Κι άλλη… δωρεά της Eφορίας σε μεγαλοεπιχειρηματία!

Μιλάμε για την περίπτωση του κέντρου «Nammos» της Μυκόνου, όπου το περασμένο καλοκαίρι, όταν τραγούδησε για ένα βράδυ ο Αντώνης Ρέμος, έγινε… χαμός, μαζεύτηκε πάνω από 3.000 κόσμος, αλλά ο ιδιοκτήτης τα έβαλε όλα στην… τσέπη, αφού δεν έκοψε ούτε αποδείξεις ούτε εισιτήρια. Όμως όσοι πήγαν είπαν ότι πλήρωσαν 250 ευρώ έκαστος! Όπως ήταν φυσικό, έγινε πανδαιμόνιο όταν αποκαλύφθηκε το θέμα (σ.σ.: από το «Π» και πάλι) και επενέβη το αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο της ΥΠΕΕ.

Ενώ λοιπόν όλοι οι παράγοντες του χώρου πίστευαν ότι ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Ζαννής Φραντζέσκος δεν θα καθάριζε ούτε με 2 εκατ. ευρώ πρόστιμο, τελικά ο… πέλεκυς της εφορίας έπεσε λίγο ελαφρύτερος, αφού του επέβαλε πρόστιμο μόλις 8.632 ευρώ, που αν το πληρώσει σε 60 μέρες θα μειωθεί κάτω από 3.000 ευρώ! Όσο δηλαδή στοιχίζει το κάθε πούρο του, όπως λένε εκείνοι που τον γνωρίζουν.

Να σημειώσουμε ότι ο επιχειρηματίας είχε ισχυριστεί ότι όλον αυτόν τον κόσμο τον είχε καλέσει για να τον κεράσει (!) και ότι η όλη εκδήλωση του στοίχισε 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα όμως με το άρθρο 14 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, και σ’ αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να είχε κόψει αποδείξεις στην τιμή κόστους συν τον ΦΠΑ. Αυτό οι εφοριακοί το ονομάζουν «ειδικό στοιχείο αυτοπαράδοσης». Μάλιστα οι αποδείξεις έπρεπε να είχαν περαστεί στα βιβλία και αυτά να έχουν θεωρηθεί από την εφορία. Επίσης στα βιβλία έπρεπε να καταχωριστούν και τα πλήρη στοιχεία, ατομικά και φορολογικά, των… φιλοξενουμένων.

Η έκθεση για τις παραβάσεις και τα πρόστιμα στο κέντρο «Νammos» έγινε από τον Ευάγγελο Καραμάνο, ενώ για το θέμα είχε κάνει τρεις ερωτήσεις ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου. Ο διάδοχός του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απάντησε με άρες μάρες κουκουνάρες, κατά το κοινώς λεγόμενο, και ο κ. Παπαθανασίου επανέλαβε την ερώτησή του αναφέροντας:

«Θυμίζουμε ότι από τους ελέγχους που έκανε η ΥΠΕΕ το περασμένο καλοκαίρι, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι εστιατόριο του νησιού διέθετε δύο ταμειακές μηχανές (μία νόμιμη και μία παράνομη). Άλλη επιχείρηση δεν εξέδωσε κανένα φορολογικό στοιχείο (εισιτήρια, αποδείξεις ταμειακών μηχανών) για συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες που οργάνωσε τον περασμένο Ιούλιο, και ο έλεγχος επεκτάθηκε σε όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που είχαν σχέση με την επιχείρηση αυτή.

Από την απάντησή μας (Α.Π. 425-14/1/2010) προκύπτει, ότι δεν έχει υπάρξει έκτοτε πρόοδος στη διερεύνηση των υποθέσεων. Αναφέρετε συγκεκριμένα, ότι η αδήλωτη ταμειακή μηχανή της πρώτης επιχείρησης “βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής στη ΔΟΥ”, διαδικασία που είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται πάνω από μία ημέρα για να ολοκληρωθεί. Για τη δεύτερη υπόθεση αναφέρετε ότι “βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των κατασχεθέντων στοιχείων”, ότι οι παραβάσεις “τέθηκαν υπόψη του αρμόδιου ελεγκτικού κέντρου”, και ότι για επιχειρήσεις της Μυκόνου, μεταξύ των οποίων και εκείνη που διοργάνωσε τη συναυλία, “έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου και διενεργούνται σχετικοί έλεγχοι οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί”.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι επτά μήνες μετά τη διαπίστωση των παραβάσεων δεν έχουν επιβληθεί ποινές στις επιχειρήσεις. Η εικόνα που δημιουργείται υπονομεύει την προσπάθεια που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία δεν μπορεί να είναι επιτυχής αν οι πολίτες διαπιστώνουν πως ορισμένοι βρίσκουν τον τρόπο να ξεφεύγουν από το νόμο».

Άραγε όταν ο κ. Παπανδρέου έλεγε προεκλογικά ότι το κράτος θα είχε έσοδα από την είσπραξη των οφειλομένων προς το Δημόσιο περιελάμβανε και το πρόστιμο του «Nammou»; Γιατί αν το υπολόγιζε, αποδεικνύεται ότι ήταν μακριά νυχτωμένος!


Σχολιάστε εδώ