Ωριμάζει η διαγραφή της Ντόρας

ΠΡΟΟΙΜΙΟ της… επερχόμενης ρήξης –οριστικής κατά τα φαινόμενα– στις σχέσεις Αντ. Σαμαρά και Ντ. Μπακογιάννη θεωρούν στη Ν. Δημοκρατία την τελευταία κρίση που προκλήθηκε με αφορμή την επίσκεψη της τέως υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο. Προϊόντος του χρόνου καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι η συμβίωση δείχνει σχεδόν αδύνατη, ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου η διαγραφή της κ. Μπακογιάννη. Χαρακτηρίζουν μάλιστα ορόσημο το συνέδριο του ερχόμενου Ιουνίου, οπότε «κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του».

Στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν πλέον τη δυσφορία τους για την τακτική που ακολουθεί η τέως υπουργός –να κινείται αυτόνομα χωρίς καμιά συνεννόηση με το κόμμα–, με στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά να σημειώνουν ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση». Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η επισήμανση αρμόδιων παραγόντων του κόμματος ότι «το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Σαμαρά είναι να έχει μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με την κ. Μπακογιάννη», αλλά «είναι στο χέρι της τι τελικά θα επιλέξει».

Επισήμανση που μοιάζει λιγότερο με προειδοποίηση και περισσότερο με τελεσίγραφο προς την πλευρά της τέως υπουργού, ότι στην επόμενη «πρόκλησή» της η απάντηση της ηγεσίας θα είναι άμεση και δυναμική! Τις τελευταίες ημέρες δείχνει να ωριμάζει στη Ρηγίλλης η ιδέα της διαγραφής, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη δεχτεί σχετικές εισηγήσεις, με το σκεπτικό ότι η «άλλη πλευρά» δεν πρόκειται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αλλά θα συνεχίσει την προσωπική στρατηγική της. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι μια διαγραφή μπορεί να προκαλέσει προσωρινά αναταράξεις, αλλά μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για το κόμμα, όσο και για το προφίλ του ίδιου του κ. Σαμαρά. Υπενθυμίζουν μάλιστα το παράδειγμα του προκατόχου του Κ. Καραμανλή, ο οποίος ελάχιστους μήνες μετά την ανάδειξή του στην αρχηγία προχώρησε στη διαγραφή έξι προβεβλημένων στελεχών (Σουφλιά, Μάνου, Ανδριανόπουλου κ.ά.).

Οι συνθήκες εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας δεν είναι σήμερα ίδιες, αλλά η συγκεκριμένη εξέλιξη μοιάζει να είναι μονόδρομος.

Η στάση της κ. Μπακογιάννη στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία («Διαφωνώ, αλλά θα

υπογράψω την πρόταση της ΝΔ για να μη λένε ότι κάνω αντάρτικο») είχε προκαλέσει εκνευρισμό στη Ρηγίλλης, αλλά εκείνο που τους εξόργισε ήταν το ταξίδι της στην Κύπρο. Μία μόλις εβδομάδα μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Λευκωσία, αλλά –το κυριότερο– χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το κόμμα. «Μας κάνει εντύπωση η αντίδραση της ηγεσίας για το ταξίδι» ήταν η απάντηση από το περιβάλλον της τέως υπουργού, συνεργάτες της οποίας σημείωναν ότι «δεν είναι δυνατόν μια τέως υπουργός Εξωτερικών να παίρνει άδεια για να κάνει ένα ταξίδι εντός ή εκτός Ελλάδος». Κι αυτό είναι αποκαλυπτικό των διαθέσεων της κ. Μπακογιάννη για το επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ήδη οργανώνει το γραφείο της με την προοπτική να λειτουργεί όλο και περισσότερο ως… ανεξάρτητη πολιτική προσωπικότητα, παρά ως στέλεχος της ΝΔ υπό τις οδηγίες του κ. Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτεί «think tank», το οποίο θα της εισηγείται συγκεκριμένες δημόσιες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. Σε κάθε ευκαιρία δε και στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες αναφέρει ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να φτιάξει ένα «προσωποπαγές κόμμα» στο οποίο δεν θα έχουν θέση όσοι έχουν διαφορετικές απόψεις.


Σχολιάστε εδώ