Πετάνε το γάντι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε κυβέρνηση και κανάλια

Εκτός διαδικασιών της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, οι «3» της κινητής, Vodafone, Cosmote, WIND, στέλνουν επιστολή με ημερομηνία 4 Μαρτίου 2010 στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Δ. Ρέππα, Γ. Ραγκούση, στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πεταλωτή, στον υφυπουργό Υποδομών Ν. Σηφουνάκη, στους γενικούς γραμματείς Δ. Στεφάνου και Γ. Πετρουλάκη, στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μ. Παπαϊωάννου και στον πρόεδρο της ΕΕΤΤ Λ. Κανέλλο. Στόχος τους να εκδηλώσουν επίσημα το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στη διανομή του ψηφιακού μερίσματος.
Ενώ δημόσια έχουν ταχθεί υπέρ της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών σύντομα, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και η κόντρα τους με τους τηλεοπτικούς σταθμούς είχε θεωρηθεί λήξασα μετά τις αμοιβαίες εξηγήσεις, στην επιστολή τους εγείρουν ζήτημα για τα τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπουν αυτήν την περίοδο στις συχνότητες 61 έως 66, πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι ψηφιακές μεταδόσεις των ελεύθερης λήψης καναλιών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα των τηλεοπτικών σταθμών, που έχει τεθεί ως «κόκκινη γραμμή», πίσω από την οποία δεν θα γίνει καμία υποχώρηση, είναι να μη διασαλευτεί η απρόσκοπτη εκπομπή των αναλογικών τηλεοπτικών καναλιών ελεύθερης μετάδοσης κατά τη μεταβατική περίοδο προς την ψηφιακή τηλεόραση, όταν θα εκπέμπουν παράλληλα τα κανάλια και αναλογικά και ψηφιακά.
Η δεύτερη σαφής θέση τους είναι ότι το ψηφιακό μέρισμα θα πρέπει να δοθεί μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Οι θέσεις της κινητής τηλεφωνίας, όπως όλα δείχνουν, ανοίγουν εκ νέου το θερμό μέτωπο της διαμάχης.
Στο υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δηλώνουν πως «η Ελλάδα θα πρέπει να διαφυλάξει την περιοχή των 800 MHz (790-862 MHz) για χρήση από τις κινητές επικοινωνίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέγεθος του φάσματος, καθώς και το εύρος των σχετικών διαύλων είναι κύριες παράμετροι για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής κινητής ευρυζωνικότητας». Αναφέρουν το παράδειγμα των δέκα χωρών της Ευρώπης (Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) που έχουν υιοθετήσει αυτήν την πολιτική και σημειώνουν πως «η Παγκόσμια Διάσκεψη Τηλεπικοινωνιών του 2007 (ERV-07) έδωσε καθαρό μήνυμα ότι η ζώνη V του UHF (790-862 MHz) θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, με έναρξη τη 17η Ιουνίου του 2015».
Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα στις διεκδικήσεις τους, δηλώνουν πως «στον Χάρτη Συχνοτήτων 2008, οι δίαυλοι 61, 62, 63, 64, 65, 66 (790-838 ΜΗz) προορίζονται για την ψηφιακή τηλεόραση, ενώ θα έπρεπε να ανήκουν στο ψηφιακό μέρισμα για τις κινητές επικοινωνίες»! Το επιχείρημά τους είναι ότι «τόσο στον ν. 3592.2007 περί Συγκέντρωσης και Αδειοδότησης Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης, όσο και στην ΚΥΑ 21161/2008 περί Διαμόρφωσης Χάρτη Συχνοτήτων για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή προβλέπεται η τροποποίηση του Χάρτη Συχνοτήτων εάν η συμμόρφωση σε διεθνείς κανόνες το επιβάλλει». Απαιτούν «η Ελλάδα να αποδεσμεύσει τους διαύλους 67, 68, 69 (838-862 MHz) που διατίθενται σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις», αναφέροντας πως «σε άλλες χώρες της ΕΕ οι συγκεκριμένοι δίαυλοι προορίζονται για το ψηφιακό μέρισμα και την κινητή επικοινωνία».
Ακόμη τονίζουν πως η χώρα μας «πρέπει να θέσει στόχο το τέλος του 2012 ως επίσημη ημερομηνία για το switch over, έχοντας υπόψη και το αυστηρότερο χρονοδιάγραμμα της Σύστασης 2009.848/ΕΚ (1.1.2012), το οποίο τα περισσότερα κράτη-μέλη θα τηρήσουν».
Σύμφωνα με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, «η ελληνική αγορά (Δημόσιο, ιδιωτικός τομέας, πολίτες) θα υστερεί στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία σε ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υιοθέτηση από την Ελλάδα της προηγμένης τεχνολογίας κινητής επικοινωνίας και των υπηρεσιών σύγκλισης της κινητής τηλεφωνίας και της επίγειας ευρυεκπομπής».


Σχολιάστε εδώ