Παρηγοριά στον άρρωστο…

Η κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ είναι εκ πρώτης όψεως το μοναδικό ουσιαστικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον και της συνάντησής του με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση και τη χώρα μας, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους, κάνοντας λόγο για ισχυρή πολιτική στήριξη. Σε οικονομικό επίπεδο καταγράφηκαν ορισμένες θετικές αναφορές από αμερικανούς αξιωματούχους για τα μέτρα λιτότητας που πήρε η Ελλάδα, αλλά πέραν τούτων ουδέν. Παράλληλα, παραμένει αδιευκρίνιστο ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου έναντι του αμερικανού Προέδρου ως αντάλλαγμα για την κατάργηση της βίζας. Αντίθετα, πιο σαφής ήταν η υποστήριξη –σε πολιτικό πάντα επίπεδο– που εξασφάλισε στην Ευρώπη μετά τη συνάντησή του –κυρίως– με τον Νικολά Σαρκοζί για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων. Την Πέμπτη, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα έστειλαν κοινή επιστολή στον Μ. Μπαρόζο, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας. Σε επίπεδο Κομισιόν έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αν και είναι ασαφές ποια ακριβώς μορφή θα έχει και πότε θα ενεργοποιηθεί. Πάντως η στήριξη δεν έχει μέχρι στιγμής πρακτικά αποτελέσματα, καθώς οι τιμές των spread εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά στις 300 μονάδες. Το μέγα ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι με ποιο επιτόκιο θα δανεισθεί τον Απρίλιο, όταν θα βγει στην αγορά με την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου. Την ίδια στιγμή στην εσωτερική αγορά οργιάζει η κερδοσκοπία, ιδιαίτερα στα καύσιμα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ.
Προσγείωση
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ στην Αθήνα ο πρωθυπουργός πρέπει να «προσγειωθεί» στη… σκληρή κομματική πραγματικότητα, καθώς τα επώδυνα οικονομικά μέτρα προκαλούν τριβές και εντάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Πιο σημαντικό το ζήτημα του Χρήστου Παπουτσή, οι διαδοχικές δημόσιες διαφωνίες του οποίου, εκτός από τη δυσφορία του Μαξίμου, συγκεντρώνουν και την οργή αρκετών υπουργών και βουλευτών. Τόσο ο κ. Παπουτσής όσο κι ο Κ. Σκανδαλίδης υπό την απειλή της διαγραφής υποχρεώθηκαν σε διορθωτικές δηλώσεις, ωστόσο το θέμα παραμένει ανοιχτό. Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα έχει κι άλλου είδους παρενέργειες. Μετά την αντίδραση του Απ. Κακλαμάνη ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης αναγκάσθηκε να αλλάξει τη διαδικασία (το είχε καταθέσει με τη μορφή του κατεπείγοντος) στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
ΠΟΛΥ πιο ισχυρές πάντως είναι οι αναταράξεις στην κοινωνία για τα μέτρα. Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι το 87,1% θεωρεί ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν καμιά σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 65,3% θεωρεί τα μέτρα άδικα. Την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, με αποτέλεσμα να παραλύσει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προγραμματίζουν και νέες κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης συνοδεύθηκαν από εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, συμπλοκές αστυνομικών με ομάδες αντιεξουσιαστών, τραυματισμούς, συλλήψεις κ.ά. Επίσης οι εφοριακοί πραγματοποίησαν σαρανταοκτάωρη απεργία και συνεχίζουν, οι δικαστικοί κάνουν στάσεις εργασίας, ενώ σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η κόντρα ΓΣΕΕ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την «επίθεση» στον Γ. Παναγόπουλο. Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι πρόκειται για κομματικά στελέχη του ΣΥΝ, ενώ ο Αλ. Τσίπρας, που καταδίκασε το γεγονός, μίλησε για προβοκάτσια σε βάρος της Αριστεράς.
Αποστάσεις
ΑΡΓΑ αλλά σταθερά ο Αντ. Σαμαράς προσαρμόζεται στις… επιταγές των δημοσκοπήσεων και αποστασιοποιείται από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή. Μετά την αποστροφή «δεν απολογούμαι για κανέναν» σε πρόσφατες δηλώσεις του, μιλώντας προ ημερών στη Συνδιάσκεψη Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «λάθη και παραλείψεις». Σημείωσε επίσης ότι στη διάρκεια της πενταετίας ορισμένα στελέχη συμβιβάστηκαν και δεν προχώρησαν στις αναγκαίες αλλαγές και ότι μετριάσθηκαν οι μεταρρυθμίσεις
από τον φόβο της κοινωνικής
έκρηξης.
Ανοιχτό παραμένει στο μεταξύ το «μέτωπο» της Ρηγίλλης με την Ντ. Μπακογιάννη. Στη συνέντευξή της στο Alter παραδέχθηκε ότι η σχέση της με τον κ. Σαμαρά είναι «δύσκολη», ότι υπάρχουν στελέχη που δεν τη θέλουν στη Νέας Δημοκρατία, αλλά… δεν γνωρίζει αν μεταξύ αυτών είναι και ο κ. Σαμαράς. Σχολίασε με ειρωνικό τρόπο τις αντιδράσεις της Ρηγίλλης για το ταξίδι της στην Κύπρο, ενώ διέψευσε τις φήμες περί ίδρυσης νέου κόμματος, τονίζοντας ότι τα νέα κόμματα δεν δημιουργούνται από προσωπικές πικρίες, αλλά από κοινωνική ανάγκη.
ΚΑΤΑ δύο μήνες –μέχρι τις 17 Μαΐου– παρατείνονται οι εργασίες της Επιτροπής της Βουλής που ερευνά το σκάνδαλο της Ζήμενς. Η προηγούμενη εβδομάδα «σημαδεύθηκε» από την αποκάλυψη του Π. Καμμένου, ο οποίος δημοσιοποίησε στοιχεία από το ημερολόγιο του Μιχ. Χριστοφοράκου, βάσει των οποίων συνάντηση μαζί του είχε (το 1999) ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Εκείνη την περίοδο ήταν μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε τη συνάντηση, υποστήριξε ωστόσο ότι είδε τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Ζήμενς με την ιδιότητα του συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για θέματα της… Κοινωνίας της Πληροφορίας!
Παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου πήραν και οι εργασίες της Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.


Σχολιάστε εδώ