Πόλωση στην ΟΝΝΕΔ

Στο πρώτο προσυνέδριο της περασμένης εβδομάδας είχαμε έντονο διάλογο, με πολιτικές προτάσεις και απόψεις, αλλά επικράτησε γηπεδικό κλίμα, με αρκετές εντάσεις και μεταφερόμενους οπαδούς από τις τρεις βασικές υποψηφιότητες. Αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί τα προσυνέδρια Θεσσαλονίκης και Καβάλας, όπου θα συνεχισθεί ο διάλογος και η μάχη εντυπώσεων μεταξύ των υποψηφίων προέδρων της
ΟΝΝΕΔ. Επιπλέον μέσω διάφορων «στρατευμένων» και μη ιστολογίων παρατηρήθηκε και πάλι το φαινόμενο των προσωπικών επιθέσεων μεταξύ υποστηρικτών των υποψηφίων.
Όλο αυτό το πλαίσιο που διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει για τη διαδικασία ο πρόεδρος της ΝΔ και έμπειροι παρατηρητές μάς μεταφέρουν μια αίσθηση ενόχλησης στα υψηλά κομματικά κλιμάκια. Άλλωστε είναι παράλογο από τη μια πλευρά οι υποψήφιοι να ομνύουν στο όνομα του Αντώνη Σαμαρά και από την άλλη να παραβαίνουν τις προτροπές και παρακλήσεις του για καθαρή αντιπαράθεση, με πολιτικό πολιτισμό, χωρίς βρώμικα χτυπήματα. Αν ο ολισθηρός δρόμος που έχουν πάρει οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ και τα επιτελεία τους συνεχισθεί στα δύο προσυνέδρια του Σαββατοκύριακου και στις αρχές της εβδομάδας, ακούμε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ και η ηγεσία του κόμματος θα παρέμβουν δυναμικά πριν από το έκτακτο συνέδριο της νεολαίας που θα γίνει την επόμενη Κυριακή στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επειδή στα Γιάννενα παρατηρήθηκε πολύ έντονα το φαινόμενο των μεταφερόμενων με πούλμαν οπαδών, ο απερχόμενος (και μακροβιότερος…) πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έκανε παρέμβαση ώστε να συμφωνηθεί από τους υποψηφίους η άμεση παύση αυτής της πρακτικής. Πάντως η πλευρά των υποψηφίων πιέζει το κόμμα να αποφασίσει σύντομα για τα οργανωτικά της διαδικασίας εκλογής προέδρου. Η πλευρά Χατζή και η πλευρά Αξιώτη θέτουν ευθέως ζήτημα να υπάρξουν «κάλπες παντού», εννοώντας τα 1.052 εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν για την αντίστοιχη διαδικασία της ΝΔ. Απομένει ακόμη προς απόφαση, μαζί με ορισμένα άλλα σημαντικά ζητήματα, το αν θα έχουν δικαίωμα ψήφου για πρόεδρο ΟΝΝΕΔ οι νέοι κάτω των 18 ετών που ανήκουν στη ΜΑΚΙ και ο τρόπος που θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας γι’ αυτούς.

