Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Αναφέρεται σε εξέλιξη που σχετίζεται με απάντηση-καταπέλτη του Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφαίνεται πως η παράγραφος ζ του Άρθρου 8 του Ν. 3421/2006, βάσει της οποίας προβλέπεται εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς στην περίπτωση αποκρατικοποιήσεων, αντίκειται στις διατάξεις της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ, βάσει της οποίας η συμφωνία πώλησης δεν θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί. Ο βουλευτής προσθέτει ότι, πέρα από το δημόσιο συμφέρον, η απαράδεκτη αυτή πράξη έβλαψε και τα συμφέροντα των μετόχων της μειοψηφίας (108.000 φυσικά και 4.000 νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικά ταμεία) που απώλεσαν τεράστια ποσά.
>Αδικαιολόγητη θεωρεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης την καθυστέρηση έκδοσης εγκυκλίου για τη μετάταξη δημοτικών αστυνομικών σε άλλο κλάδο, δεδομένου ότι έχουν παρέλθει τρεις μήνες από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων μετάταξης και ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική εγκύκλιος. (Σημ. «Π»: Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι ποιος ο λόγος να μεταταγούν. Δεν τους χρειάζονται δηλαδή οι δήμοι τους δημοτικούς αστυνομικούς; Περισσεύουν; Λειτουργούν όλα καλά στους δήμους; Και τότε ποιος ο λόγος πρόσληψής τους, κ. Κουβέλη;) Εξάλλου, με άλλη ερώτησή του, ο κ. Κουβέλης ζητά να δοθούν άμεσες λύσεις στα οικονομικά ζητήματα των διασωστών του Λιμενικού Σώματος και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στα αεροδρόμια Ελευσίνας, Λήμνου και Χίου. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι διασώστες που πετούν με τα Super Puma ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές, τους οφείλονται οδοιπορικά από 3.000 μέχρι και 10.000 ευρώ, ενώ εδώ και μία πενταετία δεν έχουν πάρει εκκαθάριση. Επιπλέον, διαμένουν σε κοντέινερ κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, πλένονται με κρύο νερό από μάνικα, ενώ οι τουαλέτες που τους έχουν παραχωρηθεί δεν διαθέτουν νερό.
>Ποια είναι η στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της Ελλάδας και αν προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στη θεσμική κατοχύρωση του ΙΓΜΕ ως αρμόδιου κρατικού φορέα, για τον έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας των υπόγειων υδάτων και τη διασύνδεσή του με την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων, ερωτά ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης.
>Εγγυήσεις από την κυβέρνηση για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών
(ΟΑΕΕ) ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Στην ερώτησή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μελλοντική χρηματοδότηση του Οργανισμού, υπογραμμίζοντας ότι με την επιπόλαια και πρόχειρη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, θέτει σε κίνδυνο αφενός τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ και αφετέρου την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων των επόμενων μηνών στους περίπου 320.000 δικαιούχους του Οργανισμού.
>Αν υπάρχει αποτίμηση της δράσης goneis.gr, που αφορά την επιμόρφωση των γονέων στις νέες τεχνολογίες, ερωτούν την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Μιχάλης Κριτσωτάκης. Εξηγούν ότι η συγκεκριμένη δράση δίνει το δικαίωμα στους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών του Γυμνασίου να έχουν βραχυχρόνια κατ’ οίκον εκπαίδευση από ιδιωτικούς φορείς που πληρώνονται κατά 80% από κοινοτικά κονδύλια και κατά 20% από εθνικούς πόρους. Οι εκπαιδευτικοί υποχρεώθηκαν από το υπουργείο να ενημερώσουν τους γονείς για τη συγκεκριμένη δράση, κάποιοι από αυτούς όμως άρχισαν να εκφράζουν δημόσια προτίμηση προς συγκεκριμένες επιχειρήσεις, προφανώς με ανταλλάγματα.
>Να στηριχθεί η αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου. Επικαλείται τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία ο ένας στους τέσσερις εργαζομένους στην πόλη είναι σήμερα άνεργος, κατάσταση που θεωρεί ότι με τα νέα μέτρα θα χειροτερεύσει, οδηγώντας σε κλείσιμο περισσότερες επιχειρήσεις, με επακόλουθο την αύξηση του ποσοστού των ανέργων και την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
>Πλήθος μετατάξεων σε προνομιακές θέσεις του τότε υπουργείου Οικονομικών κατά την προεκλογική περίοδο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Επισημαίνουν ότι στα Φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις για τις μετατάξεις αυτές έχουν ημερομηνία δημοσίευσης μεταγενέστερη της προκήρυξης των εκλογών και προγενέστερη της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, έγιναν δηλαδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και κατά συνέπεια κρίνονται άκυρες και παράνομες.
>Κατάργηση του νόμου της Σαρία, που δίνει το δικαίωμα στον Μουφτή να δικάζει υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου με τρόπο εντελώς άδικο για τις γυναίκες, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός. Θεωρεί απαράδεκτο, τη στιγμή που διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ αυτών και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητούν επανεξέταση του ισχύοντος καθεστώτος, το ελληνικό κράτος να εμμένει σ’ έναν νόμο τόσο αναχρονιστικό.
>Γιατί δέχθηκε η Ελλάδα να υπαχθεί σε τούρκο διοικητή η ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με απόφαση του ΝΑΤΟ, ερωτά τον υπουργό Άμυνας ομάδα βουλευτών του ΛΑΟΣ με επικεφαλής τον Κυριάκο Βελόπουλο. Με άλλη ερώτησή τους, εξάλλου, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ θέτουν υπό αμφισβήτηση την πηγή χρηματοδότησης του μεγαλειώδους τεμένους που κατασκευάζεται στο χωριό Ήπιο της Θράκης. Με βάση δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το έργο χρηματοδοτείται από… έρανο των κατοίκων, πράγμα που είναι τουλάχιστον αστείο, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια αγροτική περιοχή που οι κάτοικοί της σε καμία περίπτωση δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για ένα τέτοιο κτίσμα.


Σχολιάστε εδώ