XΡΗΜΑτιστήριο

Με τη σφραγίδα της κ. Στάικου! Πρωτοπόρος, έξυπνη, απέριττη, στοχευμένη, ουσιαστική, εξειδικευμένη και μοναδική… Η καλύτερη διαφημιστική καμπάνια για το «GREEN Banking» είναι με διαφορά… η καμπάνια της Τράπεζας Πειραιώς.

> Πάνω από τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, κάτω από τις 300 μονάδες βάσης το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών! «Βίοι παράλληλοι, δρόμοι αντίθετοι» καθώς η πορεία των δεύτερων είναι αντιστρόφως ανάλογη του ανοδικού momentum του πρώτου.

> Από τις 24/1 γράφαμε… αυτό που η «Le Monde» ανακάλυψε, η FED ερεύνησε και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ (πρώην στέλεχος της Διαχείρισης Διαθεσίμων της ΕΤΕ) παραδέχθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα! Για του λόγου το αληθές, «…η Εθνική Τράπεζα ”στο κόλπο” των swaps, έτσι ώστε να εμφανίζεται το κρατικό χρέος μειωμένο! Γιατί η ελληνική τράπεζα υπεισήλθε στη θέση της Goldman Sachs, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να της οφείλει περίπου 5,5 δισ. ευρώ;».

> Είναι άλλο πράγμα να χάνουμε βαθμούς ελευθερίας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και άλλο να απεμπολούμε τα δικαιώματά μας επί του εθνικού μας πλούτου, καθώς το πρώτο είναι προσωρινό, ενώ το δεύτερο μόνιμο! Τι και αν οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρίες στον κόσμο αναζητούν κοιτάσματα «μαύρου χρυσού» και επιδιώκουν να κάνουν έρευνες για ανανεώσιμα καύσιμα, εντούτοις η ημικρατική εταιρεία ΕΛΠΕ, από τη μια ως κάτοχος δικαιώματος δεν συναίνεσε στη γεώτρηση της Θάσου και από την άλλη, παρά την υποχρέωσή της απέναντι στην ΕΕ, προχώρησε στη μείωση της ποσότητας χρήσης των βιοκαυσίμων.

> Όπως έστρωσαν… ας κοιμηθούν! H κερδοφορία των τραπεζών πλήττεται στο μέτωπο των εσόδων από 1) τις χορηγήσεις, δεδομένου ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μηδενικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, 2) τα ομόλογα, αφού οι χαμηλές αποτιμήσεις δημιουργούν ζημίες στα χαρτοφυλάκια και 3) τις προμήθειες, λόγω της συρρίκνωσης της ανάπτυξης.

> Οι τελευταίες μεγάλες αρπαχτές! Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί μήλο της έριδας για πολλές από τις ιδιωτικές εταιρείες real estate, καθώς στο παρελθόν οι όποιες προσπάθειες είτε διακόπηκαν είτε αναβλήθηκαν είτε μεταφέρθηκαν.

> Αν το αποδέχονταν, θα ήταν σαν να πριόνιζαν το κλαρί πάνω στο οποίο κάθονται! Κάτι παραπάνω από όλους εμάς, τους «κοινούς θνητούς», θα ήξερε η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όταν είχε θέσει όρο συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αspis Βank τη μη εμπλοκή των παλαιών μετόχων, όπως είναι η προβληματική πλέον εταιρεία Commercial Value.

> ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕbank, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ… και έχει ο Θεός! Απορίας άξιον ποιο θα είναι τελικά το ισοζύγιο των κυβερνητικών μέτρων για τις εισηγμένες κρατικές επιχειρήσεις, καθώς από τη μια η διαμόρφωση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας αναμένεται να τις επηρεάσει αρνητικά και από την άλλη οι περικοπές σε επιδόματα – δώρα μάλλον θετικά.

