Ζητούν και τις αναγνωσιμότητες
Εξακολουθεί να δαπανά χρήματα το κράτος στην τηλεόραση χωρίς να γνωρίζει αν είναι αξιόπιστες οι μετρήσεις. Αν και ο νόμος Ρουσόπουλου από το 2007 επιβάλλει και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς τη δημιουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ελέγχου των μετρήσεων, μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα, αλλά προωθείται και η ιδέα της πιστοποίησης της έρευνας αναγνωσιμότητας από την Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης! Η επιτροπή είναι ένας φορέας που δημιουργήθηκε και ελέγχεται μόνο από την αγορά, χωρίς να έχει κανέναν λόγο ο μεγάλος διαφημιζόμενος που είναι το κράτος, παρότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες για να εκπέμπουν.
Μιλώντας τον περασμένο Φεβρουάριο στο 4ο Print Media Conference, ο πρώην πρόεδρος της
ΕΔΕΕ Μ. Παπαπολύζος είπε πως η τηλεόραση είναι αυτή που έχει πιο ακριβείς μετρήσεις, όπως είναι αυτή της AGB, σε αντίθεση με τον Τύπο, όπου υπάρχει μια δυσπιστία που ξεκινά από την έλλειψη πιστοποίησης των κυκλοφοριών, «για την εξασφάλιση της οποίας δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια». Ο Μ. Παπαπολύζος πρότεινε την ένταξη και της έρευνας αναγνωσιμότητας κάτω
από την ομπρέλα της Επιτροπής
Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης
(ΕΕΕΤ), ενώ η δεύτερη μιλούσε για την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης κυκλοφοριών, στα πρότυπα αντίστοιχων φορέων του εξωτερικού.
Είναι προφανές πως όσο το σύστημα παραμένει χωρίς πιστοποίηση από τρίτο, ανεξάρτητο φορέα για τη θεαματικότητα, την ακροαματικότητα και τις κυκλοφορίες-αναγνωσιμότητες όπου θα έχει συμμετοχή το κράτος, τα κονδύλια θα διανέμονται με τον συνήθη τρόπο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο διάθεσής τους.