Νέα κρίση στον ΣΥΝ!

Αφορμή αυτήν τη φορά η πορεία προς το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ, που θα γίνει τον Μάιο, θέμα που απασχολεί την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τις διήμερες εργασίες της. Υπενθυμίζεται ότι η πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου είχε διχάσει όχι μόνο τον ΣΥΝ (τέσσερις φορές επιχείρησε ο Α. Τσίπρας να περάσει τη θέση του) αλλά και τις εσωκομματικές τάσεις που διασπάστηκαν κάθετα.
Η διάσπαση αυτή επανήλθε στο προσκήνιο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ασχολήθηκε με την εισήγηση προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή όπου έγινε φανερή η διάσπαση του πανίσχυρου Αριστερού Ρεύματος με τον Π. Λαφαζάνη να κινείται σε μια πολιτική γραμμή που είναι κοντά σε όσα ανακοινώνει το τελευταίο διάστημα ο «αυτονομημένος» Α. Αλαβάνος. Ο Π. Λαφαζάνης και άλλα στελέχη του Ρεύματος (όχι όλα) κατέθεσαν κείμενο θέσεων διαφορετικό από αυτό που επεξεργάστηκε η αρμόδια για το συνέδριο επιτροπή και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να το θέσουν για έγκριση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αλλά και στο ίδιο το συνέδριο.
Το κείμενο Λαφαζάνη προκάλεσε προβληματισμό σε όλα τα στελέχη, αφού σε πολλά σημεία συμπίπτει με τις προτάσεις Αλαβάνου, όπως αυτή για δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας, θέση με την οποία διαφωνεί η ηγεσία του ΣΥΝ. Η πρόταση Λαφαζάνη για δημοψήφισμα απασχόλησε και τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν πάρθηκε καμία απόφαση, αφού διαφωνεί ο ΣΥΝ που είναι η κυρίαρχη δύναμη της συμμαχίας. Όπως είναι φυσικό, η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ανανεωτικής Πτέρυγας και στελέχη της τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία πρόταση που θα αλλοιώνει την ευρωπαϊκή θέση του κόμματος και υπογράμμιζαν ότι η θέση του ΣΥΝ έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεδομένη και δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.
Μάλιστα προχωρούσαν ακόμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι δεν αποκλείεται η αποχώρησή τους από τον ΣΥΝ, εάν στο έκτακτο συνέδριο διαφανούν σοβαρές υποχωρήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που θα αλλοιώνουν την ανανεωτική φυσιογνωμία του κόμματος.
Σε μπελάδες όμως μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή τον ξυλοδαρμό από διαδηλωτές του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, αφού ως δράστες κατονομάστηκαν μέλη της ΚΟΕ, που είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Η καταγγελία έγινε τόσο από τη ΓΣΕΕ όσο και από το ΠΑΣΟΚ και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, που καταδίκασαν το γεγονός και διέψευσαν ότι στο επεισόδιο πήραν μέρος μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσαν μάλιστα ότι εάν αποδειχθεί ότι οι δράστες ήταν μέλη τους τότε αυτόματα θα διαγραφούν. Το επεισόδιο αυτό έδωσε αφορμή στην Ανανεωτική Πτέρυγα να εκφράσει για μια ακόμα φορά τη διαφωνία της με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στελέχη της θεωρούν ότι ο συγχρωτισμός με τις διάφορες συνιστώσες οδηγεί το κόμμα σε αριστερίστικες λογικές που καμία σχέση δεν έχουν με τη φυσιογνωμία του ΣΥΝ. Έτσι επανέφεραν τη σταθερή τους θέση για απεμπλοκή του ΣΥΝ από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, θέση που θα αναπτύξουν και στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Θεωρούν δε «κόκκινη γραμμή» κάθε προσπάθεια οργανωτικής ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκτιμούν ότι έτσι θα διαχυθεί ο ΣΥΝ μέσα στη συμμαχία και θα χάσει τα χαρακτηριστικά του.


Σχολιάστε εδώ