ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

Τόσο ο Χρήστος Παπουτσής (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) όσο και ο Κώστας Σκανδαλίδης αναγκάστηκαν να ανακρούσουν πρύμναν, μόνο και μόνο από μια διαρροή περί δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού για τα όσα είπαν, ο μεν πρώτος κατά του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, ο δε δεύτερος με την ευθεία κριτική που άσκησε στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Oυσιαστικά αναδιπλώθηκαν και «σώπασαν» για να διασώσουν τη θεσούλα τους. Προτίμησαν να κάνουν δημοσίως «κωλοτούμπα» παρά να ρισκάρουν.

Ο Χρήστος Παπουτσής, που αυτήν την περίοδο διαδραματίζει ισχυρό πολιτικό ρόλο σε σχέση με τον Κώστα Σκανδαλίδη, αισθάνεται πλέον να του έχουν «κοπεί τα φτερά». Και αυτό οφείλεται πρωτίστως στο ότι δέχεται κριτική και πυρά από σημαντική μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που ενεργεί και αντιδρά. «Δεν μπορεί ανά πάσα στιγμή να επικαλείται ότι μας εκφράζει όλους. Ότι εκφράζει το σύνολο των βουλευτών», τόνιζαν παλαιότερα αλλά και νεώτερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία επεσήμαιναν πως ίσως να μη διαφωνούσαν πολλοί στην παρατήρηση του κ. Παπουτσή ότι έχει καθυστερήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, προσθέτοντας όμως πως ούτε ο τρόπος που επέλεξε ο κ. Παπουτσής να απευθυνθεί στον Φ. Σαχινίδη τούς εκφράζει, ούτε, πολύ περισσότερο, η συγκυρία (επαφές πρωθυπουργού στο εξωτερικό) ήταν η κατάλληλη για τόσο υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης με έναν υφυπουργό.

Η πρώτη διαρροή περί δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή το βράδυ ανάγκασε τον Κώστα Σκανδαλίδη σε μια γρήγορη αναδίπλωση με την οποία πήρε πίσω την ουσία της κριτικής του. Ο Χ. Παπουτσής έκανε την ίδια ώρα τις πρώτες κινήσεις αναδίπλωσης, οι οποίες όμως εντάθηκαν όταν σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, που ρωτήθηκε για το όλο θέμα, είπε πως «οι όποιες παρεξηγήσεις θα ξεκαθαρίσουν σύντομα, συντονισμένα, δυναμικά και αποφασιστικά».

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν βαρύ για τα δύο ιστορικά στελέχη του Κινήματος.

Ορισμένοι δεν απέκλειαν να ζητηθεί από τον Χ. Παπουτσή να παραιτηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, όχι όμως και από αυτήν του γραμματέα της ΚΟ, θέση για την οποία έχει εκλεγεί.

Επίσης ορισμένες πληροφορίες, πάντα από το Μαξίμου, έφεραν την υπόθεση Σκανδαλίδη να πέφτει πιο μαλακά, μετά τη «δήλωση αναδίπλωσης» που έκανε και η οποία κρίθηκε σχετικά ικανοποιητική, μια και επεσήμαινε ότι είναι στρατιώτης του Κινήματος και της συντεταγμένης δράσης του, στηρίζει τον πρωθυπουργό και τις μάχες που δίνει σε όλο τον κόσμο και θεωρεί ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος.

Αυτή η αντιμετώπιση του Σκανδαλίδη οφείλεται στο ότι δεν έχει πλέον κεντρικό πολιτικό ρόλο, αλλά και στην καλή σχέση που διατηρεί με μηχανισμούς των εκσυγχρονιστών που βρίσκονται στο Μαξίμου και σε άλλα κρίσιμα κυβερνητικά πόστα.

Αντιθέτως ο Χ. Παπουτσής φαίνεται ότι, λόγω των όσων έχουν προηγηθεί (ανοιχτή κριτική και συγκρούσεις ακόμα και με τον υπουργό Οικονομικών για την οικονομική – εισοδηματική πολιτική και για τα μέτρα), δεν διατηρούσε καλή σχέση μ’ αυτό το «κύκλωμα». Παράλληλα λέγεται πως ήταν πάντα στο στόχαστρο της «σκληρής εκσυγχρονιστικής ομάδας», μια και βρέθηκε πολλές φορές απέναντί τους και στο παρελθόν, αλλά ήταν και από τους ισχυρούς και πρώτους πόλους στήριξης του Γ. Παπανδρέου την περίοδο της μάχης της διαδοχής.

Εκτιμάται πάντως από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πως ο «σκληρός πυρήνας των εκσυγχρονιστών» με τις ισχυρές προσβάσεις που έχει στο Μαξίμου «θέλει να τελειώνει από τώρα και όσο το δυνατόν συντομότερα με τον Χ. Παπουτσή, που φοβάται ότι θα τον βρει μπροστά του την επόμενη μέρα, εκμεταλλευόμενος όμως και τα σοβαρά λάθη στα οποία έχει υποπέσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Πάντως για μια ακόμα φορά και ειδικά στην υπόθεση Παπουτσή το επιτελείο του Μαξίμου βρέθηκε «σπασμένο στα δύο». Πρωτίστως οι πρώην συνεργάτες του Σημίτη που τώρα έχουν ενσωματωθεί στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου ήταν αυτοί που ανέβασαν και συντήρησαν τους υψηλούς τόνους κατά του Χ. Παπουτσή, με τη λογική «να τελειώνουμε τώρα», δηλαδή να κοπεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και να πιεστεί να παραιτηθεί και από γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκτιμούν μάλιστα πως πέρα από τα παράπονα βουλευτών σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται θέματα και ενεργεί ο κ. Παπουτσής, κάτι που τον έχει αποδυναμώσει πολιτικά, η ουσιαστική πολιτική αποδυνάμωσή του έχει επέλθει από τότε που συγκρούστηκε με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο για την εκλογή του Σωκράτη Ξυνίδη ως Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ (τότε είχε βγει ως υποψήφιος και ο κ. Παναγιωτακόπουλος και ο κ. Παπουτσής επιχείρησε να τον αποτρέψει), καθώς ο πρώην συγκεντρωσιάρχης του Αντρέα Παπανδρέου διαθέτει έναν «καλό και αξιόλογο μηχανισμό», αλλά και επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