Νέα ΕΙΗΕΑ από τους «4» εισηγμένους

Όπως αποκάλυψε η στήλη την περασμένη Τρίτη στην ηλεκτρονική της έκδοση, www.typologies.gr, οι τέσσερις συναντήθηκαν με στόχο τη συγκρότηση μιας νέας Ένωσης Ιδιοκτητών, που θα έχει αποστολή τη διαπραγμάτευση επιχειρησιακών συμβάσεων -δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο Λοβέρδου- καταργώντας τις συλλογικές! Πρόκειται για έναν συνδυασμό εξελίξεων με φόντο τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Το πρόβλημα των «4 μεγάλων» που εδώ και καιρό έχουν -όπως έχουμε γράψει- συγκροτήσει την «Εγκάρδια Συνεννόηση» είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα μπορεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους. Η ΕΙΗΕΑ, από την οποία απέχει ο Θέμης Αλαφούζος, με τη σημερινή της μορφή δεν ικανοποιεί κανέναν από τους μεγάλους, αφού έχει υψηλό κόστος λειτουργίας, που ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ, και στηρίζεται κυρίως στις εισφορές τους. Για παράδειγμα, ο ΔΟΛ με βάση τον τζίρο του πληρώνει περίπου 650.000 ευρώ, ενώ ανάλογα είναι και τα ποσά των άλλων, που θεωρούν πως πλέον δεν είναι εποχές για σπατάλες, ειδικά σε μια Ένωση που δεν την ελέγχουν και δεν έχει παρουσία.

Όπως εκτιμάται, οι «4», έχοντας στόχο την επιβίωση των συγκροτημάτων τους -για το καθένα υπάρχει διαφορετικός βαθμός δυσκολίας-, θέλουν να δημιουργήσουν έναν νέο μηχανισμό, που θα διαπραγματεύεται με τους εργαζομένους για επιχειρησιακές συμβάσεις και όχι για συλλογικές. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο κάθε εκδότης μόνος του και δεν μπορεί να γίνει με το σημερινό κόστος της ΕΙΗΕΑ, οπότε είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για το νέο σχήμα. Η νέα Ένωση όμως χρειάζεται τουλάχιστον οκτώ μέλη και προς το παρόν υπάρχουν πέντε («Βήμα», «Νέα», «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία», «Έθνος»). Υπάρχει μια σκέψη μήπως ενταχθούν στο σχήμα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ που παράγουν καθημερινά περιεχόμενο, όπως τα ειδησεογραφικά σάιτ, ή ακόμη και ραδιοφωνικοί σταθμοί, μέχρι τώρα πάντως δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση.

Δύο πρακτορεία με συνέργειες

Στη συζήτηση της Τρίτης τέθηκε και το ζήτημα της συγχώνευσης των πρακτορείων. Μια ιδέα που προωθούν ο ΔΟΛ και ο Πήγασος, αλλά βρίσκει αντίθετους τους Αριστείδη και Θέμη Αλαφούζο. Μια τέτοια συγχώνευση δύσκολα θα περνούσε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού διότι δημιουργεί ένα νέο μονοπώλιο, γι’ αυτό και προωθούν την επέκταση των συνεργειών μεταξύ των δύο πρακτορείων. Παράλληλα συζητήθηκε και το ζήτημα της αντιπαράθεσης με τους εφημεριδοπώλες και η απαίτησή τους να ενσωματώνουν και τον ΦΠΑ στο ποσοστό αμοιβής τους, που ανέρχεται στο 20% επί των πωληθέντων φύλλων. Όλες οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες για συμφωνίες επί των προσφορών, κρατική διαφήμιση και άλλα μείζονα θέματα έχουν συζητηθεί στο παρελθόν, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει συμφωνία εξαιτίας και της διαφορετικής στάσης των Αναστασιάδη – Καραμήτσου αναφορικά με το «Θέμα» στην αντιπαράθεση που έχουν με τον Φώτη Μπόμπολα.

Στήριξη στη Μάνια

Η πρωτοβουλία να γίνει η συνάντηση στα γραφεία της Μάνιας Τεγοπούλου στον Νέο Κόσμο και στη συνέχεια να γνωστοποιηθεί, αφού οι εκδότες πέρασαν μέσα από τα γραφεία των έκπληκτων συντακτών της «Ελευθεροτυπίας», ήταν συμβολική. Η νέα γενιά των παλαιών εκδοτών, οι επιχειρήσεις των οποίων είναι στο Χρηματιστήριο, ήθελε να δείξει πως είναι ενωμένη και πως επίσης στηρίζει τη Μ. Τεγοπούλου στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Οι εκδότες των εβδομαδιαίων εφημερίδων αντέδρασαν με τη διοχέτευση σχολίων στο διαδίκτυο, αλλά οι «4» έχουν χαράξει εδώ και καιρό τη στρατηγική τους.


Σχολιάστε εδώ