«Μπλόκο» στην ενταξιακή διαδικασία Σκοπίων και Τουρκίας

«Μπλόκο» στις επιδιώξεις της Άγκυρας και των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ χωρίς να συμμορφωθούν με τις οδηγίες για βελτίωση των σχέσεών τους με τη χώρα μας έκανε η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Κατά τη συνεδρίαση του οργάνου, ο νομάρχης Πιερίας Γ. Παπαστεργίου, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, κατέθεσε προς ψήφιση σχέδιο γνωμοδότησης με θέμα «Στρατηγική για τη διεύρυνση της ΕΕ, υποψήφιες χώρες, προκλήσεις 2009-2010».
Οι χώρες που προκρίθηκαν ως πλέον έτοιμες για ένταξη
ήταν η Κροατία, τα Σκόπια και η Τουρκία.
Ο εισηγητής Γ. Παπαστεργίου, ως ώφειλε, συνάντησε τις μόνιμες αντιπροσωπείες των 3 χωρών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και τις ενημέρωσε για την εισήγησή του προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Η τουρκική αντιπροσωπεία, μη γνωρίζοντας τον ρόλο της
Επιτροπής Περιφερειών, αντέδρασε και ο τούρκος πρέσβης στις Βρυξέλλες Σελίμ Κουναραλί επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών ΕΕ Βαν ντεν Μπραντ για να διαμαρτυρηθεί, ζητώντας παράλληλα να αποσυρθεί ή να διαφοροποιηθεί η εισήγηση του έλληνα νομάρχη. Βέβαια οι αιτιάσεις του τούρκου πρέσβη απερρίφθησαν καθώς η ηγεσία της Ένωσης Περιφερειών θεώρησε πρωτοφανές το γεγονός χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ να επιδιώκει να τροποποιήσει τη διαδικασία κάποιου οργάνου της. Έτσι η εισήγηση αποφασίσθηκε ότι θα πρέπει να συζητηθεί.
Πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας Δημήτρης Καλογερόπουλος έκανε σύσκεψη με τα μέλη της αντιπροσωπείας Ανδρέα Φούρα, Θ. Γκοτόπουλο, Γ. Παπαστεργίου, τον σύμβουλο υποστήριξης Δ. Παπαγγελόπουλο και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας Λουκαΐδου και Χατζηκάμπα, στην οποία συμφωνήθηκε να πιέσουν τις πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν να ψηφίσουν το σχέδιο γνωμοδότησης που κατατέθηκε.
Επί του σχεδίου οι βόρειες χώρες κατέθεσαν τροπολογίες, αλλά εντύπωση έκανε η στάση των Σοσιαλιστών, οι οποίοι εμφανίσθηκαν εντελώς αρνητικοί στην ψήφισή του! Εκεί έκανε παρέμβαση ο Ανδρέας Φούρας, ο οποίος σε έντονο ύφος τούς υπενθύμισε ότι πριν από λίγο καιρό είχαν ψηφίσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανέφερε για την ένταξη της Τουρκίας και των Σκοπίων ακριβώς αυτά που προέβλεπε και η γνωμοδότηση.
Κατά τη συνεδρίαση επί του σχεδίου από ελληνικής πλευράς μίλησε ο πρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας Δημ. Καλογερόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο γνωμοδότησης κινείται στο πλαίσιο του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 10/2/2010, σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά τους όρους που της έχουν τεθεί για την ένταξή της στην ΕΕ. Αντί λοιπόν η Άγκυρα να προσπαθεί να διαπιστώσει τις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες της Επιτροπής Περιφερειών, τόνισε, ας φροντίσει να συμμορφωθεί με τους όρους της έκθεσης της ΕΕ και ιδίως σ’ αυτά που αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τους γείτονές της που ανήκουν στην ΕΕ και να ακολουθεί τις προδιαγραφές της καλής γειτονίας.
Υπέρ του σχεδίου τοποθετήθηκαν και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.
Τελικά το σχέδιο ψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και σχεδόν όπως το είχε θέσει η ελληνική πλευρά, με 6 μόνο διορθώσεις, εκ των οποίων οι 4 έγιναν από την ελληνική αντιπροσωπεία! Να σημειώσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης παρευρίσκοντο και την παρακολουθούσαν προσεκτικά δύο μέλη της τουρκικής πρεσβείας!
Στη συνέχεια παραθέτουμε τα άρθρα της γνωμοδότησης της Επιτροπής που αφορούν την Τουρκία.
Η Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ όσον αφορά την πρόοδο της Τουρκίας στη διαδικασία προσχώρησης:
• Εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο. Καλεί, συνεπώς, την τουρκική κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει την πολιτική της με τα διεθνή πρότυπα στον τομέα αυτό και τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η ελληνική μειονότητα στα νησιά Gokceada (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος) συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα σε σχέση με την απόλαυση των περιουσιακών της δικαιωμάτων και την εκπαίδευση και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις στη βάση του συναφούς ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
• Επαναλαμβάνει την ανησυχία της για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς, την εκπαίδευση των κληρικών και την εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη. Επιμένει δε στην έκκλησή του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
• Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, επισημαίνει την περιορισμένη πρόοδο ως προς τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων και επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί στην τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα και με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Συνεπώς, αναμένει ότι η Τουρκία θα αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, καλεί την Τουρκική Εθνοσυνέλευση να άρει την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και επισημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος καλής γειτονίας.
• Καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να υποστηρίξουν ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και να συμβάλουν με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου
Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και καλεί να διευκολύνουν τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις με την απόσυρση των δυνάμεων της Τουρκίας από την Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ.
• Επικροτεί τις προσπάθειας του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και πιστεύει ότι θα πρέπει να λυθεί με συμφωνία και των δύο μερών. Καλεί δε τα Σκόπια να αποφεύγουν τις προσκλήσεις και να διατηρούν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