Βυζάντιον

Ο Γιώργος επέστρεψε ή τώρα θα δει τον Δαλάι Λάμα προκειμένου να τον ενημερώσει για τους κερδοσκόπους; Ίσως κάνει ένα ταξίδι στην Ασία, να γίνει κάτι σαν απόστολος του υγιούς καπιταλισμού. Μπορεί να τον συμφέρει να αφήσει τη δουλειά του πρωθυπουργού και να δίνει διαλέξεις. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Διότι πέρα από την πλάκα, αυτό το εύρημα (που περιέχει έντονο και το στοιχείο της απάτης) απέδωσε. Το θέμα μας θα συζητηθεί και στο G20, η ξεφτίλα περιορίζεται κάπως, κάποιοι αρχίζουν και μας βλέπουν ως θύματα πολέμου των αγορών. Και επειδή σας έχω αποδείξει ότι είμαι ενημερωμένος περί των οικονομικών, λέω να σας
εξηγήσω τι είναι αυτό που προετοιμάζουν στην Ευρώπη και ο Σαρκοζί το κουνάει απειλητικά μπροστά στα funds. Κατά πάσα πιθανότητα Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε μια γενναία παρέμβαση στη λειτουργία των αγορών. Όχι με κεφάλαια, αλλά με θεσμούς. Για να σας το πω απλά, θα απαγορευτούν οι συναλλαγές με ομολογιακούς τίτλους αν αυτοί δεν είναι ήδη στα χέρια των ενδιαφερομένων. Πρακτικά αυτό σημαίνει
ότι θα σταματήσει το «σορτάρισμα». Επίσης,
ίσως παρέμβουν και στον τζόγο που γίνεται με τα spreads και, σε γενικές γραμμές, θα προσπαθήσουν να αλλάξουν το καθεστώς λειτουργίας στις αγορές παραγώγων.
Ως πρώτο μέτρο υπολογίστε την επιβολή (ή την αύξηση) της φορολογίας σε αυτές τις συναλλαγές. Εύκολο; Καθόλου. Και πρωτίστως χρειάζεται συνεργασία και
από την Αμερική. Ούτε αυτό είναι εύκολο, οι
ΗΠΑ καλοβλέπουν την ταλαιπωρία ενός εμπορικού ανταγωνιστή τους. Όμως η διαχείριση
Ομπάμα έχει ήδη δείξει δοντάκια προς τράπεζες και funds. Συνεπώς; Ο Γιώργος γράφει Ιστορία και ας συνεχίζουμε εμείς εδώ την πλάκα. Γράφει Ιστορία σε greeklish.
•••
Τώρα θα μου πείτε ότι είμαι χυδαία ΠΑΣΟΚ, αλλά θα ήθελα να σας καλέσω σε ένα πείραμα. Κλείστε τα ματάκια σας. Όχι ακόμα, πρώτα διαβάστε τι θέλω να πω! Ωραία. Στο τέλος αυτής της πρότασης κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ότι έχουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ο Καραμανλής έχει ξεκινήσει την τουρνέ στον δυτικό κόσμο ζητώντας βοήθεια. Τι είδατε; Καλά, περιμένετε να κάτσει η σκόνη και προσπαθήστε ξανά. Πιστεύω ότι ο Σαρκοζί θα τον είχε πετάξει στον Σηκουάνα ως μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού προβλήματος. Στην καλύτερη να του προσέφερε μια δουλειά στην Disneyland, να στέλνει και έναν δεύτερο μισθό στην πατρίδα. Η Μέρκελ θα του ζητούσε να της βρει κελί σε μοναστήρι στα Μετέωρα, να κλειστεί για πάντα. Και όμως, κύριοι, ο τύπος αυτός αισθάνεται δικαιωμένος. Το λέει στους φίλους του, το πιστεύει και ο ίδιος. Ισχυρίζεται ότι είπε την αλήθεια, προειδοποίησε για την κρίση, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, αλλά αυτή η καταραμένη κοινωνία δεν του επέτρεψε να κάνει μεταρρυθμίσεις. Θέλει, όπως λέει, να περάσει μερικά χρόνια χαλαρά και να πάρει σύνταξη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γιατί να μην το ζήσουμε και αυτό; Εδώ ζήσαμε ΦΠΑ 21% και περικοπές στα δώρα και στα επιδόματα, στον Καραμανλή θα κολλήσουμε; Δεν βαριέσαι ποτέ εδώ. Ίσως επειδή ξεχνάς γρήγορα.
•••
Ο Δημήτρης, ένας αναγνώστης μου, γράφει, περίπου, τα γνωστά για τους δημοσιογράφους. Πιθανότατα θα συμφωνήσετε και εσείς μαζί του στις, καθιερωμένες πλέον, επισημάνσεις για τους καλούς συναδέλφους μου που διηγούνται τις ειδήσεις με τον τρόπο που πρέπει.
