ο Δαίμονας των δημαρχείων

QQQ Ελπίζουμε ότι τούτη τη φορά, τρίτη συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης να είναι συνεπής στο ραντεβού του με την ΚΕΔΚΕ – να μην το ακυρώσει όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες- και να δώσει τις εξηγήσεις που ζητάνε οι δήμαρχοι για τον περίφημο «Καλλικράτη» και από αυτές θα προκύψει πόσο θα συναινέσουν στις μεταρρυθμίσεις. Για τα αποτελέσματα της συνάντησης το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ θα ενημερώσει τις διοικήσεις των ΤΕΔΚ την Παρασκευή.
QQQ Ένας παλιός γνωστός θέλει να επιστρέψει στα… λημέρια του στον Δήμο Χαλανδρίου. Ο λόγος για τον πρώην δήμαρχο Κώστα Παττακό, ο οποίος, έπειτα από διάλειμμα οκτώ ετών, σκέφτεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τη δημαρχία. Άλλωστε, η πράσινη παράταξή του από τότε που παραιτήθηκε δεν έχει δει χαρά, αφού ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος σάρωσε και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν.
QQQ Στον ξεσηκωμό του κόσμου της Αγίας Παρασκευής ποντάρει πλέον ο δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος προκειμένου να πιέσει για να προχωρήσουν τα έργα της ανάπλασης της Αγίου Ιωάννου, του κεντρικότερου, ίσως, δρόμου του δήμου. Μετά την κατάληψη των γραφείων του τοπικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον οποίο ο δήμαρχος κατηγορεί ότι περιέργως αρνείται να υπογράψει το ένταλμα για τη δαπάνη του έργου, ο κ. Γιαννακόπουλος συγκάλεσε ανοικτό δημοτικό συμβούλιο επί της Αγίου Ιωάννου προκειμένου να καταφανεί η στάση των δημοτών. Αρκετοί έδωσαν το παρών, κάτι που δίνει δύναμη στον δήμαρχο για περαιτέρω κινήσεις.
QQQ Το 25% με 30% φθάνουν οι περικοπές από την καταβολή των ΚΑΠ τον Φεβρουάριο στους πόρους της Αυτοδιοίκησης αντί του 7%, όπως είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Το πρόβλημα, που προκαλεί δυσφορία στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, οφείλεται εν πολλοίς στην καθυστέρηση υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τα κριτήρια κατανομής και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ, με αποτέλεσμα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αποδίδει στους δήμους κατά το δοκούν τους θεσμοθετημένους πόρους τους.
Έτσι, η δόση του πρώτου διμήνου των ΚΑΠ για το 2010, που αντιστοιχεί σε 188 εκατ. ευρώ και μετά την περικοπή του 7% σε 151 εκατ. ευρώ, αποδίδεται πετσοκομμένη στους δήμους. Η περικοπή κυμαίνεται από 22% έως 35%, με συνέπεια οι δήμοι να αδυνατούν να καλύψουν βασικές λειτουργικές ανάγκες, ακόμη και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
QQQ Πολλά εκατομμύρια δίνει κάθε χρόνο ο ΕΣΔΚΝΑ στους Δήμους Λιοσίων, Φυλής, Ασπροπύργου, Κερατσινίου κ.ά. για να κάνουν έργα (παρτέρια, κήπους, πάρκα) δίπλα στη χωματερή ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις που έχει η λειτουργία των ΧΥΤΑ στους κατοίκους. Αλήθεια, τα χρήματα αυτά διατίθενται για τον σκοπό που δίδονται ή μήπως χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς; Γιατί αν όλα αυτά τα χρήματα γίνονταν πάρκα και παρτέρια, όλο το Σχιστό κι όλη η περιοχή Φυλής και Λιοσίων θα είχαν γίνει… ζούγκλα.
QQQ Λίγο πριν από τις εκλογές, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος πέρασε διάταξη νόμου διά της οποίας δίδεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να απαλλάσσονται των προσαυξήσεων στα πρόστιμα για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους και παράλληλα να μειώνεται το καταβλητέο ποσόν κατά 80%! Επίσης θα μειώνεται κατά 70% εφόσον καταβάλλουν την οφειλή τους σε λίγες δόσεις! Δηλαδή όσοι δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους θα έχουν αυτά τα… ευεργετήματα. Εκείνοι οι επιχειρηματίες όμως που δεν είναι… μπαταχτσήδες και πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, θα πάρουν πίσω το 80% των χρημάτων που πλήρωσαν στην… ώρα τους; Γιατί αν δεν το πάρουν, θα έχουν κάθε δίκιο να σταματήσουν να πληρώνουν…
QQQ Αναγνώριση της κοινωνικής του δράσης είναι η βράβευση του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του υπουργείου Υγείας.
Ο δήμος διαθέτει δημοτική τράπεζα αίματος και έχει επανειλημμένα οργανώσει εθελοντική αιμοδοσία. Πρόσφατα με πρωτοβουλία του δημάρχου δημιουργήθηκε η πρώτη Πανελλήνια Τράπεζα Αίματος για την Τρίτη Ηλικία, υπό την αιγίδα του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας ΟΤΑ, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Γραμμή Ζωής» και τη μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».


Σχολιάστε εδώ