Περί αξιοπρέπειας…
lΘέλουμε να είμαστε αξιοπρεπείς. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό ως πυρήνας της κυριαρχίας και ως πυρήνας του πατριωτισμού από τη συλλογική αξιοπρέπεια, συλλογική μνήμη, συλλογική συνείδηση. (Ευάγγελος Βενιζέλος)
lΤα περί αξιοπρέπειας των στελεχών του Στρατεύματος και τον πόλεμο που τους γίνεται, τα είπαμε την προηγούμενη Κυριακή.
lΟι πυλώνες όπου στηρίζεται η αξιοπρεπής παρουσία ενός κράτους είναι η εθνική άμυνα, η εθνική οικονομία και η διπλωματία. Ήδη το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε μείωση του επιδόματος εξωτερικού των διπλωματών (για οικονομία), ώστε να αδυνατούν να κινούνται με αξιοπρέπεια στο εξωτερικό, να είναι φτηνιάρηδες, χωρίς να τολμήσει να ακουμπήσει τους εκατοντάδες ή χιλιάδες αργόσχολους που στελεχώνουν τα γραφεία Τύπου, Τουρισμού κ.λπ. του εξωτερικού. Είναι ο ανθός των ρουσφετιών των δύο κομμάτων.
lΠέραν αυτού, ο κ. Δρούτσας έδωσε εντολή στις πρεσβείες, για λόγους οικονομίας, να μην ανοίξουν τις πόρτες τους στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου!
lΉδη πληροφορούμαι ότι εκδίδεται εντολή να αποσυρθούν οι σημαίες από την είσοδο των πρεσβευτικών, προξενικών κτιρίων και να… κυματίζουν στον εσωτερικό διάδρομο, ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη φθορά τους.
lΕν τω μεταξύ, οι 16 μισθοί και τα χοντρά επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής παραμένουν ανέγγιχτα, όπως οι πακτωλοί των ΜΚΟ. Ζήτω το προς κατεδάφιση έθνος, μετά της αξιοπρέπειάς του…
lΚαι η τουρκική φρεγάτα που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα ξυστά από το Σούνιο, ουδόλως έθιξε την αξιοπρέπειά μας, που εξελίσσεται σε ταπείνωση.
Miracolo! Miracolo!
l«Τα οικονομικά μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί ενωρίτερα», δήλωσε μετά την εξαγγελία τους ο… βιαστικός κ.
Ευ. Βενιζέλος.
lΕν τω μεταξύ, το ΥΕΘΑ κοινοποίησε πρόσφατα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θέσεων προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), πέντε ολόκληρους μήνες μετά την ανάληψη εξουσίας! Είναι να μη μιλάμε για miracolo; Δικαιολογείται αυτή η πεντάμηνη διχοστασία και αναβλητικότητα, όταν οι αμυντικές βιομηχανίες βουλιάζουν;
lΕν τω μεταξύ, για να δώσω μια εικόνα του κομφούζιου, προσθέτω ότι έχει ζητηθεί, για δημιουργία εντυπώσεων, δύο φορές η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΑΣ (η τελευταία 28 Δεκ.) ο οποίος, καίτοι αμφισβητούμενος, παραμένει στη θέση του και τραβάει κουπί…
Νέα από τα μαχητικά
lΠου είναι στην πρώτη προτεραιότητα στον πίνακα αναγκών της Π.Α.
lΗ Αίγυπτος εξακολουθεί να αγοράζει F-16. Ήδη η Lockheed-Martin ανήγγειλε πώληση 24 μαχητικών αυτής της κατηγορίας έναντι 3,2 δισ. ευρώ.
lΑπό την άλλη μεριά, η ανταγωνίστρια Boeing ετοιμάζεται να προσφέρει στο Αμερικανικό Ναυτικό ένα νέο δελεαστικό πρόγραμμα πώλησης F-18 C/F Super Hornet για να καλυφθεί ο χρόνος αναμονής των F-35 που φαίνεται μακρύς. Η αμερικανική Γερουσία εξουσιοδότησε το Π.Ν. των ΗΠΑ να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Boeing.
