ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ 67,8%
Πράγματι τόσο η κυβέρνηση, όσο όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνουν να περνάνε μια εξαιρετικά άσχημη περίοδο, με την αναξιοπιστία τους να κυριαρχεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων φτάνει στο 57,8%, ενώ στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού ήταν περίπου 10 μονάδες παραπάνω!
Βέβαια το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου συνεχίζει να υπερέχει κατά πολύ της ΝΔ. Η υπέρ τού κυβερνώντος κόμματος διαφορά στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση φτάνει τις 9 μονάδες, ενώ ενισχυμένα εμφανίζονται το ΚΚΕ, οι Οικολόγοι, αλλά και η… αδιευκρίνιστη ψήφος.
Ωστόσο αν το ΠΑΣΟΚ σταθεί και αναλύσει σε βάθος τα αποτελέσματα της έρευνας, θα πρέπει να είναι πολύ, πάρα πολύ προβληματισμένο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ερωτηθέντες με μεγάλη πλειοψηφία 67,8% θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο μιας -και μάλιστα ανεξέλεγκτης- κοινωνικής έκρηξης τους επόμενους μήνες, λόγω των οικονομικών μέτρων, ενώ οι πολίτες είναι επίσης αρνητικοί στο κατά πόσο πιστεύουν πως τα εξαγγελθέντα οικονομικά μέτρα μπορούν πράγματι να οδηγήσουν στην έξοδο απ’ την κρίση, στο αν είναι κοντά στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ (για πρώτη φορά καταγράφεται αυτό μετεκλογικά) η ΝΔ θεωρείται πιο ειλικρινής απ’ το ΠΑΣΟΚ στα όσα έλεγε προεκλογικά. Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι σε αυτήν την ερώτηση προηγείται ο… ΚΑΝΕΝΑΣ, ενδεικτικό κι αυτό της μεγάλης ένδειας και αναξιοπιστίας και λαϊκής δυσαρέσκειας ενάντια στους δύο πόλους του δικομματισμού.
Συγκεκριμένα:
• Στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33,4%, η ΝΔ 24,4%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΛΑΟΣ 5,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,7%, οι Οικολόγοι 3,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 16,8%.
• Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι 72,2%, ενώ της ΝΔ 67,1%. Παρατηρούνται διαρροές και απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (17,9% απ’ τη ΝΔ, 15,1% απ’ το ΠΑΣΟΚ).Επίσης το ΠΑΣΟΚ έχει διαρροές 2,3% προς το ΚΚΕ, ενώ η ΝΔ 3,1% προς τον ΛΑΟΣ.
Βεβαιότητα
για ανεξέλεγκτη
κοινωνική έκρηξη!
Όπως προαναφέραμε, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το εύρημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 3), σύμφωνα με το οποίο μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία του 67,8% εκ των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να υπάρξει τους επόμενους μήνες μια ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη εξαιτίας των οικονομικών μέτρων.
Μόνο το 30,9% θεωρεί λίγο ή καθόλου πιθανό να υπάρξει κοινωνική έκρηξη.
Αλλά ούτε κάποια αισιοδοξία ότι έστω έτσι, έστω με δυσβάστακτες θυσίες απ’ τη μεριά του λαού, μπορεί να υπάρξει έξοδος απ’ το τούνελ της βαθιάς οικονομικής κρίσης, διατυπώνεται. Και αυτό εκτιμάται ως ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο και σίγουρα συντελεί στο να υπάρχει διάχυτη εκτίμηση περί κοινωνικής έκρηξης.
Συγκεκριμένα στο σχετικό ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) απαισιοδοξία ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε έξοδο απ’ την οικονομική κρίση εκφράζει το 57,4%. Αντίθετα αισιοδοξία διατυπώνει το 41,5%.
Τα αποτελέσματα της επόμενης ερώτησης δεν εκπλήσσουν. Εξηγούν όμως -και αυτά – το μέγεθος των αντιδράσεων και τη βεβαιότητα για κοινωνική έκρηξη. Και πιστοποιούν (όπως έχει γίνει και με άλλες δημοσκοπήσεις) την αναξιοπιστία του κυβερνώντος κόμματος.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) το συντριπτικό 82,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν είναι κοντά στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και μόνο το 16,2% εκτιμά ότι τα όσα έχει πράξει η κυβέρνηση συνάδουν προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Πιο ειλικρινής η ΝΔ!
Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχονται τα αποτελέσματα της επόμενης ερώτησης για να δώσουν ένα ακόμα ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση.
Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η κυβέρνηση χάνει το τεκμήριο της ειλικρίνειας, σε σύγκριση μάλιστα με τη ΝΔ, αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ακόμα στο ναδίρ της αξιοπιστίας.
Ακόμα όμως κι έτσι, στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) ποιο κόμμα ήταν περισσότερο ειλικρινές προεκλογικά:
• Προηγείται ο ΚΑΝΕΝΑΣ, με 38,2%.
• Έπεται η ΝΔ με 33,6%.
• Ακολουθεί τρίτο το ΠΑΣΟΚ, με 26,6%.
Αυτή ακριβώς η απώλεια του τεκμηρίου της ειλικρίνειας θα πρέπει να προβληματίζει εντονότατα το κυβερνών κόμμα, αφού εκεί, στο ότι δηλαδή για όλα ή περίπου όλα φταίει η ΝΔ, έχει οικοδομήσει μια ολόκληρη στρατηγική γύρω απ’ την οικονομική πολιτική και το πέρασμα των μέτρων με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) το 73,5% δηλώνει ότι θίγεται απ’ τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, έναντι του 25,9% που πιστεύει ότι δεν θίγεται.
Δικαιολογημένες
οι διαδηλώσεις
Στην ερώτηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 8), κατά πόσο οι διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών είναι ή όχι δικαιολογημένες (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) οι απαντήσεις είναι:
• Το 45,8% τις θεωρεί δικαιολογημένες.
• Το 33,3% εκτιμά ότι επιβαρύνουν την ήδη κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.
• Το 20,4% εκφράζει την εκτίμηση ότι εξυπηρετούν τα ιδιοτελή συμφέροντα των συνδικαλιστών.
Τέλος, θετικό πρόσημο εισπράττει η παρουσία μέχρι τώρα του Αντ. Σαμαρά στη θέση του προέδρου της ΝΔ.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) σε σχετικό ερώτημα, το 37,8% δηλώνει ότι τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι περίμεναν, το 27,3% χειρότερα και το 25,3% ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα.