Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ταφόπλακα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ του ίδιου του πατέρα του έβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου, περιγράφοντας με δραματικούς τόνους στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα την κατάσταση, όχι αυτήν που παρέλαβε γιατί ήταν γνωστή, αλλά κυρίως αυτήν που δημιούργησε ο ίδιος πέντε μήνες τώρα και προκειμένου να αποκρύψει τις δικές του ευθύνες, δεν δίστασε να διαγράψει με μια μονοκονδυλιά τα κεκτημένα των κυβερνήσεων του Ανδρέα και όσα πέτυχαν οι εργαζόμενοι με τις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη βαπτίζοντάς τα όλα λαμογιά και σαπίλα. «Να τελειώνουμε με τη σαπίλα», είπε, «να αλλάξουμε συνήθειες από το παρελθόν…», αφήνοντας άφωνους τους βουλευτές, που όμως πέντε φορές τον χειροκρότησαν όταν αναφέρθηκε στη λήψη επώδυνων μέτρων, στα οποία θα προστεθούν και άλλα έπειτα από τρεις μήνες, όπως λένε οι περισσότεροι.
Έντονος είναι πάντως ο φόβος ότι θα αποτύχει στη νέα προσπάθεια που κάνει, γιατί δεν έχει γύρω του στελέχη να τον ενισχύσουν πολιτικά και να τα υλοποιήσουν, και πολύ περισσότερο δεν έχει κράτος και υπηρεσίες εξαιτίας και των δικών του επιλογών.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας με συναίσθημα για να δημιουργήσει κατάλληλο κλίμα και να αποφύγει αντιδράσεις από στελέχη του (είναι πολύ νωρίς να αντιδράσουμε, λένε τα ίδια), θέλησε να δείξει ότι θα τα βάλει με τους δυνατούς, εκείνους που έχουν τον πλούτο και που τον απέκτησαν παράνομα. Στην ουσία όμως παραδέχθηκε πως τη νύφη θα την πληρώσουν, κατά τις εντολές της Κομισιόν, οι μισθωτοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. «Δεν με ενδιαφέρει αν ο πλούτος είναι σε off-shore εταιρείες, ούτε αν τα γιοτ είναι στο όνομα εταιρειών. Δεν θα επιτρέψω στους υπαλλήλους να πληρώνουν και όσοι πλούτισαν αθέμιτα να πίνουν στην υγεία των κορόιδων», τόνισε για να χειροκροτηθεί σʼ αυτό το σημείο έντονα από τους βουλευτές του.
Ο Παπανδρέου απέδωσε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας στην πολιτική των προηγούμενων χρόνων, όχι μόνο της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας στο σημείο να θυμίσει την 3η του Σεπτέμβρη για να ακινητοποιήσει πολιτικά τους βουλευτές του ώστε να μην αντιδράσουν. Εκτόξευσε βέβαια και μια κορώνα κατά της Κομισιόν που αποδεχόταν τα στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ ζητά τα ρέστα από τη σημερινή: «Η Δικαιοσύνη προϋποθέτει εθνική κυριαρχία και εμείς κοντεύουμε να τη χάσουμε», τόνισε με έμφαση, παίζοντας το επικοινωνιακό του παιχνίδι στο θυμικό των στελεχών του.
Ο Παπανδρέου παράλληλα δεν απέκλεισε και νέα μέτρα: «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε την Ελλάδα», είπε. Ταυτόχρονα κάλεσε τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων σχεδόν αναγκαστικά να συναινέσουν στην πολιτική του, και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις κομματικές και επαγγελματικές ενώσεις, που τα προηγούμενα χρόνια δέχονταν 150.000 επιπλέον δημόσιους υπάλληλους στο κράτος –γιατί έτσι είναι, με τις ευλογίες της ΑΔΕΔΥ– να μειώσουν τις απαιτήσεις τους από την κυβέρνηση: «Στη δική μου κυβέρνηση δεν θα δεχθώ από κανέναν δικό μου βουλευτή να πάρει το μέρος των λίγων», ξεκαθάρισε, δείχνοντας ότι θα είναι αμείλικτος σε όσους δείξουν εντός του ΠΑΣΟΚ ολιγωρία.
Αμέσως μετά την ομιλία του Παπανδρέου σχεδόν όλοι οι βουλευτές κατέφυγαν στο εντευκτήριο της Βουλής, στον χώρο των καπνιζόντων, και άρχισαν να σχολιάζουν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός ανάβοντας τσιγάρο. Άλλοι διαφωνούσαν αναρωτώμενοι «εμείς τσάμπα παλεύαμε τόσα χρόνια για τον σοσιαλισμό;» και άλλοι συμφωνούσαν μαζί του, όπως ο Πάρης Κουκουλόπουλος, ενώ κάποιοι τρίτοι παραδέχονταν ότι όσα είπε ο Παπανδρέου στην ομιλία του θα έπρεπε να τα είχε πει με το που εξελέγη πρωθυπουργός ή προεκλογικά, αν δεν υπολόγιζε το πολιτικό κόστος. Σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που θεωρεί ότι τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν εξαγγελθεί νωρίτερα.


Σχολιάστε εδώ