Σκορποχώρι θυμίζει η κυβέρνηση

Η εξαγγελθείσα επιδρομή ενάντια στα λαϊκά στρώματα ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα μιας κυβέρνησης που εμφανίζει έντονα συμπτώματα «γήρανσης» πριν καν συμπληρώσει έξι μήνες δράσης.

Και τα όσα έγιναν, τραγελαφικά και οπερετικά, μεταξύ υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μεταξύ υπουργών και ακόμα μεταξύ μελών της κυβέρνησης και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, και μάλιστα στη Βουλή (πλην μίας εξαίρεσης), έδειξαν περίτρανα το τεράστιο έλλειμμα συντονισμού αλλά και γνώσης ρόλων ενός εκάστου των εμπλακέντων.

Βέβαια, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ βασικά απέκρυψαν αυτήν την οπερετική κυβερνητική εικόνα. Αλλά όσες… φιλότιμες προσπάθειες κι αν κατέβαλαν, δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν το πελώριο έλλειμμα συνοχής, αλληλεγγύης, στοιχειώδους συνεννόησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, την ίδια στιγμή που ο Γιώργος εμφανίζει την εικόνα τού… «απλώς προεδρεύω», μάλλον ούτε καν αυτήν, αφού την έχει εκχωρήσει κατά περίπτωση στον Πάγκαλο ή στον Παμπούκη!

Πάντως και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η απίστευτα (;) «χοντρή» κόντρα μεταξύ της υπουργού Οικονομίας και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το επεισόδιο μεταξύ της υπουργού Οικονομίας και του υπουργού Οικονομικών την Πέμπτη στη Βουλή είχαν αποτέλεσμα:

• Να υποβάλει την παραίτησή της (για άλλη μια φορά) η Λ. Κατσέλη στον πρωθυπουργό, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, διαμαρτυρόμενη έντονα για το επεισόδιο με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όχι μόνο την άφησε ακάλυπτη στις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της τροπολογίας για τις τιμές των φαρμάκων, αλλά και σε έντονο ύφος τής είπε, όταν συναντήθηκαν σε διάδρομο της Βουλής, «πας να μας διαλύσεις»! Ο Γ. Παπανδρέου δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση, αλλά σε έντονο ύφος απαίτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας να τα βρουν επιτέλους μεταξύ τους και να αποκτήσουν ένα modus vivendi, αφού οι καβγάδες τους πλέον δεν αποτελούν… είδηση!

• Να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, στον οποίο είχε μεταφερθεί το κλίμα ότι δεν θα πέρναγε, αφού θα την καταψήφιζε ικανός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ!

• Να γίνει έξαλλος ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τη στάση των αντιδρώντων βουλευτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με 160 βουλευτές και δεν μπορούμε να περάσουμε μια τροπολογία»!

Πράγματι, τα όσα είχαν διαδραματιστεί λίγο νωρίτερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχαν δείξει μια κυβέρνηση κυριολεκτικά παραπαίουσα, όχι απλώς οπερετικής εικόνας.

Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (αναφέρουμε χαρακτηριστικά τους Μ. Αποστολάκη, Μαν. Σκουλάκη, Π. Κουρουμπλή) είχαν ευθέως προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία με την οποία ρυθμίζονταν οι τιμές των φαρμάκων επειδή ευνοεί τους φαρμακοβιομηχάνους!

Σύμφωνα με την τροπολογία που είχε φέρει η Λ. Κατσέλη, οι τιμές των φαρμάκων θα βγαίνουν στο εξής με βάση τον μέσο όρο τιμών των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης.

Οι αντιδρώντες βουλευτές ζητούσαν να βγαίνουν οι τιμές των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ, αφού έτσι θα προκύπτουν αισθητά χαμηλότερες τιμές. Και την κατηγόρησαν εμμέσως πλην σαφώς ότι στην ουσία κάνει το χατίρι των φαρμακοβιομηχάνων!

Είναι αλήθεια ότι η Λ. Κατσέλη δεν στήριξε πειστικά την τροπολογία της, την οποία και τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει.

Αλλά εκτός από το παραπάνω επεισόδιο η υπουργός Οικονομίας έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο σχέσεων και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.

