στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Είναι δύσκολο να πείσεις μερικά εκατομμύρια πολίτες να δεχθούν αιματηρές περικοπές στα έσοδά τους, σφικτή έως… ασφυκτική πίεση στην καθημερινότητά τους, στον τρόπο ζωής τους, στην αγοραστική τους δύναμη. Εάν το επιτύχεις όμως, έχεις παράλληλα «κλειδώσει» και την αγορά σου από τις κερδοσκοπικές πιέσεις, από τις «ορέξεις» των πάσης φύσεως διαχειριστών, επενδυτών και «ειδικών», που όπως κάθε λογικός τυχοδιώκτης στρέφονται σε πολύ πιο «εύκολους» στόχους.
δ Λογικά, λοιπόν, η ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων, που ομοίως λογικά θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να λάβει πολιτική -και έμπρακτη;- στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα πρέπει να οδηγήσει και σε άμβλυνση των πιέσεων που ασκούν μέχρι την ύστατη ώρα στην αγορά τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που έδιναν όλον αυτόν τον καιρό τον τόνο των εξελίξεων στο ΧΑ.
δ Σε μια πρώτη αντίδραση-μήνυμα την Τρίτη, δηλαδή προτού καν ανακοινώσει η κυβέρνηση το νέο «πακέτο», καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση στα spreads των ομολογιακών εκδόσεων, που προανήγγειλε την τακτική που θα ακολουθηθεί εφεξής στις επόμενες «δανειακές ανάγκες» της χώρας. Είτε μόνοι μας είτε με την αρωγή των εταίρων και πιστωτών μας θα… πάρουμε ανάσα. Μια ανάσα που να σημειωθεί ότι έχει ήδη φέρει και αύξηση συναλλαγών στο ΧΑ. Μεσοβδόμαδα!
δ Εάν λοιπόν δεχθούμε πως τις επόμενες εβδομάδες θα μας «αφήσουν ήσυχους», μήπως είναι η ώρα να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Κι εδώ ας μιλήσει η στατιστική.
δ Η οποία λέει πως τους τελευταίους μήνες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διαπραγματεύεται πλέον με discount έναντι των υπολοίπων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών. Λέει ακόμη πως στην πλειονότητά τους σχεδόν οι εισηγμένες, ιδίως αυτές που πραγματικά κινούνται και «υπάρχουν», κινούνται σήμερα ή κοντά ή και κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους τιμών τους. Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις οι ελληνικές εισηγμένες διατηρούν, έστω και ισχνό, προβάδισμα από πλευράς μερισματικής απόδοσης έναντι των ομοειδών ευρωπαϊκών. Σε απόλυτους αριθμούς τα στοιχεία λένε πως για το 2010 το Ρ/Ε της αγοράς μας είναι γύρω στο 9 με 9,1 όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 12 ή και στο 13.
δ Αυτό σε μια πρώτη ανάγνωση μας λέει πως το ΧΑ και οι μετοχές του είναι αν μη τι άλλο ελκυστικές. Είναι όμως έτσι; Πολλά τα σενάρια, με το πλέον αρνητικό να διατείνεται πως, εάν η ύφεση συνεχισθεί ή επιδεινωθεί (με δεδομένο ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταθέσει η κυβέρνηση προβλέπει τις… ισχνότερες αγελάδες από τη Μεταπολίτευση και μετά!), τότε τα σημερινά συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών τίτλων θα εξανεμισθούν.
δ Μέχρι τότε όμως η πραγματικότητα είναι μία: Διαθέτουμε μια αγορά που φαίνεται να έχει δοκιμάσει τα χειρότερα, ξέρουμε τι μας περιμένει και δεν τρέφουμε αυταπάτες και εν τέλει όσοι έχουν ρευστότητα και… αντοχές τώρα πρέπει να δοκιμάσουν!
δ Μόνη αμφιβολία του γράφοντος είναι το κατά πόσον αυτοί που έχουν ρευστότητα είναι οι ιδιώτες μικροεπενδυτές. Απίθανο δεν σας μοιάζει;
ΥΓ.: Οι αναλύσεις των εγχώριων ΑΧΕΠΕΥ «δείχνουν» μια αξιοσημείωτη σταθερότητα -παρά την κρίση- στα γενικότερα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, έτσι όπως διαφαίνονται από τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις τριμήνων. Υπολογίζεται πως για το σύνολο της χρήσης 2009 οι εισηγμένες θα ανακοινώσουν καθαρή κερδοφορία περί τα 6 δισ. ευρώ. Όσο δηλαδή ανακοίνωσαν και το 2008, όταν θεωρητικά η κρίση δεν είχε χτυπήσει τόσο δυνατά την πόρτα μας. Υπομονή όμως, όλα θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όταν και λήγει η προθεσμία δημοσίευσης αποτελεσμάτων των εισηγμένων. Κι αυτές που ακόμα ΔΕΝ έχουν δημοσιοποιήσει αποτελέσματα ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν τη διαφορά…


Σχολιάστε εδώ