> Πώς αλλιώς θα καθυστερήσει η χορήγηση του υπόλοιπου 40% των επιδοτήσεων στους αγρότες; Μετά την ΠΑΣΕΓΕΣ, λόγω της γνωστής φιλίας Μπατζελή – Καραμίχα, «στο κόλπο» μπήκε άθελά της και η Κομισιόν, επιλέγοντας όλως τυχαίως δειγματοληπτικούς ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

> Στοχεύουν τους συνήθεις υπόπτους… τον λαό, επομένως ούτε πρωτοτυπούν, ούτε από δικαιοσύνη διέπονται! Η αποβιομηχάνιση που έφερε η παγκοσμιοποίηση, το κοινό νόμισμα το οποίο αφαίρεσε από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης το «όπλο» της υποτίμησής του και η πολιτική των «μεγάλων» να σπρώξουν την ανταγωνιστικότητά τους ενάντια στις αντοχές των «μικρών», πιέζουν ολοένα και περισσότερο τις οικονομίες του Νότου της Ευρωζώνης.

> Τζάμπα μάγκες… για λαϊκή κατανάλωση! Στις 28/2 ρωτούσαμε το οικονομικό επιτελείο «αν γνωρίζει ότι υπάρχει συντελεστής 4,5% στον οποίο εντάσσεται μόνο ο κλάδος των εκδοτικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να έχουν μόνιμα πιστωτικό υπόλοιπο και απαιτήσεις επιστροφής από το Δημόσιο» και μία εβδομάδα αργότερα ο κ. Πεταλωτής ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί στο… άκρως εντυπωσιακό 5%.

> Από τον ΣΜΕΧΑ… με αγάπη! Μετά την αύξηση του ΦΠΑ, μονόδρομος θα πρέπει να θεωρείται πλέον η κατάργηση των φόρων: 1) 0,15% στις πωλήσεις των ξένων μετοχών, 2) 40% στους τόκους των εταιρικών ομολόγων 3) 20% στο forex και 4) 40% στα δομημένα προϊόντα.

> Σαν τον γιατρό που επιμένει σ’ ένα φάρμακο, επειδή τον πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία! Αληθεύει ότι η πραγματογνωμοσύνη για τον προσδιορισμό της εύλογης αξίας της εταιρείας Γερμανός, κατά τον χρόνο εξαγοράς της από την COSMOTE, ανατέθηκε σε ελεγκτή που στο παρελθόν είχε εργαστεί σε εταιρεία ορκωτών η οποία παρακολουθούσε επ’ αμοιβή τους ισολογισμούς τής εν λόγω ιδιωτικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών;

> Με τα χαρτιά στο χέρι έμειναν όσοι έσπευσαν να γευτούν το δέλεαρ του κέρδους που πρόσφερε το κερδοσκοπικό γαϊτανάκι στη μετοχή της! Περίπου δέκα χρόνια μετά τη χρηματιστηριακή φούσκα και ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου, με αφορμή τις εξελίξεις στην εταιρεία ΕΝΚΛΩ, ζήτησε εκ νέου θεσμική θωράκιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, καθώς οι εποπτικές αρχές και η Πολιτεία όφειλαν να είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του Λαναρά.

> Ελλάς Ελλήνων… Τραπεζιτών! Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τους σκοπέλους του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των χρεών, πόσες από τις εγχώριες τράπεζες έχουν ήδη «πουλήσει-μεταφέρει» τις οφειλές των δανείων τους σε αλλοδαπές εταιρείες – θυγατρικές, με έδρες σε φορολογικούς παραδείσους;

> Μετά τους δημοσιονομικούς, ακολουθούν και οι επενδυτικοί έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής! Πόσα από τα έργα που εντάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο ΚΠΣ ήταν επιλέξιμα με βάση τους κοινοτικούς κανόνες; Σε ποιο βαθμό υλοποιήθηκε η κρατική μας συνεισφορά σε αυτά;

> Η σοσιαληστρική διακυβέρνηση δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χορό των εκατομμυρίων που βρίσκεται πίσω από την πράσινη μόδα, επιβαρύνοντας τους πολίτες με πράσινα κόστη, τέλη, φόρους κ.λπ.! Η πιθανή έγκριση των Τιμολογίων Ελέγχου της ΔΕΗ από τη Ρυθμική Αρχή Ενέργειας, σε συνδυασμό με την κυβερνητική απόφαση για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης, αναμένεται να καταστήσουν ακριβότερο το ηλεκτρικό ρεύμα για τα μεσαία νοικοκυριά και τους αγρότες.

> Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά… με την κατάσταση να είναι έκρυθμη και να αναζητείται πυροσβέστης για να σβήσει τη φωτιά! Αληθεύει ότι κάποιες από τις εγχώριες εμπορικές τράπεζες αρνήθηκαν μεσοβδόμαδα να δανείσουν ορισμένες συνεταιριστικές, πιέζοντας για υψηλότερα επιτόκια από τα προσυμφωνημένα;

> Ενδεχόμενη αποχώρηση της Εμπορικής από το χρηματιστηριακό ταμπλό θα αποτελέσει πλήγμα για την «αξιοπιστία» και το «γόητρο» της Σοφοκλέους! Τι και αν είναι εισηγμένη από το 1909, τι και αν ανήκει στον ισχυρότερο κλάδο της αγοράς, εν τούτοις η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό της Credit Agricole, τις συνεχείς αγορές ιδίων μετοχών και την επικείμενη κάλυψη των τυχόν αδιάθετων, αναμένεται να την οδηγήσει εκτός ΧΑ.

> Έναν μήνα μετά το δημοσίευμά μας (7/2), όπου ρωτάγαμε τον κ. Σαχινίδη αν γνωρίζει «ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 2859/2000 το πιστωτικό υπόλοιπο του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας επιστρέφεται χωρίς έλεγχο, κατά 90% του αιτούμενου ποσού, με βάση την υποβαλλόμενη κατάσταση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά» και ο κ. Παπακωνσταντίνου μεσοβδόμαδα (3/3) προχώρησε σε πάγωμά τους μέχρι τις 31 Μαΐου 2010.

> Επηρεάζονται οι τιμές τόσο των καινούργιων, όσο και των μεταχειρισμένων… αυτοκινήτων! Τα νέα μέτρα επιφέρουν επιβάρυνση αφενός στην εισαγωγή του φόρου πολυτελείας στα οχήματα εργοστασιακής αξίας άνω των 17.000 ευρώ και αφετέρου στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 19% στο 21%.

> Ενός κακού μύρια έπονται! Σε «τσουνάμι» ανατιμήσεων θα μεταφραστεί η αύξηση του ΦΠΑ καθώς μεταξύ άλλων προκαλεί αφαίμαξη στα εισοδήματα των νοικοκυριών και καθίζηση στη ζήτηση, επηρεάζοντας τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Και όλα αυτά ενώ 1) ανάλογη κίνηση στο πρόσφατο παρελθόν, περιόρισε σημαντικά τόσο την κίνηση όσο και τα φορολογικά έσοδα, και 2) σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ η χώρα μας κατέχει ήδη «θλιβερές πρωτιές» στις αυξήσεις τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι οι οδικές μεταφορές, η βενζίνη, ο σιδηρόδρομος, κ.λπ.

> Φαύλος κύκλος! Η ΕΚΤ εξετάζει τον επαναδανεισμό των τραπεζών με κάποια από τα κεκαλυμμένα ομόλογα που εξαγόραζε από αυτές, έτσι ώστε με τη σειρά τους να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για να δανειστούν τα κονδύλια που χρειάζονται.

> Κερδίζει στήνοντας τη φούσκα… κερδίζει και ξεφουσκώνοντάς την! Τι και αν το μεσημέρι η Moody’s Investors Service θριαμβολογούσε για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης (περικοπές μισθών, αύξηση των ορίων συντάξεων, κ.λπ.), εντούτοις το απόγευμα ανακοίνωσε πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε εγχώριων τραπεζών.

