Πάει πίσω το Ασφαλιστικό

Αντικρουόμενες, οι τελευταίες πληροφορίες ως προς το τελικό περιεχόμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Έτσι κάποιοι «γνωρίζοντες» υποστηρίζουν ότι:
• Η κυβέρνηση υπαναχωρεί, μη αντέχοντας άλλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος, και προσανατολίζεται στη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού νομοσχεδίου «σούπα» που και την Ευρώπη θα ικανοποιεί και τις καθολικές εσωτερικές αντιδράσεις θα εκτονώσει.
Αντιθέτως:
• Για εξαιρετικά «βαρύ» ασφαλιστικό νομοσχέδιο μιλούν άλλες πηγές, που ερμηνεύουν τη μετάθεση του χρόνου κατάθεσής του ως «διευκόλυνση» για ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ και μετά να ανοίξει το νέο μέτωπο σύγκρουσης με τα συνδικάτα. Στην περίπτωση που η δεύτερη εκδοχή επαληθευτεί, τότε ένας νέος και σκληρός γύρος αντιπαράθεσης ξυπνά, αφού, όπως είναι γνωστό, η κυβερνητική παρέμβαση στο ασφαλιστικό μας σύστημα στοχεύει κυρίως:
• Στην αύξηση του χρόνου εργασίας, στην αύξηση των πραγματικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στη μείωση των συντάξεων με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.
Κοντά σε αυτά, η καθιέρωση Εθνικής Σύνταξης από το 2018, η αναμόρφωση της λίστας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, το πάγωμα των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη διαδοχική ασφάλιση, η απαγόρευση των αποφάσεων για εθελούσια έξοδο εργαζομένων, περικοπή κατά 10% της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων ΔΕΗ και ΟΤΕ κ.λπ.
Αν το δεύτερο «βαρύ» σενάριο επικρατήσει, πληροφορούμαστε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα πυροδοτήσει νέες κοινωνικές συγκρούσεις θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία:
• Αντί της σταδιακής μείωσης από 80% στο 70% του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων σε Δημόσιο – ΔΕΚΟ – ΟΤΑ – ΝΠΔΔ που προβλέπει ο λεγόμενος «νόμος Ρέππα» του 2002 θα επιβληθεί το «κόψιμο» των συντάξεων στους κλάδους αυτούς «μία και έξω» με την ψήφιση δηλαδή του επίμαχου νομοσχεδίου.
Πάντως την Τρίτη γράφονται οι τίτλοι τέλους του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό που διεξάγεται πια μόνο με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Α. Λοβέρδος – Γ. Κουτρουμάνης) και των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων. Στη συνεδρίαση της επιτροπής την Τρίτη, ο κ. Λοβέρδος μαζί με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα ανακοινώσουν την κυβερνητική απόφαση για διαχωρισμό των κλάδων περίθαλψης από την
Ασφάλιση. Και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η σύνταξη του τελικού κειμένου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή – όπου, παράλληλα με τη μάχη του «πεζοδρομίου», θα ξεκινήσει η κομματική αντιπαράθεση που προοιωνίζεται επίσης οξύτατη.


Σχολιάστε εδώ