Στους δρόμους κάθε μέρα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι!

Περίοδος συγκρούσεων και αστάθειας ξεκίνησε από την ώρα της ανακοίνωσης των μέτρων. Έτσι η αναμέτρηση προοιωνίζεται συνεχής και σκληρή και πρώτο δείγμα της αποφασιστικότητας των εργαζομένων να ματαιώσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αποτελεί η διαπαραταξιακή απόφαση των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οπότε και θα παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Και από αύριο ξεκινούν κλαδικές απεργίες εικοσιτετράωρες ή διαρκείας που θα αποδιοργανώσουν τα πάντα.

Με τα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ:

• Γίνονται φτωχότεροι εδώ και τώρα μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι, ενώ παραπέμπεται για το μέλλον η φορολογία στις εξωχώριες (off shore) εταιρείες, στα υπερκέρδη τραπεζών και επιχειρήσεων, στην εκκλησιαστική περιουσία κ.λπ., όπως τόσο ωραία τα έλεγε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Το γεγονός ότι «θα» φορολογηθούν οι προαναφερόμενοι τομείς, πλην των γνωστών «κορόιδων» που θα πληρώσουν, όπως είπε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις (;) που παρατηρούνται στη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών κατά της φοροδιαφυγής (15 δισ. ετησίως), των οφειλών από τον ΦΠΑ (6,5 δισ.) και τις ανείσπρακτες οφειλές του Δημοσίου (40 δισ.), οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή η μονομέρεια των μέτρων.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος επικρίνει τα μέτρα ως νεοφιλελεύθερα-νεοσυντηρητικά και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά ούτε από τους δημόσιους υπαλλήλους ούτε από την κοινωνία. Ως προς την κυνικότητα με την οποία ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι τα μέτρα είναι μόνιμα και το «μήνυμα» του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, σύμφωνα με το οποίο «προς το παρόν» οι μειώσεις και οι περικοπές δεν αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, το σύνολο των συνδικαλιστικών δυνάμεων (ΠΑΣΚΕ – ΠΑΣΚ / ΔΥ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση) προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι: «Παίζει με τη φωτιά καθώς διακυβεύεται η ίδια η πολιτική επιβίωσή της, γιατί οι εργαζόμενοι θα είναι συνεχώς στους δρόμους και σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με άμεση επίπτωση την ακύρωση του εισπρακτικού στόχου των μέτρων».

Ο καθηγητής και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης προειδοποιεί την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο ότι η δέσμη των μέτρων που εξαγγέλθηκαν, εφόσον εφαρμοστούν, θα έχει τραγικά αποτελέσματα:

Βαθιά ύφεση, μείωση εισοδημάτων, μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας, κλείσιμο –κυρίως– μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, πρόβλημα στη ρευστότητα των τραπεζών.

Το κοινωνικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο – χώρια από την επικινδυνότητα που ενέχει η όξυνση και η αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικού συστήματος και πολιτών, αλλά και του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ σοσιαλιστών και «εκσυγχρονιστών» εντός του ΠΑΣΟΚ και της πλήρους διάστασης που σημειώνεται μεταξύ της πλειοψηφούσας κυβερνητικής άποψης και των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Κι αυτήν τη φορά η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΠΑΣΚ / ΔΥ δεν μοιάζει διατεθειμένη να βάλει πλάτη για να περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα στο όνομα του «κομματικού πατριωτισμού», αφενός γιατί και το ίδιο το κόμμα δεν επικροτεί τις συνταγές κυβέρνησης και Βρυξελλών, αφετέρου γιατί είναι άμεσες και ολέθριες οι συνέπειες των μέτρων για μισθωτούς και συνταξιούχους και ακόμη και η υποψία ανοχής τους θα σήμαινε και τη συνδικαλιστική της απαξίωση.

Ειδικότερα για την ΠΑΣΚΕ, το επικείμενο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ που αρχίζει τις εργασίες του στις 18 Μαρτίου θα αποτελέσει, όπως φαίνεται, το βήμα τής πιο επίσημης υπογράμμισης της αντίθεσής της με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Και ενδεχομένως να δρομολογήσει μια μακρόχρονη ψυχρότητα με το κυβερνών κόμμα, με συνέπειες που τώρα δεν μπορεί να προβλεφθούν.

