ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ… ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Ακόμη και οι αυστηροί αναλυτές των διεθνών τραπεζών, που δεν φημίζονται για την κοινωνική τους ευαισθησία, εκφράζουν ζωηρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο να διολισθήσει η Ελλάδα σε τόσο βαθιά ύφεση, που μακροπρόθεσμα θα εκτροχιάσει κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης του χρέους. Το δίλημμα «ανάπτυξη ή ύφεση» δεν είναι, λοιπόν, μεταφυσικού χαρακτήρα, όπως είπε την Παρασκευή στη Βουλή ο Φ. Σαχινίδης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Χρ. Παπουτσή.
Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι την ευθύνη για το ελληνικό δράμα φέρει η ευρωπαϊκή ηγεσία (πρωτίστως, δηλαδή, η Γερμανία) και προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η μονόπλευρη εμμονή των Ευρωπαίων σε μέτρα άγριας ύφεσης για τον έλεγχο των ελλειμμάτων, χωρίς στοιχειώδη επίδειξη αλληλεγγύης και χρηματοδότηση των ασθενέστερων κρατών. «Η Ευρώπη κινείται μυωπικά», επισημαίνει στο Bloomberg ο Τεντ Τρούμαν, πρώην σύμβουλος του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τιμ Γκάιτνερ. «Αν οι Ευρωπαίοι κάνουν λάθος, αυτό θα επηρεάσει σοβαρά τις αγορές, θα επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ελάχιστοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την προοπτική που δημιουργούν τα μέτρα, ενώ ακόμη λιγότεροι συμμερίζονται την αισιοδοξία του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε στη Βουλή ότι με την εφαρμογή του προγράμματος που έχει υιοθετηθεί και έχει μόνιμο χαρακτήρα δεν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα. Άλλωστε, ο προεδρεύων του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα φαίνεται να είναι αρκετά για φέτος, αλλά ενδεχομένως να χρειασθούν πρόσθετα το 2011 και το 2012, για να διασφαλισθεί η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 3% ετησίως.
Οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τα κυβερνητικά στελέχη σε κατʼ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την πλήρη ανατροπή της ισορροπίας δημοσιονομικών και αναπτυξιακών μέτρων στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, υπέρ των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως σχολίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η Λούκα Κατσέλη, τα μέτρα αφαιρούν 16 δισ. ευρώ από την τελική ζήτηση στην οικονομία (περίπου 6,5% του ΑΕΠ!) και είναι αδύνατο να αντισταθμισθεί η αρνητική τους επίπτωση στην ανάπτυξη, με ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που τελικά θα αυξηθεί μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος, μετά το «ψαλίδισμα» 500 εκατ. ευρώ την Τετάρτη.
Το βαρύτερο από 22 προγράμματα λιτότητας!
Σε μια ιδιαίτερα εύστοχη ανάλυσή του, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το «Π», ο Λουίτζι Σπεράντσα, οικονομολόγος του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού BNP Paribas, τονίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι το σκληρότερο από τα δεκάδες αντίστοιχα προγράμματα που έχουν εφαρμόσει κυβερνήσεις ανά τον κόσμο από το 1978!
«Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα στα οικονομικά. Η αρνητική επίπτωση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα είναι πιθανότατα μια σοβαρή πτώση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», τονίζει. Και επισημαίνει ότι στα 22 προγράμματα σταθεροποίησης που εφαρμόσθηκαν διεθνώς από το 1978, τα πρώτα τρία χρόνια κατά μέσον όρο το έλλειμμα μειωνόταν κατά 1%, ενώ στην Ελλάδα θα μειώνεται κατά 3,5% περίπου! Ακόμη και στα σκληρότερα προγράμματα λιτότητας, που εφαρμόσθηκαν στη Δανία και τη Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του ʼ90, η μείωση των ελλειμμάτων σε τρία χρόνια ήταν 8,7% και 7,8% αντίστοιχα, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 10% που στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, οι κυβερνήσεις είχαν σύμμαχο τις καλές διεθνείς συνθήκες, τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και τις ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες, που λειτουργούσαν σαν αντίβαρο στα προγράμματα λιτότητας.
Αντίθετα, η Ελλάδα σήμερα δεν έχει κανένα από αυτά τα αντίβαρα, για να ισορροπήσει το βαρύ πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομική δραστηριότητα, γιʼ αυτό και πληθαίνουν οι εισηγήσεις υπουργών για άμεση προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αποκλιμακωθούν γρήγορα τα επιτόκια δανεισμού.
Κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ότι η βίαιη επίθεση του κράτους για αύξηση φορολογικών εσόδων και μείωση δαπανών, σε μια εποχή που η αγορά δοκιμάζεται και από την καθήλωση της πιστωτικής επέκτασης, θα οδηγήσει την περίοδο 2010-2011 την οικονομία σε ύφεση πολύ χειρότερη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν, για κάμψη του ΑΕΠ κατά 2%. Και εκφράζουν φόβους για ανεργία και υποαπασχόληση που θα γίνει εφιάλτης για έναν στους πέντε Έλληνες!


Σχολιάστε εδώ