Νέα μέτρα για 2011 – 12 ζητά τώρα η Κομισιόν

Τα πρώτα έγγραφα των κοινοτικών αναλυτών που κλήθηκαν να αποτιμήσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενσωματώνοντας στα μοντέλα τους και τα πρόσθετα μέτρα των προηγούμενων ημερών, δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο αναφέρθηκε διεξοδικά το «Π» την περασμένη εβδομάδα: Τα μέτρα σταθεροποίησης θα φέρνουν όλο και βαθύτερη ύφεση, η οποία θα εκτροχιάζει τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και θα δημιουργεί την ανάγκη πρόσθετων μέτρων λιτότητας κ.ο.κ. Τα νέα μέτρα «φαίνονται επαρκή για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2010», τονίζεται σε έγγραφο της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, που συντάχθηκε εν όψει της συζήτησης στο Ecofin την επόμενη Τρίτη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι αποκλίσεων τα επόμενα χρόνια, καθώς οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και στη φορολογία των καυσίμων είναι ενδεχόμενο να έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα από το αναμενόμενο.
«Δεν θα πρέπει να υποτιμώνται», τονίζεται από τους αναλυτές της Κομισιόν, «οι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα από την κάμψη της ζήτησης». Ειδικά για τον ΦΠΑ σημειώνεται ότι «οι αλλαγές στη φορολογική βάση, λόγω της πτώσης της εσωτερικής ζήτησης, καθώς και η φοροδιαφυγή μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερα έσοδα από το προβλεπόμενο».
Στο ίδιο έγγραφο προβλέπεται ότι το χρέος θα παραμείνει σε κάθετα ανοδική τροχιά, φθάνοντας το 125% του ΑΕΠ φέτος, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι πολύ πιθανό να διαψευσθούν οι σχετικά αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Η πίεση πάντως για μέτρα θα επανέλθει πολύ γρήγορα, αν «ζυγισθούν και βρεθούν ελλιπή» τα φορολογικά έσοδα του δεύτερου τριμήνου του έτους, όταν θα αρχίσει να γίνεται ορατή η αποδοτικότητα των πρόσφατων μέτρων. Ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας θα είναι ο Μάιος, όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να εμφανισθεί σημαντική αύξηση των εσόδων. Αν τα έσοδα του β’ τριμήνου αποδειχθεί ότι επηρεάζονται δυσμενώς από την ύφεση και την πιθανή έξαρση της φοροδιαφυγής, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την υπόδειξη από την Κομισιόν πρόσθετων μέτρων, που θα αφορούν κυρίως το σκέλος των δαπανών, αφού στο περιβάλλον οικονομικής καθίζησης που δημιουργείται είναι αβέβαιη η απόδοση κάθε πρόσθετου φόρου.
Το «μυστικό» της εθνικής
σύνταξης…
Η Κομισιόν περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανακοίνωση, μέσα στην εβδομάδα, της τελικής πρότασης της κυβέρνησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς η απελπιστική καθυστέρηση του σχεδίου νόμου έχει εντείνει την αμφισβήτηση των προθέσεων της κυβέρνησης. «Οι συνομιλητές είναι άριστοι στις ανακοινώσεις, αλλά ως τώρα έχουν παρουσιάσει ελάχιστα απτά αποτελέσματα της προσπάθειας για μια σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση», ανέφερε κοινοτικός τεχνοκράτης, με αρκετή δόση δυσαρέσκειας για τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Επιπλέον η Κομισιόν περιμένει με ενδιαφέρον και τις προτάσεις Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό. Παρά την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι οι Βρυξέλλες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας, έγκυρες πηγές τονίζουν ότι αυτό ελάχιστα απασχολεί τους τεχνοκράτες. Το μοντέλο «λύσης» του ασφαλιστικού προβλήματος που προωθούν βασίζεται σε μια απλή αρχή, αρκετά σοκαριστική όμως για κάθε ασφαλισμένο:
– Το ζητούμενο των κοινοτικών είναι να αποσυνδεθεί οριστικά το δημοσιονομικό πρόβλημα από την ωρολογιακή βόμβα του Ασφαλιστικού. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχει υιοθετηθεί από τους κοινοτικούς, αλλά και από την Αθήνα, η φόρμουλα της «εθνικής σύνταξης», που κρύβει ένα σημαντικό «μυστικό».
– Αν η κρατική εγγύηση στις συντάξεις προβλεφθεί νομοθετικά με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι θα καλύπτει μόνο την προνοιακή σύνταξη, τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη», το ελληνικό Δημόσιο θα πάψει να είναι υποχρεωμένο τις επόμενες δεκαετίες να καλύπτει στο σύνολό τους τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος.
– Η «εθνική σύνταξη» θα υπολογίζεται με μια σύνθετη φόρμουλα, που θα καταλήγει σε ένα ποσό πιθανόν χαμηλότερο και από τη σημερινή κατώτατη σύνταξη, το οποίο θα κυμαίνεται, σύμφωνα με υπολογισμούς, γύρω στα 250 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.
Αυτήν την πενιχρή παροχή στους ασφαλισμένους θα εγγυάται στο μέλλον το Δημόσιο, με συνέπεια να ενεργοποιηθεί ένας ιδιότυπος αυτόματος μηχανισμός συμπίεσης όσων παροχών «περισσεύουν».
Μέσα από τη φόρμουλα αυτή οι κοινοτικοί κρίνουν ότι θα ανοίξει ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια στην αποτροπή του κινδύνου δημοσιονομικής κατάρρευσης μέσα στην επόμενη δεκαετία, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος που θα πρέπει να καλύπτει με τα σημερινά δεδομένα το Δημόσιο.
Βέβαια, αυτή η «λύση» οδηγεί και σε… σφαγιασμό ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που απασχολεί τους αξιωματούχους των Βρυξελλών…


Σχολιάστε εδώ