Διάδρομοι και Ψίθυροι

4 Εντονότατη κινητικότητα είχαμε και αυτήν την εβδομάδα σε επίπεδο εκθέσεων – συστάσεων μεγάλων επενδυτικών οίκων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Και, ως συνήθως, οι επιλογές των «επιφανών αναλυτών» είναι ευθέως αντικρουόμενες! Αρχικώς οι Γερμανοί της Deutsche Bank πιστεύουν πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έκρηξη επισφαλειών στον τραπεζικό τομέα (λιγότερα δάνεια, αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων) και ως εκ τούτου προχώρησαν σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank) τόσο για φέτος όσο και για το 2011. Στον αντίποδα, η Fitch Ratings διατηρεί αναλλοίωτες τις συστάσεις της για τις τράπεζές μας, ενώ το… κερασάκι στην τούρτα έβαλε η Merrill Lynch, που προχώρησε μεν σε περικοπή των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, ωστόσο συνεχίζει να θεωρεί τις συγκεκριμένες μετοχές «ελκυστικές» και δηλώνει ότι μεσοπρόθεσμα «αναμένει υπεραπόδοση των τραπεζών και περαιτέρω άνοδο στις τιμές τους»!
4Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις μεγάλων ΑΧΕΠΕΥ για τους επόμενους μήνες.
Όχι ότι μας εξέπληξαν πάντως, αφού προτιμούν να «παίζουν» εκ του ασφαλούς -όσο είναι δυνατόν κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες- και επικεντρώνουν τις επιλογές τους σε μετοχές του 20άρη και γενικώς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μια γρήγορη ματιά στα προτεινόμενα χαρτοφυλάκια των μεγαλύτερων εγχώριων χρηματιστηριακών «βγάζει» τράπεζες, με την Εθνική και ως έκπληξη -μικρή πάντως- την Τράπεζα Κύπρου, τον ΟΠΑΠ, την 3E, τη ΔΕΗ και γενικώς κρατικόχαρτα.
4Υπάρχουν πάντως και κάποιες επιλογές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που αξίζουν μνείας.
4ΔΕΗ: Αναβαθμίζει σύσταση αλλά και τελική τιμή-στόχο η Beta.
4Κι ότι λέγαμε να ξεχάσουμε τις εισηγμένες που ψάχνουν κεφάλαια μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Δύο είχαμε μέσα σε μία εβδομάδα: τη Vell Group για ομολογιακό ύψους 7,2 εκατ. ευρώ και την Ιμπέριο.
4 Άλλος για έξοδο; Σε υποχρεωτική δημόσια προσφορά πάει η Μπενρουμπή.
4 Alapis: Τη μετοχή «περιμένουν» πολλοί, πάρα πολλοί επενδυτές εδώ και καιρό. Τώρα οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για
ανακοίνωση κερδών τριμήνου πάνω από τα 43 εκατ. ευρώ. Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