Εντυπωσιακή πρεμιέρα Χατζή
Αν και δεν έχει σχέση με τα Ιωάννινα, στο πρώτο προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ ο Κώστας Χατζής φάνηκε να παίζει εντός έδρας! Είχε ενάριθμους και φανατικούς υποστηρικτές στην πόλη της λίμνης. Επιπλέον η τοποθέτησή του προκάλεσε τις περισσότερες συζητήσεις. Μέχρι τώρα η παρουσία του δεν ήταν έντονη πολιτικά, αλλά στα Ιωάννινα ξεκίνησε μια στρατηγική προβολής ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων, με «γωνίες» και επιλογές. Ο πολιτικός του λόγος προκαλεί ήδη αντιδράσεις, καθώς συνεπαίρνει πολλούς ΟΝΝΕΔίτες αλλά και απωθείς άλλους. Εστιάζει στις αρχές και τις αξίες της παράταξης, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, και δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα ιδεολογικά ζητήματα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτησή του για τη Βόρεια Ήπειτο, καθώς υποστήριξε ότι η ΟΝΝΕΔ οφείλει να βάλει στην ατζέντα το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, τις ελευθερίες των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι, τόνισε, είναι εθνική μειονότητα στη γειτονική χώρα που χρειάζεται τη φροντίδα της πατρίδας. Πρότεινε τέλος η ΟΝΝΕΔ να αποκτήσει κεντρική δομή Βορειοπηρωτικής Νεολαίας, όπως κάνει με τις οργανώσεις εξωτερικού, και να ιδρύσει τοπικά γραφεία σε πόλεις της Αλβανίας με νέους Βορειηπειρώτες. Χαρακτηριστικό του ύφους της ομιλίας και της εκστρατείας Χατζή ήταν ότι μόλις κατέβηκε από το βήμα του προσυνεδρίου, ένας οπαδός του «αυθόρμητα» τον αγκάλιασε και τον σκέπασε με τη σημαία της ΟΝΝΕΔ, αν και περισσότερο θα ταίριαζε στη σκηνή η ελληνική σημαία. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε την έμφαση που δίνει η πλευρά Χατζή στο ζήτημα των ΜΚΟ, που έχει αναχθεί σε μείζον θέμα της αντιπαράθεσης στη γαλάζια νεολαία. Λόγω της απασχόλησης του έτερου υποψήφιου Ανδρέα Παπαμιμίκου σε ΜΚΟ, συζητείται συνεχώς από όλες τις πλευρές της ΟΝΝΕΔ το ζήτημα των σχέσεων της γαλάζιας νεολαίας με τις ΜΚΟ και γενικότερα ο ρόλος τους στην πολιτική. Η πλευρά Χατζή μάλιστα αφιερώνει πάντα ειδικό κομμάτι στο συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές οργανώσεις πολιτών, με έργο στην κοινωνία, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν κρατικοδίαιτες ΜΚΟ, με υψηλόμισθα στελέχη που πολλές φορές έχουν και κομματικούς ρόλους, ενώ η χρηματοδότησή τους βασίζεται κυρίως στο κράτος. Τέλος, ο Κώστας Χατζής καταθέτει τον σοβαρό προβληματισμό του για όσες ΜΚΟ ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι απαιτείται δημόσιος τακτικός απολογισμός του έργου που παράγουν, των επαφών που έχουν και του τρόπου αξιοποίησης των χρημάτων που λαμβάνουν από διάφορες πηγές.

Προτάσεις Παπαμιμίκου
Από την πλευρά Παπαμιμίκου δηλώνουν ευχαριστημένοι με την παρουσία τους ως σήμερα. Προχωρούν τόσο μέσα από ομιλίες, όσο και μέσα από το διαδίκτυο, στο ξεδίπλωμα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που περιλαμβάνει οργανωτικές και πολιτικές προτάσεις για όλα τα θέματα της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ, αλλά και πέρα από αυτά. Στόχος τους είναι να δείξουν ότι αποτελούν τη μοναδική υποψηφιότητα που έχει συγκεκριμένο όραμα για τη γαλάζια νεολαία, για μια πραγματικά «Νέα ΟΝΝΕΔ», μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις του και για τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, που στηρίζονται στο τρίπτυχο «περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη συμμετοχικότητα». Πρότεινε συγκεκριμένα οι εκλογές στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να γίνονται με ανοιχτές διαδικασίες από όλα τα μέλη κάθε πόλης και κάθε σχολής, να μπουν όρια στις θητείες των μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα όργανα της παράταξης και στα όργανα συνδιοίκησης, να δημιουργηθούν όργανα ελέγχου και να ενισχυθεί η παραγωγή πολιτικής στην οργάνωση. Στόχος των προτάσεων για τη ΔΑΠ είναι οι διαδικασίες ν’ ανοίξουν προς τη βάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οργάνωση να αντλεί τη δύναμή της από κάθε ΔΑΠίτισσα και κάθε ΔΑΠίτη, όλοι να έχουν ρόλο και φωνή, η ηγεσία ν’ αποδίδει λογαριασμό στη βάση, η συμμετοχή κάθε μέλους στην οργάνωση να έχει προστιθέμενη αξία. Για την ΟΝΝΕΔ ο Ανδρέας Παπαμιμίκος προτείνει η θητεία του προέδρου να είναι τριετής και να μην υπάρχει δικαίωμα δεύτερης θητείας, να υπάρχει μία τοπική οργάνωση ΟΝΝΕΔ ανά δήμο ή ανά δημοτικό διαμέρισμα στους μεγάλους δήμους, να ιδρυθούν ειδικές θεματικές οργανώσεις ανά νομό, κατ’ αντιστοιχία με συλλόγους, επιμελητήρια, συνδέσμους, καθώς και κεντρικά, που θα συνδράμουν στην απορρόφηση και τη διασύνδεση των μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με την ΟΝΝΕΔ μετά το τέλος των σπουδών τους, και επιπλέον στην εξωστρέφεια της οργάνωσης και τη δυναμική συμμετοχή των μελών της σε συλλόγους, επιμελητήρια. Στο προσωπικό του ιστολόγιο (papamimikos. blogspot.com) θα βρείτε και τις απαντήσεις του στις πολυποίκιλες κατηγορίες, ηθικού και πολιτικού χαρακτήρα, που του αποδίδονται.

