Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Παπανδρέου
Συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τoυς αναχώρησαν από την καγκελαρία ο Γιώργος Παπανδρέου και το κυβερνητικό κλιμάκιο μετά τη συνάντηση και τις δηλώσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε μεν δανεικά από τη Γερμανία, αλλά πολιτική στήριξη, η οποία φαίνεται να μη βρήκε απόλυτη ανταπόκριση αλλά του δίδεται με δόσεις… και ανάλογα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το οδυνηρό πακέτο των σκληρών μέτρων που έλαβε προχθές, το οποίο μάλιστα η γερμανίδα καγκελάριος το αποδέχθηκε και το χειροκρότησε κιόλας!
Ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού ευχαρίστησε πολλές φορές την κ. Μέρκελ για τη συνάντησή τους, έκανε σαφές πως αυτό που ζητάει είναι μόνο πολιτική στήριξη, ενώ στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες έθεσε στη γερμανίδα καγκελάριο την προοπτική του ΔΝΤ σε περίπτωση που δεν κερδηθεί η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική κρίση, ωστόσο οι συνεργάτες του δεν αναφέρουν τι του απάντησε η κ. Μέρκελ. Από τις απαντήσεις της όμως στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων φάνηκε πως η προοπτική του ΔΝΤ είναι εφιάλτης και για τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Εξ ου και η δήλωση της Μέρκελ ότι κατανοεί τις προσπάθειες του ελληνικού λαού με τις θυσίες που του επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν, μετά τις δηλώσεις των δύο, ότι ο Παπανδρέου είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση αυτή, καθώς βρέθηκε κοινός τόπος για την προώθηση κοινής πολιτικής, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το ανακοινωθέν που εκδόθηκε και από τις δύο κυβερνήσεις για μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, όπως η μετανάστευση, η πολιτική προστασία, το περιβάλλον κ.ά., ενώ μεγάλη σημασία δίνουν στα όσα είπε η Μέρκελ για την κοινή μάχη που θα δώσουν στην Κομισιόν κατά της κερδοσκοπίας και για τη στήριξη του ευρώ. Επομένως, έλεγαν οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, «φύγαμε ικανοποιημένοι από το Βερολίνο».
Εντύπωση πάντως δημιουργήθηκε όταν η γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε για την πρόταση ευρωβουλευτών που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας για πώληση ελληνικών νησιών που ενδεχομένως να καλύψει την τρύπα του χρέους.
Η ίδια απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στον Γιώργο Παπανδρέου, που αντί να κόψει κάθε συζήτηση και να φανεί αυστηρός, μη δεχόμενος το παραμικρό, απάντησε επί της ουσίας σημειώνοντας ότι η χώρα μας διαθέτει πολλά νησιά με ήλιο και τουρισμό, καλώντας παράλληλα τους γερμανούς τουρίστες να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα.
Έκανε μάλιστα και λογοπαίγνιο, ονομάζοντας Green islands τα Greek islands (απαντούσε, βλέπετε, στα αγγλικά), παραπέμποντας στο αγαπημένο του θέμα, την πράσινη ανάπτυξη!
Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού προκάλεσε συζητήσεις και σχολιάστηκε ιδιαίτερα, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η χώρα μας δέχεται καθημερινά εντονότατη κριτική και επιθέσεις από τον γερμανικό Τύπο. Η γερμανίδα καγκελάριος πάντως, σε σχετική ερώτηση, διαχώρισε τις επιθέσεις του Τύπου της Γερμανίας από τη στάση της κυβέρνησής της. Ο κ. Παπανδρέου, πριν από τη συνάντηση μαζί της και σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», απάντησε στις επιθέσεις της «Bild»: «Δεν είναι στο DNA των Ελλήνων η απατεωνιά, όπως δεν είναι και στο DNA των Γερμανών ο εθνικοσοσιαλισμός».