Ασφαλώς αυτό που λησμονεί ο Δημήτρης είναι ότι και οι δημοσιογράφοι υπάλληλοι είμαστε. Είτε ως μισθωτοί, είτε ως κάτοχοι λαμπρών συμβολαίων, ο μισθός πέφτει επειδή υπηρετούμε με συνέπεια τα αφεντικά. Τις περισσότερες φορές ο συνάδελφος λειτουργός του Τύπου είναι ένα ασπόνδυλο που καλείται να πάρει το σχήμα που αρέσει στο αφεντικό. Μην κοιτάς που εδώ είμαστε κάπως χύμα και ο καθένας γράφει ό,τι γουστάρει – αυτό είναι το σχέδιο του συγκεκριμένου αφεντικού. Εν προκειμένω να σας πω ότι ο εκδότης μου πρέπει να με λυπάται επειδή δεν δακρύζω όταν δω φουστανέλα και δεν σταυροκοπιέμαι. Αλλά ας μην ξεχαστώ: Θέλω να πω στον Δημήτρη ότι αυτοί οι δημοσιογράφοι είναι τα καλά παιδιά της υπόθεσης, οι ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι που κάνουν τη δουλειά τους. Και οι έμποροι ναρκωτικών τη δουλειά τους κάνουν, είναι στο χέρι σου να αποφασίσεις αν θα ψωνίσεις από αυτούς ή όχι. Κοίτα όμως, Δημήτρη, κάτι περιπτώσεις που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις τη γνώμη σου.
•••
Μαθαίνω πως η καινούργια διοίκηση του
ΟΠΑΠ έπαθε ένα μικρό σοκ όταν είδε τις λίστες με τους δημοσιογράφους που παίρνουν κάθε μήνα το δωράκι τους από τον Οργανισμό. Και θα ήθελα να ρωτήσω τον ΟΠΑΠ (προσβλέποντας σε μια διάψευση) αν ισχύει η πληροφορία μου που ανεβάζει στους ογδόντα τον αριθμό εκείνους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έπαιρναν (και παίρνουν;) κάτι από τα παχυλά έσοδα του κρατικού τζόγου. Αντιστοίχως, πληροφορούμαι ότι πάρτι αργομισθίας βρίσκεται σε εξέλιξη και στη ΔΕΗ, όπου η νέα διοίκηση είπε να περιορίσει κάπως τα πράγματα. Το καλύτερο σας το έχω για το τέλος: Μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, οι τύποι δηλαδή που κοιμούνται με τη δεοντολογία του επαγγέλματος στο προσκεφάλι, προέβησαν σε διαβήματα προκειμένου οι συνάδελφοι να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Μόλις πληροφορηθώ τη συνέχεια, θα σας ενημερώσω λεπτομερώς. Δείτε όμως πώς η κρίση λειτουργεί σαν ευκαιρία, έτσι δεν είναι; Κάθε κατεργάρης, κάθε μικρό ή μεγάλο λαμόγιο, αισθάνεται ότι η ευδαιμονία του πεθαίνει. Δυστυχώς όχι επειδή ήρθε κάποιος που βάζει τάξη, αλλά επειδή τελείωσαν τα λεφτά. Τόσο απλά.
•••
A, και κάτι ακόμα σχετικό να θέσω. Ξέρουν στην κυβέρνηση τι ακριβώς συμβαίνει στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο; Έχουν άποψη για το τι υπογράφει η διοίκηση; Αντιλαμβάνονται με τι ποσό δίδεται πολύτιμο αρχειακό υλικό σε ιδιώτες; Μήπως υπάρχει συγκεκριμένο κανάλι που απέκτησε προνομιακή πρόσβαση;
•••
Θα προσέξατε ότι την προηγούμενη εβδομάδα απέφυγα να σχολιάσω το βίντεο της Τζούλιας. Ίσως να φταίει το ότι αποχαυνώθηκα από τη συνεχή παρακολούθηση. Και θα διαφωνήσω με όσους συνέδεσαν τον συμβολισμό του DVD με τη φύση των νέων μέτρων. Μάλιστα αρκετοί είπαν ότι η Τζούλια στέλνει ένα μήνυμα, μία πρόταση για επιβίωση και έξοδο από την κρίση. Λάθος. Η Τζούλια δεν δείχνει τον δρόμο. Δείχνει τον τρόπο. Και εν τέλει, αν εξετάσουμε τα πράγματα με τη σοβαρότητα που τους αξίζει, όλοι θα παραδεχθούμε ότι η μελλοντική θέση της Τζούλιας είναι στη Βουλή. Δεν ξέρω τι στάση θα τηρήσει ως πολιτικός – πιθανότατα όλες τις κάνει με ευχέρεια. Αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι έτσι και κάνει κάποιος τη μαγική κίνηση, θα μαζέψει όλο το χαρτί. Μεταξύ μας, όλοι γνωρίζουμε ότι το κορίτσι είναι για ΛΑΟΣ. Όταν είχες υποψήφια την Έφη Σαρρή, η επιλογή της Τζούλιας σε ανεβάζει επίπεδο. Και μη νομίζεις ότι θα σοκαριστεί ο κόσμος. Βάλε από τη μία πλευρά το βίντεο της Τζούλιας. Και από την άλλη ένα παραλήρημα του Βελόπουλου ή του Άδωνι. Τι είναι πιο χυδαίο; Σκέψου πριν απαντήσεις. Όλα, πάντως, είναι σέξι. Ειδικά αν έχεις περάσει τα σαράντα και θέλεις να ανακαλύψεις νέους δρόμους, μπορείς να φτιαχτείς και με Βελόπουλο ως ηχητική υπόκρουση. Ούτως ή άλλως και αυτοί οι τύποι έχουν πιάσει την πολιτική κατάσταση, το πολίτευμα ολόκληρο και του κάνουν έρωτα.
•••
Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας; Γιατί όχι; Τώρα που το Πάσχα πλησιάζει και τα θέατρα κλείνουν, είναι ώρα να ανέβει στον άμβωνα ο Άνθιμος και στο τηλεοπτικό παράθυρο ο νομάρχης.


Σχολιάστε εδώ