Αξιώτης: Κίνηση ανανέωσης
Η πλευρά Αξιώτη έχει κάνει μια επιλογή να βασίσει τον πολιτικό της λόγο αυτήν την περίοδο όχι στα θέματα ΟΝΝΕΔ, αλλά στην αντιπολίτευση των μέτρων του
ΠΑΣΟΚ! Επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί διαφήμιση σε εφημερίδες για να προβάλλει την υποψηφιότητά του, αλλά ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά. Απαντά σ’ αυτά ότι η δική του υποψηφιότητα προτάσσει την πολιτική και όχι την πόλωση, διότι στις 19 Απρίλη θα είναι και πάλι όλοι οι ΟΝΝΕΔίτες μαζί. Και σημειώνει με νόημα ότι η Κίνηση Ανανέωσης είναι πλέον υπαρκτός πόλος στη γαλάζια νεολαία που, ηλικιακά, θα είναι για πολλά χρόνια παρών στις εξελίξεις, όταν άλλοι θα έχουν περάσει, θέλοντας και μη, εκτός ΟΝΝΕΔ.
Από την πλευρά του Κώστα Ιωάννου η μάχη εξακολουθεί να έχει κάποια ρομαντικά χαρακτηριστικά, με κυρίαρχο ζήτημα την προβολή των απόψεων απλών παιδιών της βάσης της ΟΝΝΕΔ, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Ίσως η δυναμική της στους μηχανισμούς της ΟΝΝΕΔ να μην είναι σημαντική, αλλά οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχουν δυναμική στην κοινωνία. Γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα προτείνουν να γίνει πρώτα η αλλαγή καταστατικού στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και μετά να κατατεθούν οι υποψηφιότητες. Προτείνουν επίσης η υποψηφιότητα προέδρου ΟΝΝΕΔ να μην υπογράφεται από το 10% του συνεδρίου, όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά από κάποιες εκατοντάδες, τουλάχιστον, νέους. Σκοπεύουν μάλιστα, ανεξαρτήτως καταστατικών αλλαγών, να παρουσιάσουν στο έκτακτο συνέδριο τουλάχιστον 1.000 υπογραφές από νέους της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ, της ΜΑΚΙ, των ΤΟΣΥΝ και των ΔΑΚΕ.

***

Για τη Νέα Γενιά
Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την ίδρυση Γραμματείας Νέας Γενιάς στο κόμμα και ανέθεσε καθήκοντα γραμματέα στον δημοτικό σύμβουλο Αθήνας Βασίλη Κικίλια. Ξεπερνάμε την κριτική ότι απλώς δημιουργούνται «καρέκλες» στη Ρηγίλλης. Όμως η ανάθεση της αρμοδιότητας αυτής στον επικεφαλής του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων δείχνει την ίδια στείρα λογική που χαρακτηρίζει όλες τις κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 1980, περί ενασχόλησης με τα θέματα νεολαίας μόνο στον ελεύθερο χρόνο. Όταν τα προβλήματα των νέων είναι τόσο μεγάλα και πολλά, δεν είναι μια τέτοια απόφαση ενδεικτική της «Νέας Μεταπολίτευσης», πρόεδρε Αντώνη…