l«Περισσότεροι μπελάδες για τα F-35» («More F-35 Woes») είναι ο τίτλος ρεπορτάζ σοβαρής εφημερίδας του χώρου («Defense News», 22 Φεβ.).
lΤο 2009 πραγματοποιήθηκαν μόνο 16 δοκιμαστικές πτήσεις, έναντι 158 προγραμματισμένων.
lΗ ανάπτυξη θα φτάσει το 2015 (η παράδοση πότε;).
lΘα απαιτηθούν, επιπλέον, γύρω στα 3 δισ. δολάρια για τα περαιτέρω, οπότε το τελικό κόστος είναι άγνωστο.
lΑπό την ευρωπαϊκή πλευρά, τα Eurofighter – EADS επιχειρούν να θεραπεύσουν την αχίλλειο πτέρνα τους, που είναι το παρωχημένο ραντάρ. Στρέφονται κι αυτά προς το υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό AESA, που το φέρουν σταθερά τα ανταγωνιστικά αμερικανικά F-35 και F-18 Super Hornet και ως δυνατότητα (option) τα Rafale και Gripen.
lΤο ανταγωνιστικό σουηδικό Gripen που ανταγωνίζεται το F-18 F/E και το Rafale για να κερδίσει την αγορά της Βραζιλίας, κάνει τελική επίθεση, προσφέροντας ένα πλούσιο πακέτο στη βραζιλιάνικη κυβέρνηση με έκπτωση και έχει πιθανότητες να κερδίσει την… αερομαχία.
Η λεηλασία του ΜΤΣ
lΣτο Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχει γίνει όχι μόνο απλή ληστεία, αλλά συνοδευόμενη με βιασμό κατ’ εξακολούθηση.
lΣήμερα το άλλοτε πανίσχυρο ΜΤΣ αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα των αποστράτων.
lΕξηγήσεις γι’ αυτήν την κατάντια και εξαθλίωση περιμένουν οι απόστρατοι από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, που πρέπει να τα βγάλουν όλα στη φόρα και να παύσουν να τηρούν «αιδήμονα» σιωπή, μήπως θιγούν «συνάδελφοι» και οι πολιτικοί που ομού οδήγησαν το Ταμείο στον γκρεμό.
lΣτο φαγοπότι και τη διάλυση έλαβαν μέρος και τα δύο κόμματα εξουσίας με ανοχή και, ενίοτε, συνεργασία στρατιωτικών. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε…
Μια μικρή αναδρομή
lΆλλοτε, προδικτατορικά, το ΜΤΣ ήταν ένα πανίσχυρο Ταμείο, που διέθετε ακόμη δική του τράπεζα, την Τράπεζα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (αργότερα Γενική).
lΣτη δεκαετία ’55-’65 άρχισε η πρώτη εισβολή των Βησιγότθων. Το κύμα διορισμών εντάθηκε και εφευρέθηκε η άμετρη και αλόγιστη ίδρυση υποκαταστημάτων της τράπεζας, χωρίς καμία έρευνα αγοράς.
lΤι σήμαινε υποκατάστημα;
– Αγορά υπερκοστολογημένου οικοπέδου φίλου.
– Ανάθεση έργου σε φίλο.
– Διορισμοί θυγατέρων και υιών φίλων.
lΈτσι, π.χ. ο νομός Κορίνθου, ένθα και η πατρίδα μεγαλόσχημου παράγοντα της ΕΡΕ, γέμισε υποκαταστήματα που… βάραγαν… μύγες.
lΚατά την 7ετία σημειώθηκε μέτριος ρυθμός αυξήσεων διορισμών, χορήγηση δανείων με… πατριωτικά κριτήρια και η κάθοδος συνεχιζόταν.