Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Υπογραμμίζει ότι έχει προκληθεί χάος σε επίπεδο νομοθετικής παρακολούθησης, επιχειρησιακής λειτουργίας και εξυπηρέτησης του έλληνα ναυτικού, ενώ επισημαίνει την ανασφάλεια που νιώθουν τα στελέχη του Λιμενικού από το ότι δεν υπάρχει ενιαίος διοικητικός τομέας για τη ναυτιλία.

>Σε όργιο προεκλογικών προσλήψεων στις τρεις εταιρείες του Μετρό από την κυβέρνηση της ΝΔ αναφέρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. Κάνει λόγο για 1.000 προσλήψεις που ολοκληρώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι που μεσολάβησε ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, με πρόσχημα την επέκταση του δικτύου του Μετρό και τις -σχεδόν ανύπαρκτες στην πραγματικότητα- αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης. Ζητά να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος χιλιάδων ανέργων αλλά και των φορολογουμένων, καθώς δεν επιτρέπεται εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης και ύφεσης τα χρήματα του ελληνικού λαού να κατασπαλούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

>Να ερευνηθεί η δυνατότητα εντοπισμού ελλήνων φορολογουμένων που κρύπτονται πίσω από ιδρύματα και άλλους οργανισμούς και οι οποίοι «φυγαδεύουν» μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ερωτά τον υπουργό Οικονομικών αν έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τις αρχές Μαρτίου 2008, σχετικά με τις καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν από πρόσωπα που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα.

>Για την αναβολή επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης. Υποθέτει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προφορικές οδηγίες στις ΔΟΥ να αναστείλουν επ’ αόριστον τις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται οι επιχειρήσεις (πλην εκείνων των αγροτών) στο πλαίσιο του άρθρου 34 του Ν.2859/2000, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλές επιχειρήσεις να απολύσουν προσωπικό, και ερωτά αν η κυβέρνηση το επιβεβαιώνει. Εξάλλου, με άλλη ερώτησή του στις υπουργούς Οικονομίας και Υγείας και στον υπουργό Εσωτερικών ο κ. Μουσουρούλης επισημαίνει το οξύτατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει ο Οίκος Ναύτου και ζητά να μάθει τι προβλέπεται να γίνει με τους 50 γιατρούς που έχουν ζητηθεί για έναν χρόνο, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των 14.000 ασφαλισμένων.

>Σε Γολγοθά για χιλιάδες νεφροπαθείς εξελίσσεται η απόφαση των διοικήσεων των ασφαλιστικών Ταμείων να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας. Ερωτά πώς σκοπεύει το υπουργείο να επιλύσει το πρόβλημα και ποιος είναι γενικότερα ο σχεδιασμός για τα προβλήματα των νεφροπαθών και την επίλυσή τους.

>Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων την τελευταία πενταετία, ποιο είναι το ποσό των προστίμων που επιβλήθηκαν, τι ποσοστό των προστίμων αυτών έχει εισπραχθεί και τι ποσοστό έχει παραγραφεί ή δεν έχει εισπραχθεί και για ποιους λόγους, καλεί την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

>Αν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή της Κερατέας ερωτά τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ο βουλευτής της ΝΔ Γεώργιος Βλάχος. Ζητά να μάθει αν αληθεύει η φήμη ότι στέλεχος της κυβέρνησης είπε ότι «ο ΧΥΤΑ πρέπει να γίνει ακόμη και με την παρέμβαση των ΜΑΤ» και ερωτά γιατί δεν κλήθηκαν οι φορείς της περιοχής σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό του Γραμματικού.

>Εφιαλτικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις λαμβάνει το γιγαντιαίο σκάνδαλο της Ασπίς Πρόνοια μετά και την ανάκληση της άδειας της συνδεδεμένης με αυτήν Commercial Value, αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Επισημαίνει ότι ο ψηφισμένος από την ελληνική Βουλή νόμος 3790/2009 προβλέπει εγγύηση του Δημοσίου σε περίπτωση ανάκλησης άδειας Ασφαλιστικής Εταιρείας Ζωής, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όμως δεν τον εφαρμόζει, ισχυριζόμενη ότι είναι αντικοινοτικός. Μάλιστα, για να στηρίξει τον ισχυρισμό της, κυκλοφορεί σενάρια περί ύπαρξης αλληλογραφίας ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αντικοινότητα του νόμου.

>Την ακύρωση της ειδικής εξέτασης διπλώματος για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που θέσπισε η ΝΔ καταγγέλλουν οι βουλευτές της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης και Στ. Καλαφάτης. Αναφέρουν ότι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να αναστείλει, με έγγραφό της στις 25/2/2010 προς όλες τις Νομαρχίες της χώρας, την ισχύ της ανωτέρω υπουργικής απόφασης προφασιζόμενη «την καταστρατήγηση της υπεύθυνης δήλωσης περί δυνατότητας εξέτασης υποψηφίων οδηγών ως αγραμμάτων από πολίτες που κατά τεκμήριο τουλάχιστον δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», μας γυρίζει πίσω τόσο από άποψη οδικής ασφάλειας όσο και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

>Τι φταίει και παρά τους νόμους, τις εγκυκλίους και τις δηλώσεις της κυβέρνησης δεν σημειώνεται καμία πρόοδος στην αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων ερωτά τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός.

>Να γνωστοποιηθούν οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το θέμα της επαναλειτουργίας του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ερωτά την κ. Ξενογιαννακοπούλου εάν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο διαχρονικό αίτημα των φορέων της πόλης να επισκεφθεί άμεσα την Πάτρα και να επιληφθεί προσωπικά της κατάστασης.

>Μεγάλη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι σιδηροδρομικώς μετακινούμενοι, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας της υπηρεσίας τηλεφωνικών κρατήσεων εισιτηρίων του ΟΣΕ, υπογραμμίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Ζητά να επαναλειτουργήσει η υπηρεσία και να υιοθετηθεί ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης ή αγοράς εισιτηρίων στην εποχή των νέων τεχνολογιών.

>Αν τα ελληνικά σχολεία θα προσφέρουν σε όλους τους αλλοδαπούς μαθητές εκμάθηση των μητρικών τους γλωσσών ερωτούν την υπουργό Παιδείας έξι βουλευτές του ΛΑΟΣ με επικεφαλής τον Κυρ. Βελόπουλο. Αναρωτιούνται γιατί το υπουργείο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του ότι για τη λειτουργία και τις όποιες δαπάνες στον χώρο της παιδείας φορολογούνται από τον κόπο τους οι έλληνες πολίτες, που περιμένουν την αντιστοιχία όλων αυτών στην ωφέλεια πρωτίστως των παιδιών τους.


Σχολιάστε εδώ