***

Πετυχημένη εκπομπή
Πολύ επιτυχημένη, επίκαιρη και με απήχηση αποδεικνύεται η εκπομπή «Your Voice» που παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στις 9 το βράδυ στο MAD TV. Αυτήν την εβδομάδα είχαν θέμα για τον ρόλο των 15μελών στα σχολεία, το ζήτημα των σχολικών εκδρομών και το μέλλον της συμμετοχής των μαθητών στα θέματα που τους απασχολούν. Την προηγούμενη εβδομάδα η εκπομπή είχε θέμα για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της νεολαίας, την ανεργία των νέων. Αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγο χρόνο, να την παρακολουθήσετε, ακόμη και να συμμετάσχετε στον διάλογο από την ιστοσελίδα της εκπομπής στο www.mad.tv. Εμείς χαιρόμαστε που ό,τι δεν κάνουν τα μεγάλα ΜΜΕ, με τις στρατιές των δημοσιογράφων, το κάνει ένα ψυχαγωγικό νεανικό τηλεοπτικό κανάλι, διότι αυτό άλλωστε παρακολουθούν οι νέοι.

***

ΠΡΑΣΙΝΕΣ σπόντες

Σημαντική απόφαση…
Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της πήρε η Άννα Διαμαντοπούλου! Θυμάστε που ρωτάγαμε πριν από μήνες ποιος θα είναι ο συντομευμένος τίτλος της ονομασίας – σιδηρόδρομος του υπουργείου της; Χρειάστηκε υπουργική απόφαση για να καθοριστεί αυτός ο τίτλος. Θα είναι «Υπ. Παιδείας ΔΒΜ»! Φοβερό! Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι όλο αυτό θα έχει εφαρμογή μόνο στις σφραγίδες των υπηρεσιών, όπου δεν χωρά ολόκληρη η ονομασία;
Άμεση αντίδραση…
Το δελτίο τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τον ξυλοδαρμό του προέδρου της ΓΣΕΕ ήρθε πολύ γρήγορα μετά το γεγονός. Μακάρι να ήταν τόσο άμεσες οι αντιδράσεις της Νεολαίας
ΠΑΣΟΚ σε όλα τα γεγονότα. Ας μη μιλήσουμε για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση…
…και αβλεψίες
Ωστόσο την ίδια μέρα που κτυπήθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δέχθηκε επίθεση στην πορεία κατά των κυβερνητικών μέτρων και ο Μανώλης Γλέζος, που αποτελεί σύμβολο αγώνα. Τι έγινε σύντροφοι της νεολαίας; Επειδή ο Μανώλης Γλέζος συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ τον ξεχάσαμε; Ή ήταν απλή αβλεψία; Την ίδια απορία και παρατήρηση έκαναν και πράσινα στελέχη προς τα κεντρικά…
Ζωγραφίζουμε
Για το Τμήμα Πληροφορικής, Διαδικτύου και Νέων Τεχνολογιών του ΠΑΣΟΚ και τη δουλειά του σας έχουμε γράψει αρκετές φορές μέχρι σήμερα. Αυτό που μας έκανε εντύπωση και επανερχόμαστε είναι ότι διοργανώνουν σεμινάρια… καλών τεχνών! Ή, όπως τα λένε οι ίδιοι, «μη – εργαστήρια» με διάφορες θεματικές. Το 1ο μη – εργαστήριο με θέμα την τυπογραφία, τη γραφιστική και την οπτική επικοινωνία ξεκινά την Τρίτη στο Cafe του 5ου ορόφου της Ιπποκράτους. Εδώ καράβια χάνονται…
Διεθνής δράση
Ο τομέας Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας
ΠΑΣΟΚ φαίνεται δραστήριος, και πάλι, τελευταία. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την ποιοτική αναβάθμιση της καλής και περιεκτικής περιοδικής τους έκδοσης. Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, λόγω των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, αλλά και των σχέσεων με αδελφά κόμματα και νεολαίες, περιμένουμε, μέσα στον μήνα, το συνέδριο της Παγκόσμιας Σοσιαλιστικής Νεολαίας (ΙUSY), καθώς και το αν θα υπάρξουν κάποια πολιτικά αποτελέσματα για τα ζητήματα που μας αφορούν. Για να δούμε…
Προτεραιότητες της Νεολαίας
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ προχωρά σύντομα σε συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας με θέμα την υλοποίηση του προγραμματισμού και των δράσεων. Στο επίπεδο αυτό, προτεραιότητα μαθαίνουμε ότι έχουν θέματα όπως το Μεταναστευτικό, τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, τα Δικαιώματα της Νέας Γενιάς. Ακόμη θα μπει σε ρότα η διοργάνωση καλοκαιρινού φεστιβάλ. Τέλος, ακούμε ότι θα τεθούν προς συζήτηση ουσιαστικά οργανωτικά ζητήματα, καθώς και οι εκλογές οργάνων. Όλα αυτά υπό το φως των αντιδράσεων που σας γράφαμε για τη μη σοσιαλιστική πορεία της κυβέρνησης. Ενδιαφέρον…
Επιβεβαίωση
Έγραψε και η στήλη και η εφημερίδα μας ότι το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα υπερβεί, σταδιακά, το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επιβεβαιωθήκαμε καθώς το υπουργείο ανακοίνωσε ήδη επισήμως ότι αυτό θα συμβεί με τους αποφοίτους Τεχνικών Λυκείων. Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να συμμετάσχετε στη δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypepth/

