ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

// Συμμερίζεσθε τους φόβους ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην πορεία των
εθνικών μας θεμάτων (Μακεδονικό, Αιγαίο, Κύπρος);

– Υπάρχει το προηγούμενο του 1893, όταν ο Χαρ. Τρικούπης ομολόγησε στη Βουλή των Ελλήνων το περίφημο «Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμε». Ωστόσο, η Ελλάδα όχι μόνον δεν απεμπόλησε τα εθνικά της δικαιώματα, κεκτημένα και κυριαρχία, λόγω πιέσεων, αλλά στα επόμενα χρόνια και μάλιστα σε πολύ δυσκολότερες συγκυρίες από τις σημερινές, τα υπερασπίσθηκε με κάθε τρόπο. Γιατί να μην πράξει το ίδιο τώρα;
Η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα από όπου και αν προέλθει (ευρωπαϊκές ή άλλες διεθνείς τράπεζες) δεν πρέπει να συνδεθεί με υποχωρήσεις σε σχέση με το Σκοπιανό ή τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατά τον ίδιο τρόπο που οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στα Σκόπια ή στην Τουρκία δεν επηρεάζουν τις θέσεις τους στην εξωτερική τους πολιτική.
// Ο Ελληνισμός των ΗΠΑ, σε αντιδιαστολή με το παρελθόν, παρουσιάζει σήμερα
μία οργανωτική αδράνεια και ως εκ τούτου μειωμένη αποτελεσματικότητα για την υπεράσπιση των εθνικών μας Θεμάτων;

– Η δύναμη των ομογενών στις ΗΠΑ έγκειται στην ψήφο τους ως αμερικανών πολιτών και όχι στη δράση τους ως μελών εθνικών ή εθνικοτοπικών οργανώσεων. Ως αμερικανοί πολίτες και ως ψηφοφόροι έχουμε δύναμη να εκφράσουμε αιτήματα, με την προϋπόθεση πάντοτε ότι αυτά εξυπηρετούν και τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ως μέλη εθνικών ομάδων ή οργανώσεων δεν είναι δυνατόν να πείσουμε, διότι σαφέστατα προωθούμε ελληνικά συμφέροντα και μόνον. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος της Ομογένειας μπορεί να είναι βοηθητικός και υποστηρικτικός στις επιδιώξεις της Ελλάδας. Για παράδειγμα, οι οργανώσεις μπορούν να κινητοποιήσουν τα μέλη τους να στείλουν επιστολές στην αμερικανική διακυβέρνηση. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση μεριμνά για την ενημέρωση των ηγετών της στα θέματα που προωθεί, για τις συγκεκριμένες επιδιώξεις της και θέσεις. Διαφορετικά η αυθόρμητη δράση των ομογενών πολλές φορές, όπως έχει αποδειχθεί την τελευταία δεκαετία, έχει αρνητικό ή και μηδενικό αποτέλεσμα, καθώς διαφορετικές ομάδες προωθούν διαφορετικές θέσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή ως ΣΑΕ ΗΠΑ αναλάβαμε πρωτοβουλία για συναντήσεις ηγετών της οργανωμένης Ομογένειας και επιφανών Ελληνοαμερικανών με τον πρώην και τον νυν πρέσβη της Ελλάδας. Το υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να μεριμνήσει για την ενθάρρυνση τέτοιων forum με τακτική επικοινωνία.


Σχολιάστε εδώ