Μην πυροβολείτε την Ελλάδα

Στην επιστολή του ο κ. Κουμουτσάκος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η κρίση μπορεί να «γεννήσει» μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση με μεγαλύτερη ενοποίηση, δύναμη και κύρος.
«Η Ελλάδα -παρά τα μεγάλα προβλήματά της και μέσα από αυτά- μπορεί να γίνει η ”μαία” ελπιδοφόρας αλλαγής, για περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Γι’ αυτό ας μην πυροβολούμε την Ελλάδα…», τονίζει ο έλληνας ευρωβουλευτής.
«Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να προσποιείται.
Όλοι γνωρίζουμε ότι σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και αλληλεξάρτησης, το ”ελληνικό ζήτημα” είναι και ”ευρωπαϊκό ζήτημα”».
«Ας μην κρυβόμαστε», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Δεν ήταν η μόνη που προσέφυγε στις δηλητηριώδεις υπηρεσίες και ”εξυπηρετήσεις” παγκοσμίως γνωστών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Δεν είναι, ούτε θα παραμείνει, ο μόνος στόχος των κερδοσκόπων». Και προσθέτει ότι «η Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι αντιμέτωπη και με τις δικές της ανεπάρκειες, αδυναμίες και ατέλειες». «Όταν έπρεπε δεν ελήφθησαν οι αναγκαίες γενναίες αποφάσεις. Έτσι η ΟΝΕ έμεινε χωλή. Η στιγμή της αλήθειας όμως έφτασε. Η διεθνής οικονομική κρίση και η ασθενής ελληνική οικονομία επιτάχυναν την έλευσή της. Τώρα, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα. Να αποφασίσουμε και να δράσουμε. Θαρραλέα και άμεσα».
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος, αφού τονίζει την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού στην οικονομική και φορολογική πολιτική της Ευρωζώνης και αποτελεσματικότερων μηχανισμών στήριξης και αλληλεγγύης, υποστηρίζει ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες το δίλημμα «διεύρυνση ή εμβάθυνση» επιδέχεται μόνο μια απάντηση: «Εμβάθυνση και πάλι εμβάθυνση».
Και οι διπλωματικοί υπάλληλοι
Εξάλλου, επιστολή στους γερμανούς συναδέλφους τους, με την οποία τους ζητούν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, έστειλε η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, οι διπλωμάτες των δύο μας χωρών, λόγω της φύσεως της δουλειάς τους, έχουν την ευκαιρία να διαπιστώνουν καθημερινά τις πολυάριθμες πτυχές των ελληνογερμανικών σχέσεων και να παρεμβαίνουν καθοριστικά σε αυτές.
Ο ρόλος, άλλωστε, των διπλωματών, είναι καίριος για την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων και της εικόνας μιας χώρας, αλλά και για την αποδυνάμωσή της. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη δική σας συνεισφορά, τα τραύματα που προκλήθηκαν, μπορούν να επουλωθούν και να συνεχίσουμε να προωθούμε την έντιμη συνεργασία και αληθινή συναδελφικότητα που χαρακτηρίζει, παραδοσιακά, τις μεταξύ μας σχέσεις».
Να μην ξεχνούν…
Εξάλλου με πρωτοβουλία του Δ. Παπαμαντέλλου, προσωπικού φίλου και συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου και πρώην διοικητή της ΔΕΗ (1981-84), σαράντα έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων και απόφοιτοι γερμανικών πανεπιστημίων, με επιστολή τους στο περιοδικό «Spiegel», τα λένε έξω από τα δόντια και ζητούν από τους ακαδημαϊκούς, τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ, την κοινή γνώμη της Γερμανίας να σταθούν και πάλι αλληλέγγυοι στην Ελλάδα.
Η επιστολή είναι η φωνή της «άλλης Ελλάδας», της… γνώσης, της υπευθυνότητας και δημιουργίας, που εμπνέει τον διεθνή σεβασμό.
Στο κείμενο επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Αν και η Ελλάδα, απ’ όλους τους κατεχόμενους, είχε τα περισσότερα ανθρώπινα θύματα και τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές, οι Έλληνες αναδείχτηκαν συμφιλιωτικότεροι από όλους τους αντιπάλους στον πόλεμο π.χ. για την επιστροφή πολιτιστικών ιδρυμάτων (Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, Γερμανική Ακαδημία)».


Σχολιάστε εδώ