***

ΓΑΛΑΖΙΕΣ σπόντες

Τι είναι επιτυχία;
Μπορεί να μας εξηγήσει ένα από τα φαβορί των διεκδικητών τι σημαίνει η έννοια «επιτυχής παρακολούθηση ημερίδας» που διαβάζουμε στο βιογραφικό του;
Χάσαμε τον υποψήφιο
Μας είχανε πει κάποιοι γαλάζιοι φίλοι και για έναν υποψήφιο πρόεδρο 20άρη! Τον είχαμε βρει αρχικά στο διαδίκτυο, αλλά αγνοείται η τύχη του εδώ και πολλές εβδομάδες. Επίσης ακούγαμε συνέχει για μια «φιλελεύθερη» υποψηφιότητα και μια γυναικεία υποψηφιότητα. Μήπως τώρα που πλησιάζει το συνέδριο μπορούμε να τους βρούμε όλους αυτούς;
Ραδιο-φονικές μάχες
Θέμα μάθαμε ότι έχει δημιουργηθεί με ορισμένα στελέχη της ΟΝΝΕΔ που κάνουν εκπομπές στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της γαλάζιας νεολαίας. Πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ή «θάβουν» συγκεκριμένους υποψηφίους. Και οι υπόλοιποι διαμαρτυρήθηκαν. Ακούσαμε ότι συζητήθηκε το θέμα στο Εκτελεστικό Γραφείο και έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις. Για να δούμε…
«Όλοι πάνʼ
Θεσσαλονίκη…»
Το ανέκδοτο με αυτόν τον τίτλο υποθέτουμε ότι το γνωρίζετε! Αυτό έχει συμβεί στα τέλη της εβδομάδας στα κεντρικά της ΟΝΝΕΔ, καθώς όλα τα κεντρικά στελέχη πηγαίνουν για το προσυνέδριο στη συμπρωτεύουσα. Κάποιοι θα πάνε και Καβάλα, αλλά οι περισσότεροι θα προτιμήσουν τη διασκέδαση στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα οι υποψήφιοι είχαν κανονίσει πάρτι υποστηρικτών τους, ευτυχώς όχι στα ίδια μαγαζιά. Και ευτυχώς που συμφώνησαν να περιοριστεί ο μεταφερόμενος θίασος με τα πούλμαν, διότι δεν θα έμενε ούτε ΔΑΠίτης στην
Αθήνα…
Στη Λίμνη
Καλά πέρασαν οι γαλάζιοι νεολαίοι, κυρίως οι εξ Αθηνών ορμώμενοι, στα Γιάννενα. Ποτάκι, φαγάκι, βολτούλα στη Λίμνη και εκδρομές. Μάθαμε όμως ότι με τη νομιμότητα δεν τα πήγαν καλά, καθώς τα πούλμαν που τους μετέφεραν είχαν γίνει «τεκές» από τα τσιγάρα…
Ιστορία
Τουλάχιστον οι γαλάζιοι είναι πιστοί στην ιστορία της παράταξης. Απέδωσαν τον δέοντα φόρο τιμής στους πατριάρχες της Δεξιάς, Ναπολέοντα Ζέρβα και Ευάγγελο Αβέρωφ.
Συνθήματα
Το ότι μας διαβάζουν οι
ΟΝΝΕΔίτες το γνωρίζουμε και το εκτιμούμε. Το ότι θα γινόταν σχόλιο της στήλης σύνθημα, δεν το περιμέναμε! Το σύνθημα «πού είναι το χρίσμα, οέο», που συνέπαιρνε πολλούς γαλάζιους νεολαίους, ήταν τίτλος μας τις «περίεργες» ημέρες…
Αμφισβήτηση Αντώνη;
Γιατί ακούμε όλο και περισσότερο το ζήτημα της κατάργησης των αναφορών στον πρόεδρο της ΝΔ που περιλαμβάνονται στο καταστατικό της ΟΝΝΕΔ; Απλώς θέλουν κάποιοι αλλαγές ή θέλουν να αμφισβητήσουν ειδικά τον Αντώνη Σαμαρά;
Το παιχνίδι
Σε ερώτηση του τύπου «τι κάνουν εκεί στη Ρηγίλλης» γνωστό γαλάζιο στέλεχος απάντησε με κορυφαία ατάκα: «Δεν ξέρω, εγώ είμαι απλή Νέα Δημοκρατία, δεν είμαι νέα Νέα Δημοκρατία και δεν με παίζουνε»! Μια αγαπημένη ατμόσφαιρα…
Χύμα
Θυμάστε που ρωτάγαμε πριν από μερικές εβδομάδες για τις υγιείς δυνάμεις του τόπου; Επανερχόμαστε και επαναλαμβάνουμε. Να δείτε που στη Σαμαρική πλευρά τα είχαν τσουβαλάτα και τώρα θα τους έρθουν… χύμα!