> Από την κωμωδία στο δράμα… Δεν μας αφήνει παραπονεμένους αυτή η κυβέρνηση! Η ανικανότητα του κράτους και η αδιαφορία των εποπτικών αρχών, να διαφυλάξουν τις περιουσίες των ασφαλισμένων, οδήγησαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Προσφυγή στο Πρωτοδικείο κατέθεσαν οι επενδυτές της Aspis Capital, ζητώντας την εγγραφή προσημειώσεων και υποθηκεύσεων σε περιουσιακά στοιχεία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου και μελών της οικογενείας του.

> Για το «τοκογλυφικό» premium, το «καπέλο» των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, την απίστευτη επιβάρυνση των φορολογούμενων… ούτε λόγος! «Η έκδοση πέτυχε…», «… συγκεντρώθηκε υψηλό ποσό προσφορών…», «… το Δημόσιο επέλεξε να δώσει μεγαλύτερο premium στους αγοραστές…», «… ούτε ένα ευρώ της έκδοσης σε hedge funds…» και άλλα τέτοια «καραγκιοζιλίκια» από τα «ντελίβερι μπόις» της δημοσιογραφίας, τους «κατά παραγγελία γραφιάδες», τις τηλεοπτικές «περσόνες», τις «κολομπίνες» του οικονομικού ρεπορτάζ.

> Αλλάζουν οι καιροί και οι επενδυτικές στρατηγικές! Οι διαχειριστές κεφαλαίων κατά τις δημόσιες εγγραφές αφενός αναζητούν επιχειρήσεις που δεν εισάγονται για να έχουν μόνο πρόσβαση στον εύκολο δανεισμό και αφετέρου αντιτίθενται στις επιθετικά τιμολογημένες που σκοπό έχουν την αποπληρωμή των χρεών τους.

> Η ζημία έχει ήδη γίνει σε επίπεδο ψυχολογίας! Πιο επίφοβα χαρακτηρίζονται τα καταναλωτικά δάνεια, στα οποία οι τράπεζες δεν έχουν εξασφαλίσεις, έπονται τα δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα, καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα στεγαστικά και τα δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

> Κυριότητας των κληρονόμων του αποβιώσαντος κ. Παντελή Σφηνιά! Με max 12μήνου τα 4,58 ευρώ και min τα 2,80, η Alpha Bank αποφάσισε να εκποιήσει τις 378.300 ενεχυριασμένες μετοχές έκδοσης της εταιρείας Μινωικές Γραμμές πέριξ των 3,32.

> Φορολογικά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, κεφαλαιακά τα οφέλη! Η Ευρωπαϊκή Πίστη προχώρησε στη συγχώνευση των θυγατρικών της εταιρειών ΑΕΔΑΚ Ευρωπαϊκή Πίστη και ΑΕΠΕΥ Ευρωπαϊκή Πίστη Finance, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

> Τα καλά και συμφέροντα! Η ισοτιμία του γουάν αποτελεί για χρόνια σημείο τριβής στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Πεκίνου. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το φθηνό γουάν φταίει για την επιδείνωση του αμερικανικού εμπορικού ισοζυγίου, καθώς συμβάλλει στην αύξηση των κινεζικών εξαγωγών.

> Σαν κάποιοι να ήξεραν… το τι μέλλει γενέσθαι! Προηγήθηκαν οι ενδοομιλικές συναλλαγές των 365.000 μετοχών της εταιρείας Βωβός, ακολούθησε το μίνι ράλι στην τιμή της μετοχής, στη συνέχεια έγινε η απαραίτητη διόρθωση και τέλος ανακοινώθηκε η συμβιβαστική πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο σχέδιο ανάπλασης του Βοτανικού, στρώνοντας έτσι το έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση του τραπεζικού δανεισμού και για ένα νέο ακόμη «παιχνίδι» στη μετοχή.


Σχολιάστε εδώ