Κινδυνεύει με τσιμεντοποίηση ο Ελαιώνας!

Γιατί ενώ όρισαν χρήσεις γης και έθεσαν υπό απαλλοτρίωση τους χώρους, δεν προχώρησαν στην εκτέλεση των απαλλοτριώσεων, επειδή προφανώς απαιτούνταν πολλά χρήματα που δεν τα είχαν, με αποτέλεσμα σήμερα οι ιδιοκτήτες να κάνουν σωρηδόν προσφυγές στο ΣτΕ για άρση των απαλλοτριώσεων και των χαρακτηρισμών των χρήσεων γης και να τις κερδίζουν!
Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται τον νόμο που αναφέρει ότι αν το αντίτιμο της απαλλοτρίωσης δεν καταβληθεί εντός 8 ετών από την κήρυξη του κάθε ακινήτου ως απαλλοτριωτέου, η απαλλοτρίωση ακυρώνεται. Έτσι έγιναν οι προσφυγές στο ΣτΕ, οι ιδιοκτήτες δικαιώθηκαν και οι περισσότεροι πωλούν τα τμήματα του Ελαιώνα που κατέχουν σε offshore εταιρείες!
Να θυμίσουμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τον Ελαιώνα είχε υπογραφεί το 1995. Οπότε το 2003 οι απαλλοτριώσεις θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί για να ισχύουν. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημ. Καλογερόπουλος από την 1/1/2003 υπέβαλε αίτημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επανέλαβε το 2005, το 2008 και πέρυσι, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, με το οποίο ζητούσε να απαλλοτριώσει το κράτος τους χώρους και να εισπράξει αυτό την εισφορά σε χρήμα από τους ιδιοκτήτες για να μη χαθούν οι χώροι.
Στα έγγραφά του αυτά ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα:
«Οι κοινόχρηστοι χώροι από την οδό Αγίας Άννης ως τον Κηφισό έχουν χαρακτηριστεί με Προεδρικά Διατάγματα του 1995 και του 1996 και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν, επειδή έχει παρέλθει η οκταετία από την έκδοσή τους.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας λαμβάνει υπόψη τον χρόνο έκδοσης του Π.Δ. και όχι την ημερομηνία των κυρώσεων των πράξεων εφαρμογής, οι οποίες καθυστέρησαν λόγω των πολλών τροποποιήσεων που έγιναν στον Ελαιώνα. Αναμένεται η υπογραφή του Νομάρχη Αθηνών για την κύρωση των πράξεων που αφορά αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους.
Αυτό έδωσε το δικαίωμα σήμερα, με ενστάσεις, οι ιδιοκτησίες που έχουν χαρακτηριστεί, να αποχαρακτηριστούν από κοινόχρηστοι χώροι. Όλα τα ανωτέρω προβλέπονται από τα Προεδρικά Διατάγματα για τον Ελαιώνα.
Πρόταση της ΤΕΔΚΝΑ, στην οποία δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση, είναι να απαλλοτριώσει άμεσα η πολιτεία τους συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους, και να εισπράξει η ίδια την εισφορά σε χρήμα, ώστε να διασφαλισθούν σήμερα οι αναγκαίοι για το Λεκανοπέδιο χώροι».
Οι εταιρείες που αγοράζουν σήμερα τους χώρους του Ελαιώνα, δεν το κάνουν βέβαια για να δημιουργήσουν… χώρους πρασίνου στην Αττική. Όταν φτάσουν να έχουν στην κατοχή τους τα στρέμματα που θέλουν, τότε θα αρχίσουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς για να μπορέσουν να τα… χτίσουν.
Γιατί μπορεί να αίρεται ο χαρακτηρισμός του κοινόχρηστου χώρου από το ΣτΕ και να μπορεί να πουληθεί -όπως και πωλείται- ο χώρος, αλλά το ότι είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου απαγορεύει την οικοδόμησή του. Έτσι οι εταιρείες αγοράζουν τώρα τους χώρους σε χαμηλές τιμές, αφού δεν οικοδομούνται, αλλά μεθαύριο, όταν πάρουν όλον τον Ελαιώνα, θα βρουν τον τρόπο να τον οικοδομήσουν. Θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, θα παραχωρούν χώρους για πράσινο με αντάλλαγμα τσιμεντοποίηση των υπολοίπων κ.λπ. Είναι ένα έργο που το έχουμε… δει πολλές φορές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Για να μην το ξαναδούμε, θα πρέπει το κράτος να προχωρήσει στις απαλλοτριώσεις. Με τι λεφτά όμως;


Σχολιάστε εδώ