Ως προς το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, αν κάποιος από τους κυβερνητικούς παράγοντες άκουγε (σ.σ.: βεβαίως σίγουρα το πληροφορήθηκαν) τους προέδρους ομοσπονδιών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ να μιλούν για «τα κατορθώματα» της κυβέρνησης που ούτε κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα τολμούσε να επιχειρήσει, θα εισέπραττε τα μηνύματα των καιρών, όπως και τις απειλές που εξαπολύονται εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος.

Ο νόμος πια που ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή την Παρασκευή και παρεμβαίνει με το πρώτο κιόλας άρθρο του στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οδηγεί και πάλι σε επιστροφή στις μέρες του ’85 με τον Κώστα Σημίτη ως υπουργό Συντονισμού. Όπως και τότε, έτσι και τώρα ομαδικές θα είναι οι προσφυγές των συνδικάτων των ΔΕΚΟ στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας στις οποίες θα καταγγέλλουν ως αντισυνταγματικό το σχετικό άρθρο που κατεδαφίζει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Δεν θα περάσουν τα μέτρα» διαμηνύουν με κάθε τρόπο μικρομεσαίοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, προειδοποιώντας για γενικευμένη κοινωνική αντίδραση την οποία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, «ακούει αλλά δεν βλέπει». Αν πάντως διαβάζει, έστω, πληροφορούμε τον κ. αντιπρόεδρο ότι:

•Την Πέμπτη το μεσημέρι «καρφίτσα» δεν έπεφτε στα γραφεία της ΓΣΕΕ, όπου έσπευσαν εκατοντάδες συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι απαιτώντας να κηρυχθούν απεργίες διαρκείας. Τέτοια συγκέντρωση στο κτίριο της Πατησίων χρόνια είχαμε να δούμε, ενώ τόσο ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος όσο και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Στάβη Σαλουφάκου (υπήρξε και υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ), ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος Μεταξία Στεκουλέα και άλλοι επιφανείς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, καλούσαν και κήρυσσαν κινητοποιήσεις των οργανώσεών τους. Με την ίδια αποφασιστικότητα για την ανάγκη απόκρουσης των μέτρων, εμφανίστηκαν ευθυγραμμισμένοι και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Τσαλικάκης και ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση) αλλά και το μέλος της ΕΕ και Συνομοσπονδίας Στ. Κούτρας (ΠΑΜΕ) που ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του Μετώπου, ενώ οι άλλοι συνδικαλιστές ζητούσαν ενωτική δράση.

•Από τα ξημερώματα της Πέμπτης μεγάλη ομάδα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κατέλαβε το υπουργείο Οικονομίας, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέλαβαν οι «μετέωροι» πρώην εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή.

•Οι συνταξιούχοι βρέθηκαν στους δρόμους την Τετάρτη μόλις ανακοινώθηκε το «πάγωμα» των συντάξεών τους, που θα μειωθούν δραστικά, εξαιτίας της επιβολής των έμμεσων φόρων, για τους οποίους ο πρωθυπουργός έλεγε (πάντα προεκλογικά) ότι είναι οι πιο άδικοι φόροι. Την ίδια μέρα έξω από το υπουργείο Εργασίας έφτασαν οι απλήρωτοι επί 10 μήνες εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

•Όσο για την Παρασκευή, μέρα ψήφισης του νόμου [και αφού πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα μαζικές συγκεντρώσεις (ξεχωριστά) του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ με συμμετοχή της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην πρώτη εκδήλωση και του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη], τα λόγια είναι περιττά. Η Αθήνα από το πρωί δονούνταν από συλλαλητήρια, πορείες, διαδηλώσεις κ.λπ., ενώ κανένα μαζικό μεταφορικό μέσο δεν κυκλοφορούσε, στις 11 «έκλεισε» ο δημόσιος τομέας, ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούσε και η ΓΣΕΕ στον ιδιωτικό τομέα.

Και έπονται ακόμη πολλά για πολύ χρόνο, οπότε όσοι βαυκαλίζονται ότι «μπόρα είναι και θα περάσει» ας προετοιμαστούν για πλήρη διάψευσή τους. Ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος εκεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση να αποφασίσει ο καθένας «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».


Σχολιάστε εδώ