ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να υπαγορεύουν και να καταλήγουν στη ματαίωση του προγραμματισμένου χαιρετισμού του κ. Παπανδρέου στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αφού προεξοφλείται ότι θα βρεθεί απέναντι στο σύνολο των πολιτικοσυνδικαλιστικών δυνάμεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) και σε συγκέντρωση εργαζομένων έξω από τον χώρο του συνεδρίου, που θα ζητούν την ακύρωση των αντεργατικών, νεοφιλελεύθερων μέτρων. Συνεπώς το κλίμα θα είναι άκρως αρνητικό για τον πρωθυπουργό και είναι πιθανόν η παρουσία του να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Πάντως μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται ότι την έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που θα γίνει στη Χαλκιδική, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και πιθανότατα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Σφοδρή και πανεργατική η αντιπαράθεση του συνδικαλιστικού κινήματος με την κυβέρνηση, όμως στους κόλπους του η εικόνα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Η ΠΑΣΚΕ, σε επίπεδο ηγεσίας της ΓΣΕΕ, λειτουργεί, τις περισσότερες φορές, μόνη, χωρίς συνεργασία με τους θεσμικούς της εκπροσώπους που ανήκουν σε άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, ενώ οδηγείται στο συνέδριο με πολλά στελέχη της να καλλιεργούν συνθήκες πόλωσης με συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης στην οποία επιχειρούν να φορτώσουν ευθύνες (!) για την επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος στο απεργιακό συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής έξω από τη Βουλή. Η ΔΑΚΕ οδηγείται στην κορυφαία συνδικαλιστική διαδικασία με επικεφαλής τον μέχρι τώρα γενικό γραμματέα Γ. Τσαλικάκη για τον οποίον πολλοί προεξοφλούν ότι θα είναι και μετά το συνέδριο επικεφαλής της παράταξης σε επίπεδο ΓΣΕΕ. Με συνοχή προσέρχονται στο συνέδριο και οι σύνεδροι της Αυτόνομης Παρέμβασης με τα ηνία της παράταξης στα χέρια του αναπληρωτή προέδρου Γ. Γαβρίλη, ενώ το ΠΑΜΕ, εκτός απροόπτου, δεν θα αποχωρήσει από τη ΓΣΕΕ (σ.σ.: Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη), χωρίς όμως να αποκλείεται η αποχώρησή του από τις εργασίες του Συνεδρίου και η συμμετοχή του μόνο στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ως προς τους συσχετισμούς των συνδικαλιστικών δυνάμεων, η ολοκλήρωση των εκλογικών συνεδρίων των δευτεροβάθμιων (εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών) οργανώσεων – μελών της ΓΣΕΕ, φαίνεται να μη μεταβάλλει τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες:
• Η ΠΑΣΚΕ θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη και θα κερδίσει, εξαιτίας της αύξησης των ψήφων της, μία έδρα. Η ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ θα διατηρήσουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση
αντιστοίχως με απώλεια ψήφων, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση θα χάσει και ψήφους και μία έδρα – εκτός και αν κάτι αλλάξει την τελευταία στιγμή.
Η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ (Γ. Παναγόπουλος, Φιλ. Θωμάς, Στ. Ανέστης, Β. Μουτάφης) θα επαναβεβαιώσει την κυριαρχία της και εντός της παράταξης και εντός της ΓΣΕΕ.
Με δεδομένο ότι η ομάδα αυτή δεν δείχνει μέχρι στιγμής διαθέσεις συμβιβασμού τόσο με τις κυβερνητικές αποφάσεις, όσο και με τις συστάσεις του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη για κομματική συμμόρφωση, είναι άγνωστο πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις ΠΑΣΚΕ – κυβέρνησης – κόμματος στο εγγύς μέλλον.
Πλήγμα για τη ΔΑΚΕ θα αποτελέσει και η αποχώρηση από τη ΓΣΕΕ, λόγω συνταξιοδότησης, του στελέχους της Φιλ. Ταυρή ο οποίος είναι ήδη αναπληρωτής γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ και θα έχει ενεργή ανάμειξη τόσο στη διοργάνωση του συνεδρίου της ΔΑΚΕ τον Μάιο όσο και στη διοργάνωση του συνεδρίου της ΝΔ τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο κ. Ταυρής αποχαιρετά «μια ολόκληρη ζωή στον συνδικαλισμό» και σίγουρα δεν περνά τις καλύτερες μέρες, με τα προβλήματα των εργαζομένων πιο οξυμένα από ποτέ.
Νέους συνδικαλιστές θα προβάλει το ΠΑΜΕ, που φαίνεται να επιχειρεί ευρείας κλίμακας ανανέωση. Στις θέσεις, όπως πάντα, οι κ. Γ. Πέρρος, Χρ. Κατσώτης και φυσικά ο γνωστός συνδικαλιστής και βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος. Νέοι συνδικαλιστές θα κάνουν την εμφάνισή τους και στην Αυτόνομη Παρέμβαση, όμως ακλόνητοι παραμένουν οι κ. Αλ. Καλύβας και Γ. Γαβρίλης όπως και ο Γ. Σπινάσσας. Ένα συνέδριο της ΓΣΕΕ μέσα σε τόσο φορτισμένη και βαριά πολιτική ατμόσφαιρα, έχει πάντα εξαιρετικό ενδιαφέρον και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις κάθε είδους εκπλήξεις. Το γεγονός ότι πραγματοποιείται στη Χαλκιδική, σε τόσο εκρηκτικές συνθήκες, δύσκολα θα ανατρέψει τη διαδικασία και τα αποτελέσματά της.


Σχολιάστε εδώ