***

Για την πράσινη διπλωματία
Σας ενημερώσαμε ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ έκανε την πρώτη δημόσια εκδήλωσή της με θέμα την πράσινη διπλωματία! Η εκδήλωση, όπου μίλησε ο υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης, ήταν πολύ επιτυχημένη, κατά τους διοργανωτές, καθώς παρέστησαν περίπου 300 άτομα, που παρέμειναν μέχρι τέλους. Ο υφυπουργός ήταν λιτός και κατανοητός και ανφέρθηκε αποκλειστικά στα ζητήματα της ημερίδας, πράγμα που βοήθησε την κουβέντα. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι άνοιξε τον διάλογο σε
ένα σημαντικό θέμα, σε συνδυασμό με ευρύτερες παρεμβάσεις που έχει πάρει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα εθνικά ζητήματα, όπως τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στην Ελληνική Ομογένεια, στη Βόρεια
Ήπειρο κ.λπ. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι ετοιμάζουν πολιτικό κείμενο θέσεων για μια νέα εθνική στρατηγική για τον Ελληνισμό και σχετική εκδήλωση στα κλασικά πεδία των εθνικών θεμάτων, τα οποία αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μια και το 2010 φαίνεται ότι είναι χρονιά εξελίξεων.

Γκρίνιες και ένταση
Είναι πολύ μεγάλη η αγανάκτηση και έντονες οι διαμαρτυρίες στον χώρο της πράσινης νεολαίας για τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Φυσικά τα λόγια που ακούγονται για τη ΝΔ, τον Καραμανλή και τους υπουργούς του δεν περιγράφονται. Ωστόσο, παρά την πίστη των «μικρών» στον ΓΑΠ και το Κίνημα, είναι έκδηλη η οργή. Διαμαρτύρονται διότι οι περισσότεροι πιστεύουν σε μια αριστερή, σοσιαλιστική πολιτική και δεν μπορούν να καταλάβουν πώς το ΠΑΣΟΚ, το δικό τους κόμμα, επιλέγει αυτές τις πολιτικές. Ήδη συζητούνται πολλές και διαφορετικές ιδέες ως αντίδραση, με κυρίαρχη μορφή αυτή των πολιτικών κειμένων από ομάδες και τάσεις. Πολύ μεγάλη συμμετοχή γνωρίζουν διάφορες διαδικτυακές πρωτοβουλίες που συζητούν και προβάλλουν τις αντιδράσεις των νέων του ΠΑΣΟΚ. Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι το «Είμαστε ΠΑΣΟΚ, είμαστε πολλοί και είμαστε Αριστεροί». Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας καλείται να κάνει ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο οποίος από τη μια έχει συγκεκριμένο αριστερό προφίλ και πρέπει να εκφράσει τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, αλλά από την άλλη πρέπει να στηρίξει το κόμμα και την κυβέρνηση.

