που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία! Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το τέλος χρήσης συχνοτήτων (2% επί του τζίρου) αλλά και την επαναφορά από το υπουργείο Πολιτισμού της υποχρέωσης διάθεσης ποσοστού 1,5% επί του κύκλου εργασιών για την ανάπτυξη του κινηματογράφου. Στο σημείο αυτό σημειώνεται και η παρέμβαση του φορέα των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη, που ζητάει τα χρήματα να μην πηγαίνουν στο υπουργείο, αλλά να διατίθενται άμεσα από τα κανάλια στις ταινίες που θέλουν να χρηματοδοτήσουν.
Στην ατζέντα μπαίνει και το ζήτημα καταβολής «ενοικίου» από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν πληρώσει για την εκπομπή τους.
Από την άλλη πλευρά, η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί να δώσει άδειες για ψηφιακή εκπομπή, έδωσε τη δυνατότητα στα κανάλια εθνικής εμβέλειας να εκπέμπουν απευθείας, ενώ οι περιφερειακοί σταθμοί πρέπει να ελεγχθούν από το ΕΣΡ.
Ακόμη, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών θέτουν το ζήτημα της ενσωμάτωσης της οδηγίας για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, η οποία είναι έτοιμη και θα ενισχύσει τα έσοδά τους, και τέλος το ζήτημα της διανομής του αγγελιόσημου.
Όπως η ΕΙΙΡΑ, έτσι και οι ιδιοκτήτες έρχονται να αμφισβητήσουν τη διανομή του αγγελιόσημου σε ποσοστό 7-8% σε ταμεία που δεν έχουν σχέση με τα ΜΜΕ.


Σχολιάστε εδώ