Τα όσα είχαν συμβεί μία μέρα νωρίτερα στον Πειραιά, κατά την αναγγελία της ίδρυσης φορέα διαχείρισης των λιμανιών της Αττικής, ήσαν επίσης τραγελαφικά.

Στην ουσία, ο Θ. Πάγκαλος δεν την άφηνε να κάνει δηλώσεις ύστερα από αυτόν, με αποτέλεσμα να απολαύσουν όσοι ήσαν εκεί… σκηνές απείρου κάλλους!

Όλοι εναντίον όλων!

Αλλά την ίδια μέρα των επεισοδίων μεταξύ Λ. Κατσέλη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και μεταξύ Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη, σφοδρότατη ήταν η επίθεση που δέχτηκε πάλι από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση των εξαγγελθέντων οικονομικών μέτρων.

Ήταν πολλοί οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που τον κατηγόρησαν ή για ολιγωρία και μεγάλη καθυστέρηση ή για ανακολουθία σε σχέση με τη φυσιογνωμία αλλά και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

Και του επιτέθηκαν με σκληρά λόγια, όπως η Β. Παπανδρέου, ο Γ. Φλωρίδης κ.ά.

Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γ. Παπακωνσταντίνου συγκέντρωσε την αγανάκτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγοι όσοι εντός της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και ότι –ως εκ τούτου– θα αντικατασταθεί μόλις ο Γ. Παπανδρέου αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση.

Πέραν όμως αυτών, είναι γενικότερη η αίσθηση που επικρατεί ότι είναι εμφανέστατο το έλλειμμα συντονισμού, η απουσία ενός κέντρου και στο Μαξίμου αλλά και στην Ιπποκράτους, δεδομένου ότι και η εικόνα του κόμματος εμφανίζεται επίσης απογοητευτική!

Μπορεί ο Γιώργος να έχει αναθέσει καθήκοντα «αντʼ αυτού» κατά περίπτωση στους Θ. Πάγκαλο και Χ. Παμπούκη, αλλά η γενική εικόνα που επικρατεί είναι πως κάθε άλλο παρά πετυχαίνουν να… συντονίζουν, έστω στοιχειωδώς!

Ειδικά δε για τις αγεφύρωτες αντιθέσεις στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η αίσθηση ότι θα πρέπει να… τεθεί υπό επιτροπεία, αφού δίνει προς τα έξω μια εικόνα μεταξύ… ξένων στην ίδια κυβέρνηση!

Ας σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα επεισόδια δεν ήταν τα μοναδικά ούτε αποτέλεσαν την… εξαίρεση.

Διότι την Παρασκευή συνέβη και το άλλο απίστευτο (;), να «αδειάσει», και μάλιστα με τον πιο απαξιωτικό τρόπο, τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Παπουτσής, ο οποίος επίσης φέρεται ειπών ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν «θα μας διαλύσουν»!

Με αφορμή μια ατυχή πράγματι έκφραση του άμοιρου του Σαχινίδη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο θεσμοθετήθηκαν τα μέτρα, ο Παπουτσής σε έντονο ύφος τού είπε:

– Έχετε επίγνωση ποιας κυβέρνησης είστε υφυπουργός;

Και στη συνέχεια τον… τελείωσε με την έκφραση: «Στη θέση που κάθεστε έχουν καθίσει πολιτικοί που έγραψαν ιστορία»!

Οργή και κατά Ραγκούση!

Ούτε όμως το άλλο «πουλέν» του Γιώργου, ο Γ. Ραγκούσης, τα πάει καλύτερα.

Ήδη έχει συγκεντρώσει την οργή των περισσότερων βουλευτών, οι οποίοι τον κατηγορούν για αλαζονεία και περιφρόνηση της ΚΟ.

Δέχεται επίσης σφοδρή κριτική για το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, αλλά και για τον «Καλλικράτη», και όχι μόνο από βουλευτές αλλά και από την ΚΕΔΚΕ ή την ΕΝΑΕ.

Επίσης κατηγορείται για απειρία στον χειρισμό σοβαρών θεμάτων. Για παράδειγμα, αντί να φέρει από τις πρώτες μέρες της θητείας της κυβέρνησης το νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετούνται αλλαγές στην επιλογή των διευθυντών των υπουργείων, με βάση το οποίο θα γίνονταν και οι αλλαγές τους, το φέρνει τώρα, ύστερα από έξι μήνες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!


Σχολιάστε εδώ