Οι Νέοι Πράσινοι
στο Ευρωκοινοβούλιο
Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε μέσα στην εβδομάδα ομάδα 25 νέων πράσινων ακτιβιστών από τη χώρα μας,
έπειτα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου και με έξοδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σκοπός της επίσκεψης, διαβάζουμε, ήταν η γνωριμία τους με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά αυτή είναι πάντα η αιτιολόγηση σε αντίστοιχες επισκέψεις που διοργανώνει (2 κάθε έτος) κάθε ευρωβουλευτής. Στο πλαίσιο αυτό οι Έλληνες Νέοι Πράσινοι είχαν συναντήσεις γνωριμίας με νέους πράσινους ευρωβουλευτές από τη Δανία (Έμιλι Τουρούνεν 26 ετών) και τη Γερμανία (Σκα Κέλερ 29 ετών και Γιαν Άλμπρεχτ 28 ετών), αλλά και με την ελληνίδα Επίτροπο Αλιείας Μαρία Δαμανάκη. Συναντήθηκαν επίσης με μέλη της Νεολαίας των Πράσινων από το Βέλγιο και άλλων ευρωπαϊκών οργανώσεων-μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων (FYEG), ξεναγήθηκαν στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινοτικό κήπο Jardin collectif de la Rue Gray – Ixelles, καθώς και στο δίκτυο Corporate Europe Observatory, που δραστηριοποιείται κατά των λόμπι των μεγάλων εταιρειών. Τέλος, επισκέφθηκαν ένα πρότυπο «πράσινο» κτίριο, όπου συναντήθηκαν με Ευρωπαϊκές Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (European Environmental Bureau, ECOS, European Corporate Observatory), οι οποίες στεγάζονται σ’ αυτό. Κατόπιν αυτής της μακράς εκδρομικής περιπέτειας επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τον δυναμικό ακτιβισμό τους. Πληροφορηθήκαμε πάντως
από το δελτίο Τύπου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν. Έστω και για εκδρομή στις Βρυξέλλες…
Για την απασχόληση
των νέων
Μαθαίνουμε ότι ξεκίνησε διάλογος για θέματα της απασχόλησης των νέων από μια Εθνική Ομάδα Εργασίας, που αποτελείται από τους ίδιους τους νέους της χώρας, μέσα από τις οργανώσεις τους. Ο διάλογος αυτός μάλιστα θα είναι διαρκής, καθώς έχει σχεδιασμό 18 μηνών και έχει σκοπό να μεταφέρει τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των νέων της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα καλύπτει την περίοδο 3 προεδριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η πρώτη φάση της διαβούλευσης για την απασχόληση των νέων, που συμπίπτει με την περίοδο της ισπανικής προεδρίας, θα ασχοληθεί με την προτεραιότητα της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ανανεωμένο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας (2010-2018), για το οποίο σας ενημερώσαμε προ μηνών. Βασική κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας είναι η εξασφάλιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν, μέσω ενός δομημένου διαλόγου με τους νέους ανθρώπους και τις οργανώσεις τους. Τον διάλογο αυτό στη χώρα μας, όπως και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν τον διεξάγει και δεν τον καθοδηγεί καμία εθνική κρατική αρχή, αλλά θα πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους νέους για τους νέους, μέσω της Εθνικής Ομάδας Εργασίας για την Απασχόληση των Νέων. Στην ομάδα συμμετέχουν οι Καραουλάνης Θοδωρής (Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας), Πούπκος Γιάννης (Γραμματεία Νέων ΓΣΕΕ), Σταμπουλίδης Παναγιώτης (γενιά των 700 ευρώ – G700), Χριστάκης Τάσος (Youthnet Hellas), Σκλαβούνος Γιάννης (ΤΟΣΥΝ Μεγάρων), Μόσχου Αγγελική (υπάλληλος ΓΓΝΓ) και ένας νέος ερευνητής στον Τομέα των Πολιτικών Νεολαίας.
Όποιος ενδιαφέραται μπορεί να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες όλων των ανωτέρω φορέων και να εκφράσει τις απόψεις του πάνω στα θέματα και τα ερωτήματα που θα βρει, προκειμένου να ενσωματωθούν σε ένα ελληνικό κείμενο που θα προωθηθεί στα ευρωπαϊκά όργανα.

***


Σχολιάστε εδώ